İndirim beklentisi hayal kırıklığına dönüştü

İndirim beklentisi hayal kırıklığına dönüştü cukurovagazetesi.com

Hafta başı, indirim beklentisiyle Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait marketlere akın eden vatandaşlar, indirim yerine zamla karşılaştıklarını belirtti. Mersin’deki bir markette boş bir market sepetiyle gezen vatandaşlardan Nazlı Şener, "Dün geldim aynı para, bugün geldim aynı para" derken, Asuman Yaşar ise "Bir indirim yok, daha çok zam gelmiş" ifadesine yer verdi.


Haber-Erol Kamalak

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşın daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabilmesi niyetiyle verdiği talimat, vatandaşın cebinde karşılık bulmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait marketlerin kar amacıyla kurulmadığını belirterek, fiyatların düşürülmesi talimatını verdi. Fiyatların ise 15 Ağustos Pazartesi gününden itibaren düşürüleceği belirtildi. Hafta başı Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait marketlere akın eden vatandaşlar, reyonlarda 'Temel ihtiyaç ürünlerinde fiyatlarımızı indirdik' yazını gördüklerini ancak fiyatlarda herhangi bir indirim olmadığını belirtti.

 

30'UN ÜZERİNDE ÜRÜNE İNDİRİM GELECEKTİ

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nden yapılan açıklamada ise temel tüketim ve et ürünlerinde kapsamlı bir indirim kampanyası başlatıldığı duyuruldu. İndirimlerin 15 Ağustos Pazartesi günü 30'un üzerinde temel tüketim ürününde uygulanmaya başlayacağı belirtilirken, söz konusu ürünler ise şu şekilde sıralandı; "Makarna, un, salça, pirinç, bulgur, mercimek, nohut, fasulye, şeker, ayçiçek yağı, zeytin yağı, tavuk ürünleri, tam yağlı süt, yarım yağlı süt, yumurta, peynir, tereyağı, bal, zeytin, çay, Türk kahvesi, patates, kuru soğan, karpuz, kavun, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, sıvı sabun, peçete, rulo havlu, kolonya, bebek bezi."

 

VATANDAŞ, İNDİRİM BEKLENTİSİYLE MARKETLERE AKIN ETTİ

Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait bazı marketlerin önünde 15 Ağustos Pazartesi günü itibariyle kuyruklar oluştu. Özellikle emekliler, indirim beklentisiyle marketlere akın etti. Mersin'de Muğdat Camii'nin altında yer alan markette 2 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 64,5 TL olarak görülürken, uygun fiyata ürün sattığını iddia eden bazı marketlerde ise 2 litrelik yağın güncel fiyatı 67,5 TL olarak yer aldı. Tarım Kredi Kooperatifi'ne ait marketlerde 5 litrelik zeytinyağı 400 TL, 1 kilogram küp şeker 22,5 TL, 500 gram makarna 6,90 TL ve 1 kilogram çay 76,5 TL fiyattan satışa sunuldu.

 

"DİĞER BAZI MARKETLERDE DAHA UCUZA ALINABİLİR"

Mersin'deki vatandaşlar, fiyatlardan memnun kalmadıklarını dile getirdi. Vatandaşlardan Emrah Şağda, "İndirimi duydum. Bir de kendi gözümle gördüğümü söyleyeyim; milletin arabası dolu değil, boş. Sadece şeker var. Normalde arabaların dolu olması lazım. Markette indirim var denince, her şeyi kapsıyor. Sadece toz şeker denilseydi, millet sadece toz şeker almaya gelirdi. Millette de toz şeker var. Biz de 4 tane aldık. Diğer ürünleri daha elleyemezsin. Onlar uçuyor. Bu indirim büyük bir indirim değil. Devam ederse iyi olur. 50 kuruş, 1 lira indirim var" dedi. Vatandaşlardan Erhan Can ise yalnızca şekerde ufak bir indirim olduğunu belirterek, "Cuma günü geldim, şeker kilo başı 17 liraydı. 2 kilo 34 lira. Şu an yine geldim, yine 34 lira. Biz herhalde daha indirim yapılacak diye cuma günü almadım. Geldik, yine aynı fiyat. Cuma günü 2 kiloluk 2 tane pirinç almıştım. Bunun fiyatı da 24,5 TL. Cuma günü aldım, 3 gün önce. Bu indirim birkaç gündür gündemde ve pazartesi yapılacak denildi. Şu an geldim, yine aynı fiyat. Çoğu ürünlerde zaten değişmemiş. Büyük bazlı ürünlerde ufak indirim yapmışlar. Diğer bazı marketlerde daha ucuza alınabilir. Çok az kalemde yapmışlar. Yağın büyük bir bölümünde indirim yok. Yüzde 30-35 denildi" diye konuştu.

 

"İNDİRİM DİYE BİR ŞEY YOK"

Fiyatlara tepki gösteren vatandaşlardan Mehmet Solak, "Fiyatlar pahalı. İndirim diye bir şey yok. Birazcık şekerde var. O da izdihamdan dolayı kalmamış. Tatmin etmiyor bu indirim. Kısıtlı veriyorlar, o kadar kalabalıkta 2 kilo şeker alabildim. 2 kilo şeker de 68 TL" ifadelerine yer verdi. Vatandaşlardan Sibel Yavru, aldatıldıklarını belirterek, "Ben diğer bazı marketlerde yağı gördüm, 144 TL. Buraya geldim, 164 TL. 5 litre yağdan bahsediyoruz. Oralar daha uygun. Burada bir indirim yok. Bence bu bir aldatmaca, büyük bir kandırmaca" dedi.

 

"DAHA ÇOK ZAM GELMİŞ"

Vatandaşlardan Asuman Yaşar, sabah 07.00'de sıraya girdiklerini belirterek, "Sabah 7'de sıraya girdik. Daha çok zam gelmiş. Bir indirim yok. Makarna diğer bazı marketlerde 5,50 TL. Burada 6,50 TL. Şu anda diğer bazı marketler daha ucuz. Aldığım her şeyi şimdi bırakacağım. Yağları yüzde 35 indirimle almak için geldik. Şu anda yağlar 165 lira olmuş. İndirim yok, zam koymuşlar" derken, Nazlı Şener de "Pahalı. Dün geldim aynı para, bugün geldim aynı para. Ben bu indirimden ne anladım? İnsanlar geliyor, ihtiyacı olan alıp gidiyor" şeklinde konuştu.