Mersin Cemevi’nde aşure lokmaları paylaşıldı. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Cemevi’nin 22. Aşure Lokması programında konuşan Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, "Dünün Kerbela’sı bugün de vardır. İster meydanlarda ister zindanlarda, nerede zulüm varsa, nerede acı varsa orası Kerbela’dır " dedi.
Haber-Mehmet Çetin
30 Temmuz'da başlayan Muharrem Ayı'nda 12 gün boyunca Yas-ı Matem Orucu tutan Anadolu Alevileri, aşure lokmalarını paylaşmaya başladı. Mersin Cemevi'nde bu yıl 22'ncisi düzenlenen programda da aşure lokmaları paylaşıldı. Programda, konuk sanatçı Ender Balkır da türkülere ses verdi.
FARKLILIKLAR BİR ARAYA GELEREK ORTAK BİR LEZZETE DÖNÜŞTÜ
Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin'in açılış gülbengini okumasıyla başlayan program, Mersin Cemevi Gençlik Semah Ekibi'nin Zakir Rıza Aydın'ın deyişleri eşliğinde semah dönmesiyle devam etti. Program, protokol konuşmalarının ardından Ender Balkır konseriyle son buldu. Farklı ürünlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan aşure lokmaları, bu yıl da bir arada paylaşıldı.
VALİ PEHLİVAN: "AŞURE BERABERLİĞİN DE SEMBOLÜ OLMUŞTUR"
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, aşurenin farklı birçok lezzetten ortak bir lezzete dönüştüğünü belirterek, "Aşurede birçok değişik tat, ortak bir tat olarak karşımıza çıkar. Aşurenin temelinin Nuh'un Gemisi'ne dayandığı da kabul edilir. Malumunuz, Nuh'un Gemisi seyahate başladığında, belli bir süre geçtikten sonra orada yiyecek, içecek iyice kıt hale geldiğinde var olan her şey bütünleştirilmiş ve aşure oradan çıkmıştır. Bu salt yemek olmanın ötesinde çağlar içerisinde, binlerce yıl içerisinde birliğin, beraberliğin, kardeşliğin de sembolü olmuştur. İşte bugün, böyle bir günü yaşıyoruz. Ev sahipliğinden dolayı Hasan Kılavuz başkanıma teşekkür ediyorum. Muharrem Ayı'nın 5'inci günü de buradaydık, iftar lokmamızı birlikte yedik. Bugün de aşure lokmamızı birlikte yiyeceğiz. Ne mutlu bugünümüze" diye konuştu.
KILAVUZ: " İNANIYORUM; CEMEVLERİNİN YASAL STATÜSÜ DE YAKINDA TANINACAKTIR"
Vali Pehlivan, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz'un cemevlerinin yasal statüye kavuşmasıyla ilgili yaptığı konuşmaya da değindi. Hasan Kılavuz, konuşmasında, "2016 yılında Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez, 'Cemevleri bizim kırmızı çizgimizdir' demişti. 21 Eylül 2019'da cemevemizi Ali İhsan Su valimizle birlikte, Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş ziyaret ettiler. Şimdi 2016'dan 2019'a gelinceye kadar bakıyorum; bir yol alındı. Hak doğruyu sever. Ali Erbaş, cemevimizi ziyaret etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, dün Hacı Bektaş Dergahı'nı ziyaret etti. Din, devletin elinde değil, insanın vicdanında olur. Biz Aleviler'in yıllardan beri istem ve taleplerimiz var. 'Cemevlerimizin yasal statüsü tanınsın' diyoruz ama görüyoruz ki devleti temsilen Sayın Valim, Cumhuriyet Başsavcım, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri, il ve ilçe temsilcileri, belediye başkanları, kanaat önderleri, dini cemaatler burada. Ben bir şeye inanıyorum; cemevlerinin yasal statüsü de yakında tanınacaktır, bilinecektir ve mutlaka Meclis kararıyla bu onanacaktır. Buna benim yürekten bir inancım vardır" ifadelerine yer verdi.
VALİ PEHLİVAN: "VALİLİKLER OLARAK CEMEVLERİYLE SÜREKLİ İSTİŞARELER İÇERİSİNDEYİZ"
Vali Pehlivan ise cemevleriyle ilgili yerel yönetimlerin desteklerinden de söz ederek, şunları söyledi; "Ben de ilgi gösteren hem kurumlara hem sivil toplum teşkilatlarına teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde malumunuz, son dönemde daha da artan nispette İçişleri Bakanlığımız'ın genel koordinasyonunda valilikler olarak da cemevleriyle çok yakın işbirliği ve koordinasyon içerisinde projeler, çalışmalar yapıyoruz. Sürekli istişareler içerisindeyiz. Bundan sonraki süreçte de bu, bu şekilde olacak. Paylaşarak, dayanışarak, tarih boyunca olduğu gibi birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirerek, varsa zorlukların üstesinden hep beraber geleceğiz. Beklentiler hayatın her alanında var. Bu beklentilerin gerçekleşmesi bazen süreç isteyebilir ama sürekli istişare içinde olmanın nihayetin de muhakkak somut getirileri oluyor, bundan sonra da olacaktır. Yeter ki birliğimizi, dayanışmamızı, yardımlaşmamızı kaybetmeyelim ve ilk şehitler olarak kabul edilen Hazreti Hüseyin ve arkadaşları gibi kenetlenelim, zorluklar karşısında dimdik durmayı hep birlikte millet olarak da devlet olarak da tarih boyunca rüştümüzü ispatlamış bir milletin evladı olarak da bunu daim kılalım. Bunu başaran bir milletiz, bunu başaran bir devletiz"
KILAVUZ: "SAYIN VALİM VE SİZ CÜMLE CANLAR HİÇBİR AKŞAM BİZİ YALNIZ BIRAKMADINIZ"
Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı ve Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Kerbela'nın büyük ve unutulmaz bir acı olduğunu vurgulayarak yaptığı konuşmada; "12 gün boyunca Anadolu'nun her tarafında, Aleviler 12 gün oruç tutarlar, lokmalarını bölüşürler, aşure lokmalarına gelinceye kadarki bu 12 gün boyunca da birlikte oruç açarlar. O oruç açmaya herkes lokmalarıyla gelir ve birlikte olduğumuz zaman o lokmalar bir anlam taşır. Biz de Mersin'de 12 gün boyunca bizimle birlikte lokma paylaşanlar, lokmaya gelenler, başta Sayın Valim ve diğer siz cümle canlar hiçbir akşam bizi yalnız bırakmadınız. Cümlenize aşk olsun, iyi ki varsınız" dedi.
"DÜNÜN KERBELASI BUGÜN DE VARDIR"
Kerbela'nın bugün de farklı coğrafyalarda yaşanmaya devam ettiğini vurgulayan Kılavuz, "Dünyada 2 milyar 800 milyon insan günde 2 dolara yoksulluğun Kerbela'sını yaşıyor. 1 milyar 200 milyon insan 1 dolara açlığın Kerbela'sında yaşıyor. Dünyada her gün 34 bin çocuk, 15 bin yetişkin Kerbela'yı yaşayarak hayatlarını kaybediyor. Etiyopya, Eritre, Zambiya ve Sudan'da 38 milyon insan açlığın Kerbela'sında kıvranıyor ve Kerbelaları yaşıyor. Kerbale günümüzde Tayland, Hindistan ve Kamboçya'da yaşanmaktadır. 30 milyon kadın dünyada istekleri dışında pazarların kölesi olarak Kerbela'yı yaşıyorlar. Kerbela dünyada yaşları 7-15 arasında olan 2 milyon çocuğu zorla babası yaşındaki insanlara günlüğü 10 dolara pazarlayan sistemlerin adıdır. Hindistan'da bir mandanın fiyatı 370 dolar. Kız çocukları 25 dolara satan rejimlerin adıdır Kerbela. Dünyamızda 42 ülkede savaş vardır ve kavga vardır. Alevi ocak pirlerinin buyruğudur; 'ister meydanlarda ister zindanlarda, nerede zulüm varsa, nerede acı varsa orası Kerbela'dır" ifadelerine yer verdi.
KIŞ: "KAYNAYAN AŞURE KAZANLARINDAKİ NİMET GİBİ OLABİLİRİZ"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış da programa katılarak, CHP'li 11 Büyükşehir Belediye Başkanları Toplantısı için Tekirdağ'da bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in selamlarını iletti. Kış, her gün farklı coğrafyalarda yeni Kerbelalara şahit olduklarını vurgulayarak, "Bu coğrafyanın içinden çıkan kadınları ve çocukları acımasızca öldürenler yani bugünün Yezitleri, bizlere her gün Kerbela yaşatıyorlar. Barışın ve hoşgörünün beşiği Anadolu'da toplumsal huzuru bozmak isteyenler de maalesef boş durmuyor. Kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e, Cumhuriyet'imize, Cumhuriyet'imizin değerlerine hakaret etmek, yok saymak sanki bir marifet sayılıyor. Daha dün Başkent'in göbeğinde üstelik ibadet sırasında cemevlerine üst üste saldırılar yapılabiliyor. Oysaki tıpkı bugün burada, kaynayan aşure kazanlarındaki nimet gibi olabiliriz. Olmalıyız da. Aşuredeki çeşitlilik ve farklı nimetlerin bir araya gelmesi, farklılıkların nasıl bir zenginlik oluşturduğunu hepimize ve tüm insanlığa gösteriyor" diye konuştu.