Mersin’de üreticiye ’iyi gelir’: Ejder meyvesi

Mersin’de üreticiye ’iyi gelir’: Ejder meyvesi cukurovagazetesi.com

Ejder meyvesi sezonu açıldı. Mersin’deki üreticilerden Mustafa Erdinç, 4 dönümlük alandan ilk etapta yaklaşık 500 kilogram ürün elde ettiğini belirterek, ilk hasattaki ürünlerin kilogramını 180 TL’den sattığını söyledi. Ejder meyvesinin üreticiye iyi gelir sağladığını vurgulayan Erdinç, "Gelir anlamında buğdaydan, arpadan en az bin kat değerli bir ürün" dedi.


Haber-Adem Güneş

 

Tropikal meyveler arasında yer alan ejder meyvesi, raflardaki yerini almaya başladı. Gazetemize konuşan Mersinli üreticilerinden Mustafa Erdinç, 2016 yılında Tarsus'un Sağlıklı Mahallesi'ndeki 150 metrekarelik aranda başladığı ejder meyvesi üretimine şu anda 4 dönümlük alanda devam ettiğini söyledi. Erdinç, Nisan-Mayıs aylarında tomurcuk vermeye başlayan meyvenin bu yılki ilk hasadından yaklaşık 500 kilogram ürün elde ettiğini ve ilk ürünlerin kilogramını 180 TL'den sattığını söyledi. Ejder meyvesi üretimine yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Erdinç, ürünün çoğu zaman hale girmeden market raflarına girdiğini belirtti.

 

"GEÇEN SENE YAKLAŞIK 3 DÖNÜM KADAR BÜYÜK BİR SERA YAPTIM"

 2016 yılında ejder meyvesini ilk kez sosyal medyadaki videolarda gördüğünü belirten Erdinç, 150 metrekarelik bir alanda hobi olarak üretime başladığını söyledi. Hobi olarak ürettiği ürünlerin iyi fiyattan satıldığını gördükten sonra zamanla üretim alanını 4 dönüme yükselttiğini vurgulayan Erdinç, "Bu meyvenin çeşitlerinin olduğunu gördüm. 'Bunları  daha fazla nasıl çoğaltabilirim' diye düşündüm. Meyvenin kalitesini artırmak için çeşitlerini çoğalttım. Çeşitlerini çoğalttıktan sonra geçen sene yaklaşık 3 dönüm kadar büyük bir sera yaptım. Şu anda da onun meyvelerini toplamaya başladık" dedi.

 

"MERSİN VE ADANA BÖLGESİNDE ŞU AN YAKLAŞIK 500 DÖNÜMÜ GEÇTİ"

Tarsus'ta ejder meyvesi üreten ilk üreticiler arasında yer aldığını vurgulayan Erdinç, bölgedeki üretime de değinerek, "Köyümüzdeki birkaç kişiye daha ektim. Onlar da benim sayemde bizimle birlikte üretmeye başladılar. Tarsus'un yukarı köylerindeki kayalık yerlerde yetişebilecek bir ürün. Köye ürün çeşidi getirdik. Şu an köyde yaklaşık 5-6 kişi üretiyoruz. Gelir anlamında buğdaydan, arpadan bin kat değerli bir ürün. Esasında Değirmendere'de Zeki Çoban var. İlk onlar getirmiş. Bizler de onların ne yapıp ettiğini öğrenerek bayağı bir geliştirdik. Ejder meyvesi üretimi, Mersin ve Adana bölgesinde şu an yaklaşık 500 dönümü geçti. Üretici sayısı da 250-300 kişi olmuştur. Son zamanlarda Antalya'da da çoğaldı" diye konuştu.

 

"10-35 DERECE ARASINDA YAŞAYAN BİR ÜRÜN"

Ejder meyvesinin tropikal iklimde yetiştiğine dikkat çeken Erdinç, "Ekim zamanı yok, zaten çeliklemeyle çoğaltılıyor. İnsanlar bunu göre göre öğreniyor. İlk başta bizler de bilmiyorduk. Artık hangi cinsi nasıl ekeceğimizi, nasıl yapacağımızı biliyoruz. Deneyerek öğrendik. Sonuçta tropikal iklimde yetişen bir meyve. Özellikle Mersin ve Adana'da sera yapılarak üretiliyor. Sera maliyetleri biraz yüksek olduğu için insanlar da artık pek yaklaşmaz oldu. Ama iyi bir geliri var. Çok fazla gübre isteyen bir ürün değil. Daha çok nemden yararlanan bir bitki. Kurak iklime dayanıklı bir meyve. Aşırı su isteyen bir meyve değil. Akdeniz bölgesi de aşırı sıcak. 10-35 derece arasında yaşayan bir ürün. Yazın bizim buralar 40-45 dereceye çıktığında tül yapıyoruz veya seranın üzerini kapatıyoruz. İnsanlar bazen kimyasalla bazen de tül yaparak aşırı sıcaklardan korumaya çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

 

"6 AY BOYUNCA HİÇ DURMADAN MEYVE VERİYOR"

Ejder meyvesinin tomurcuk ve hasat dönemlerini de anlatan Erdinç, "Nisan veya Mayıs başlarında tomurcuk vermeye başlıyor. Temmuz ayının başında meyve dökmeye başlıyor. Temmuz ayından Aralık ayına kadar her hafta meyve değişiyor. Yani bir yandan tomurcuk açıyor, bir yandan çiçek açıyor. Bir yandan da meyve oluşmaya başlıyor. İçi beyaz olanların meyvesi yaklaşık 60-65 günde  olgunlaşıyor. Bizim buralarda 'yediveren' derler. 6 ay boyunca hiç durmadan meyve veriyor. Yani Temmuz ayında başlar, Aralık'a kadar devam eder" dedi.

 

"ŞU AN YAKLAŞIK 400 GRAMLIK OLANLARIN TANESİNİ 20-25 TL'DEN VERİYORLAR"

2016 yılında başladığında ejder meyvesinin çok bilinen bir meyve olmadığını belirten Erdinç, "Çok fazla ekilmediği için fazla bilinmiyordu. O zamanlar 300-400 gramlık meyve 15 TL'den gidiyordu. Kilosu da yaklaşık olarak 50-60 TL'ye satılıyordu. Şu an çok fazla bir şey değişmedi. İnsanlar tanıdıkça, tüketmeye başladıkça üretim de arttı. Fiyatlar yine 50-60 TL civarında. Şu an yaklaşık 400 gramlık olanların tanesini 20-25 TL'den veriyorlar. Büyük marketlerde yüksek bedellerle satıyorlar ama üreticiden yüzde 30-50 gibi bir kar marjı gütmeden, aşağı fiyattan alıyorlar" diye konuştu.

 

"SATIŞI İLK BAŞTA 180 TL'DEN BAŞLADI"

Bu yılki hasada dair bilgiler veren Erdinç, "Bu yıl ilk olarak yaklaşık 500 kilo kadar ürün aldık. Bir yandan da toplamaya devam ediyoruz. Satışı ilk başta 180 TL'den başladı. 150 TL, 120 TL, ondan sonra da 80 TL şeklinde devam etti. Fiyatlar şu an 65'e düştü. Şu an satış kilo basında 50-65 lira arasında devam ediyor. Tane bazında ise 25 TL ile 15 TL arasında gidip geliyor. Geçen sene tane fiyatları 10-20 lira arasındaydı. Kilo olarak da 40-50 lira arasında gidiyordu. Üretim arttı. Özellikle Ağustos-Eylül ayında piyasada çok fazla ürün olduğu için fiyatlar düştü. Başladığımızda kilosu 180 liraydı. Şu an elimizden geldiği kararıyla manavlara, bizden direkt talep eden insanlara ulaştırıyoruz. O yüzden hale bile düşmüyor. 2017-2018 yıllarında meyveyi çoğu insan bilmiyordu, insanların taleplerinden dolayı hale bile götüremiyorduk" ifadelerine yer verdi.