Mersin’de 5 TL’ye eşsiz serinlik

Mersin’de 5 TL’ye eşsiz serinlik cukurovagazetesi.com

Mersinlilerin, ’yaz sıcağının merhemi’ diye tanımladığı meyan kökü şerbetinin bardağı 5 TL’den satılıyor. Uzmanlar, meyan kökü şerbetinin birçok faydası olduğunu belirtirken, Mersinliler ise kentin işlek caddelerinde geleneksel kıyafetlerle satış yapan şerbetçiler sayesinde meyan kökü şerbetine rahatça ulaşabiliyor.


Haber- Mehmet Çetin

Mersin'de yaz aylarının vazgeçilmezi arasında yer alan meyan kökü şerbeti bu yıl da ilgi odağı oldu. Artan sıcaklar nedeniyle serinlemek isteyen Mersinliler, soluğu meyan kökü şerbetçilerinde aldı. Kentin işlen noktalarında geleneksel kıyafetleriyle satış yapan şerbetçiler, bu yıl meyan kökü şerbetinin bardağını 5 TL'den satışa sundu. Bir vatandaş, meyan kökü şerbetini 'yaz sıcağının merhemi' diye tanımlarken, Uzman Diyetisyen İrem Yıldız ise meyan kökünün faydalarını anlattı.

 

"MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ, YAZ SICAĞININ MERHEMİ"

Çakmak Caddesi'nde meyan kökü şerbeti içen vatandaşlardan Süleyman Özkoku, uzun yıllardır Mersin'de yaşadıklarını söyledi. Özkoku, babasının 60 yaşında olduğunu, dedesinin ise 85 yaşında vefat ettiğini vurgulayarak, "Meyan kökü bizim geleneğimiz. Evde de yaparız. Özellikle Mersin'imizde geleneksel kıyafetlerle gezip, sokak sohbeti yaptığımız meyan kökü şerbetçileri çok meşhur. Meyan kökü şerbeti, yaz sıcağının merhemi. Herkese tavsiye ediyoruz. İç hastalıklara da iyi geldiğini biliyoruz. Meyan kökünü bilen asla vazgeçemez. Az önce de geçerken şerbetçi abiyi gördüm, yetişmek için peşinden koştum ve seslenip durdurdum" dedi.

 

"SICAKLARDA İYİ SERİNLETİYOR"

Mersinlilerden Ali Reşitoğlu ise meyan kökü şerbetini yıllardır içtiğini vurgulayarak, "Meyan kökünü çocukluktan beri içeriz. Biz Mersinliyiz. İdrar yollarına faydalı olduğunu söylerler. Mineral bakımından 'vücudun ihtiyacını karşılar' derler. Sıcaklarda iyi serinletiyor. Tavsiye ederim" diye konuştu.

 

"BAZI YİYECEKLERLE İÇECEKLERİ TATLANDIRMAK İÇİN DE MEYAN KÖKÜ KULLANILIYOR"

Uzman Diyetisyen İrem Yıldız, meyan kökü şerbetinin, Batı Asya ve Güney Avrupa'ya özgü olan meyan kökünün dünyanın en eski bitkisel ilaçları arasında kabul edildiğini vurguladı. Rahatsızlıkları tedavi etmek için uzun süredir meyan kökünün kullanıldığını belirten Yıldız, "Özellikle geleneksel Çin, Orta Doğu ve Yunan tıbbında mide rahatsızlığını yatıştırmak, iltihabı azaltmak ve üst solunum yolu problemlerini tedavi etmek için kullanılmış. Günümüzde de mide ekşimesi, reflü, sıcak basması, öksürük, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar gibi sağlık sorunlarını tedavi etmek ve bazı yiyeceklerle içecekleri tatlandırmak için de meyan kökü kullanılıyor" dedi.

 

"DİŞ ÇÜRÜKLERİNE NEDEN OLAN BAKTERİLERE KARŞI KORUMADA ETKİLİ OLDUĞU BİLİNİYOR"

Meyan kökünün 300'den fazla bileşen içerdiğine dikkat çeken Yıldız, "Özellikle meyan özü ve bileşiklerinin cilt, meme, kolorektal ve prostat kanserlerinde hücre büyümesini yavaşlatmak veya önlemekte etkili olduğu belirtiliyor. Anti-inflamatuar ve anti-mikrobiyal etkileri nedeniyle hem meyan kökü ekstresi hem de çayı üst solunum yolu rahatsızlıklarında faydalı etkilere sahip. Özellikle hayvan çalışmaları; meyan kökünden elde edilen glisirizin ekstraktının, modern astım tedavilerine eklendiğinde astımı hafifletmeye yardımcı olduğu sonucuna varmış. Sınırlı sayıdaki insan çalışmaları, meyan kökü çayı ve özütünün boğaz ağrısına karşı koruma sağlayabileceğini ve ameliyattan sonra boğaz ağrısını önleyebileceğini düşündürüyor. Ek olarak meyan kökü ekstraktının diş çürüklerine neden olan bakterilere karşı korumada etkili olduğu biliniyor" ifadelerine yer verdi.