Kırtasiyelerin zam şampiyonu A4 kağıt: 1 yılda yüzde 500 arttı

Kırtasiyelerin zam şampiyonu A4 kağıt: 1 yılda yüzde 500 arttı cukurovagazetesi.com

Okul sezonu yaklaştı. Kırtasiyeler şimdiden hareketlenmeye başladı. Kırtasiyelerdeki ürünlerde geçen yıla kıyasla en az yüzde 100 artış görüldü. Kırtasiye ürünlerindeki zam şampiyonu ise yüzde 500 fiyat artışıyla A4 beyaz kağıt oldu. Mersin’deki kırtasiyeler fiyatları minimum seviyede tuttuklarını belirtirken, esnaflardan Ahmet Ongun, "Şimdi anaokulu öğrencisi gelse sanıyorum bin liradan aşağı çıkmaz" dedi.


Haber- Vecdi Yenigül

Kırtasiyeciler yeni eğitim-öğretim dönemi için hazırlıklarını tamamladı. Okul sezonunun yaklaşmasıyla birlikte kırtasiyeler hareketlenmeye başladı. Okul alışverişi için kırtasiyelerin yolunu tutan vatandaşlar, geçen yıla kıyasla yüksek fiyatlarla karşılaştı. Geçen yıl 1 liradan satılan kurşun kalem 2 liraya, 20 liradan satılan beyaz A4 kağıt ise 100 liraya yükseldi. Gazetemize konuşan kırtasiyeciler, artan maliyetlere rağmen fiyatları minimum seviyede tutmaya çalıştıklarını vurguladı. Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Reşat Kıvılcım, şu an temel okul gereçlerini alacak bir öğrencinin 500 ile bin 500 TL arasında bir harcamayla kırtasiyeden çıkacağını vurguladı.

 

ÖNCE PANDEMİ VURDU, ŞİMDİ İSE FİYAT ARTIŞLARI

Pandemiden en çok etkilenen kesimler arasında yer alan kırtasiyecileri bu defa fiyat artışları vurdu. Salgın tedbirleri nedeniyle okullarda uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte öğrencilerin okul araç-gereç ihtiyaçları azaldı. Kırtasiyeciler, hem talep azlığı hem de sokağa çıkış yasakları nedeniyle uzun bir süre kepenk kapattı. 2021-2022 eğitim-öğretim sezonunda ufak bir nefes alan kırtasiyecilerin yeni derdi artan fiyatlar oldu. Fiyat artışları yalnızca kırtasiyecileri değil, müşterileri de etkiledi.

 

"50-60 LİRAYA SATTIĞIMIZ ÇANTA BU YIL 150 LİRA OLDU"

Mersin Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Reşat Kıvılcım, okul hazırlıklarının başladığını ve sektörün hareketlendiğini belirtti. Kıvılcım, bu yıl yüksek fiyatlarla sezona başladıklarını belirterek, "Bu sene çok değişik bir yıl. Tüm yılların en değişik yılını yaşayacağız. Ne olacağını biz de pek kestiremiyoruz. Fiyatlar çok arttı. Fiyatlar, bizle alakası olmayan bir şekilde 2'ye, 3'e katladı. Eskiden 50-60 liraya sattığımız çanta bu yıl 150 lira oldu" dedi.

 

"BU YIL DEFTERLERDE DE OLAĞANÜSTÜ BİR ARTIŞ VAR"

Kıvılcım, tüm kırtasiye ürünlerinde fiyat artışı olduğuna dikkat çekerek, "Diğer kırtasiye ürünlerinde hemen hemen yüzde 100 bir artış var. Yıllar evvel hiç böyle değildi. Mesela bir ürünü biz 20 liraya alırdık, öbür yıl yine 21-22 liraya satardık. Bazen yine 20 liraya satardık. Yıllardır hiç değişmemişti, böyle gidiyordu. Ama bu yıl defterlerde de olağanüstü bir artış var. Onlara da yüzde 100 bir artış geldi diyebilirim" diye konuştu.

 

"'SEZONUMUZ İYİ GEÇTİ' DİYEMEYECEĞİZ"

En fazla artışın beyaz A4 kağıtlarında olduğunu vurgulayan Kıvılcım, "Bir fotokopi kağıdı 90-95 TL oldu. Geçen sene 20-25 liraydı. Aradaki farkı düşünün. Böyle bir yıl yaşayacağız. Sektör açısından, arkadaşların genel durumu için söylüyorum; gelen giden olursa belki yüksek cirolar çekilecek. Ama çok da borçlanacağız. 'Sezonumuz iyi geçti' diyemeyeceğiz. O cirolara belki alışık olamayacağız. Ama raflarımız boşaldığı zaman, tekrar geri alacağımız zaman yine önümüzde bir borç silsilesi olacak. Çok dikkatli olacağımız bir sezona giriyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

"PANDEMİDEN DOLAYI BİZ ZATEN 2 YILDIR İŞ YAPAMADIK"

Pandemide de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatan Kıvılcım, "Pandemiden dolayı biz zaten 2 yıldır iş yapamadık. 2020-2021 yıllarında, 2 yıldır okulların açılıp kapanmasından dolayı. Bu sene pandemi yine var ama okullar açılacak. Eylül-ekim'de tahmin ediyorum ki herhangi bir kapanma olmadan devam edecek. Ama ondan sonra ne getirir ne götürür tabii ki bilemiyorum. Müşteri açısından biz de fiyatları en düşük seviyede tutmaya çalışacağız. Bilhassa defter ürünlerinde. Artık kırtasiyelerin rakibi özel marketler. Süpermarketler artık pek de rakip değil. Bunlar seri halde ürünlere giriyorlar. Kendileri özel ürün yaptırıyorlar" diye konuştu.

 

"FİYATLARIMIZI EN UYGUN ŞEKİLDE TUTUYORUZ"

Sezona hazır olduklarını vurgulayan Kıvılcım, "Fiyatlarımızı en uygun şekilde tutuyoruz ve bütün velileri de bekliyoruz. Artılarıyla ve eksileriyle olağanüstü bir yıl yaşayacağız. Velilerin alım gücünü biliyoruz. Bir öğrenci, kırtasiyelerden 500-1500 TL arasında çıkacak. Ufak listelerden bu çıkacak" dedi.

 

"GEÇEN SENEYE GÖRE FİYATLAR EN AZ 2 KAT, 3 KAT ARTTI"

Gün Kırtasiye'nin sahibi Ahmet Ongun, geçen sene pandemi nedeniyle iş yapamadıklarını, bu sene ise fiyat artışları nedeniyle sıkıntıda olduklarını vurguladı. Pandemi sürecine değinen Ongun, "Pandemide biz dükkana gelmeye korktuk. Müşteri nasıl gelsin? Uzaktan eğitimden dolayı müşteri gelmedi. Öğrencilerin ihtiyacı olmadı. İhtiyaç olmayınca da alışveriş yapmadılar. Ancak karnımızı doyurduk. Artı bir şey olmadı" dedi. Ongun, bu yılki sıkıntılara da değinerek, "Bu sene şu an hiçbir şey yok. Kimse daha uğramıyor. Bazen gelip fiyat sorup gidiyorlar. Geçen seneye göre fiyatlar en az 2 kat, 3 kat arttı. Mesela fotokopi kağıdı 5 kat arttı. Geçen sene 20-25 liraydı. Bu sene 100-125 lira. Normal defter de 3 katı oldu. Zaten artışlar 2 katından aşağı olmadı. Pastel boyalar 3 katı oldu. Kalemler 2 katı oldu. Geçen sene 2 liraydı, bu sene 3-3,5 lira. İnsanlar eskiden 1 düzine kurşun kalem alıyordu, şimdi birer tane alacak. Daha temkinli alacak" ifadelerine yer verdi.

 

"ANAOKULU ÖĞRENCİSİ GELSE SANIYORUM BİN LİRADAN AŞAĞI ÇIKMAZ"

Fiyat artışlarının satışları da olumsuz etkileyeceğini belirten Ongun, "Biz de az mal alıyoruz. Korkuyoruz. Ne olacağını bilmiyoruz. Şu anda toptancılar da biz de belirsizlik içerisindeyiz. Durum kötü. Şimdi anaokulu öğrencisi gelse sanıyorum bin liradan aşağı çıkmaz. En az bin lira. Kırtasiyeye girdiği zaman bin lira olacak. Zaten bir tane fotokopi kağıdı 100 lira. Renkli fotokopi kağıdının 100'lük paketi 40 lira. 5 tane yapıştırıcı alda 200 lira. Tanesi 40 lira. 3 farklı ürün saydım, 340 lira tuttu işte" diye konuştu.  

 

"FOTOKOPİ KAĞIDINI GEÇEN SENE 23 LİRA OLARAK SATIYORDUK"

Kısaç Kırtasiye ve Hobi Malzemeleri Yöneticisi Ayhan Koçak, her yılın bir önceki yılı arattığını belirterek, şunları söyledi; "Geçen sene sezonumuz eski sezonlar gibi değildi, kısa sürdü. Yaklaşık 10-15 gün kadar sürdü. Sonra tekrar rutine oturdu. Bu seneyi görünce 'geçen sene fiyatlar bakımından daha iyiydi' diyoruz. Fiyatlar kimi firmada 3 katı, kimi firmada 10 katı. Özellikle fotokopi kağıdında artış fazla. Biz fotokopi kağıdını geçen sene 23 lira olarak satıyorduk. Ama bu sene 99 liralık ve 83 liralık kağıdımız var. Bir paket kağıt 23 lirayken, bir koli kağıt 115 liraya geliyordu. Şu an bir paket kağıt 99 lira.  Aynı paraya geçen sene neredeyse 5 paket kağıt alınıyordu. Bunun yanında defter fiyatları da aynı şekilde zamlandı. Fakat biz sektör olarak patronumuz Göksel Kısaç Bey'in talimatıyla yine gerçek karları koymuyoruz. Müşteriye o fiyatı vermeye utanıyoruz. Satmasak olmaz."

 

"PASTEL BOYALAR, SULU BOYALAR 4 KAT ARTTI"

Giderlerinin de arttığını sözlerine ekleyen Koçak, "Giderlerimiz de 4-5 kat arttı. Nakliye giderleri korkunç arttı. Elimizde olan ve bu sene almayacağımız ürünlere cüzi bir artış yapıyoruz. O malı bitirmek için uğraşıyoruz. Kurşun kalem 1-1,5 liralardan satılırken, şu an 2,5 lira oldu. Ama yeni bir alım yaparsak şu an 3,5-4 liradan satmamız lazım. Elimizdekileri bitirmeye çalışıyoruz. Pastel boyalar, sulu boyalar 4 kat arttı. Özellikle nakliyeye ciddi zam geldi. Geçen sene içinde 22 palet olan 1 tır kağıdı İstanbul'dan buraya 3 bin liraya getirirken, şimdi 2 palet kağıdı İstanbul'dan 4 bin liraya zor getiriyoruz" dedi.