Mersin’deki konut fiyatlarında ’Rus dalgası’

Mersin’deki konut fiyatlarında ’Rus dalgası’ cukurovagazetesi.com

Mersin’de konut fiyatlarına Rus dalgası vurdu. Konut fiyatlarının Mersin’de son 1,5 yılda yaklaşık 5 kat arttığını belirten Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, "Geçmişte; Mersin, konut konusunda Türkiye’nin en ucuz şehri diye övünürdük. Şimdi artık onu geçtik. Şu anda İstanbul’la yarışır durumdayız" dedi.


Haber-Adem Güneş

Mersin'de konut sahibi olan Ruslar, gayrimenkul fiyatlarının yükselmesinde etki yarattı. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli ve sektördeki emlak danışmanları gazetemize konuştu. Buna göre gayrimenkul satışlarındaki Rus etkisiyle, kentteki konut fiyatları son 1,5 yılda yaklaşık 5 kat arttı. Konut sahibi olan Rusların konut seçiminde öncelikleri deniz, plaj ve havuzlu siteler olurken; tercih ettikleri konutlar ise genellikle 1+1 evler oldu. Satılık ve kiralık tabelalarında son zamanlarda hem Rusça hem de Türkçe kelimeler yer alırken, bazı afişlere ise Ruslar için ayrı irtibat numarası dahi eklendi.

 

"KIBRIS'TA DOLANDIRILIRKEN, BU ARADA MERSİN SAHİLLERİNİ KEŞFETTİLER"

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, son 1,5 yılda Ruslar'ın Mersin'deki konutlara talep oluşturduğunu belirtti. Akkuyu'da yapımı süren nükleer santralin Ruslar'ın Mersin'i tercih etmesinde etkisi olduğunu vurgulayan Madenli, "İşin ilginç bir tarafı da Kıbrıs'tır. 4-5 yıl önce Ruslar, Kıbrıs'a emlakçılarıyla falan girdiler. Rusların hepsi orada büyük çapta dolandırıldılar. Tahmin ediyorum bine yakın Rus vatandaşı, Rus firmaları tarafından soyuldu. Kıbrıs'ta dolandırılırken, bu arada da Mersin sahillerini keşfettiler" dedi.

 

"EV FİYATI NE OLURSA OLSUN RUSLARA UCUZ GELİYOR"

Mersin'de daha önce kayıt dışı Ukraynalı emlakçıların da olduğunu belirten Madenli, "Biz onlara engel olmaya çalıştık. Şimdi de Rusça bilen birkaç kişi kayıt dışı iş yapıyor. Drone ile fotoğraflar çekiyorlar, Rusça konuşmalar yapıyorlar. Ondan sonra bu kayıtları Rusya'ya gönderiyorlar. Kayıt dışı emlakçılık yapıyorlar ve maalesef buna engel olamıyoruz. Piyasada son 1,5 yıldır bu yönde bir canlılık var. Ev fiyatı ne olursa olsun Ruslara ucuz geliyor" diye konuştu.

 

"GEÇMİŞTE 500 BİN TL OLAN EV ŞİMDİ 3-4 MİLYON TL'YE SATILIYOR"

Mersin'in geçmişte konut satışı ve kiralaması konusunda oldukça uygun olduğuna dikkat çeken Madenli, "Geçmişte; Mersin, konut konusunda Türkiye'nin en ucuz şehri diye övünürdük. Şimdi artık onu geçtik. Şu anda İstanbul'la yarışır durumdayız. Bunun sebeplerinden birisi Suriyelilerin gelişi, diğeri Rus akını. Dolayısıyla Mersin'de son 1,5 yılda ev fiyatları 4-5 katına yükseldi. Geçmişte 500 bin TL olan ev şimdi 3-4 milyon TL'ye satılıyor" dedi.

 

"ŞU AN 400 BİN DOLARA ÇIKINCA BİRAZ DURULDU"

İstisnai olarak Tük vatandaşlığına başvuru için satın alınması gereken gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılması konusuna da değinen Madenli, "Yeni bir kararname çıktı. 250 bin dolardı, 400 bin dolara çıkarttılar. Evi aldıkları takdirde yani 250 bin dolardan fazla konut aldıkları takdirde vatandaşlık hakkı da alıyorlar. Birçoğunun alma sebebi de o. Hatta Suriyeliler apartman falan aramaya başladılar. Şu an 400 bin dolara çıkınca biraz duruldu" ifadelerine yer verdi.

 

"EV FİYATLARI 600 BİN LİRADAN BAŞLIYOR, 15 MİLYON LİRAYA KADAR ÇIKIYOR"

Mersin'deki evlerin ortalama fiyat aralıklarına dair bilgiler veren Madenli, "Mersin'de dairelerin en ucuz olduğu semtler arasında Güneykent ve Halkkent var. 35-40 senelik binalar. Şu anda oralarda en ucuz konut 600 bin lira civarında. Mersin'de ev fiyatları artık 600 bin liradan başlıyor, 15 milyon liraya kadar çıkıyor" dedi.

 

"EMLAKÇILAR, RUSLARIN BAKIŞ AÇISINA UYGUN ÇALIŞMAYA BAŞLADILAR"

Mersin'de emlak sektörünün de 'Rus akını' ile birlikte yeni bir boyut almaya başladığına dikkat çeken Madenli, "Resmi çalışan arkadaşlarımız da var kayıt dışı çalışan kişiler de. Resmi çalışan arkadaşlarımız bürolarını düzeltip, Rusların bakış açısına uygun çalışmaya başladılar. Hatta bazı müteahhitler projelerinde iç mimari için Ruslara iş veriyorlar. İç mimarisini Ruslara göre hazırlayıp satışa sunuyorlar. Emlakçılar, Ruslara yönelik çalışmaya başladılar. Bunlar, resmi emlakçılar. Resmi emlakçıların Ruslara konut satış oranı yüzde 10. En çok satış payından ise kayıt dışı emlakçılık yapan kişiler yararlanıyor. Bu yeni bir olay değil. Kayıt dışı emlakçılardan biz hep mustaribiz. Hem ülke ekonomisi kaybediyor hem emlakçılar kaybediyor hem de sistem kaybediyor. Kıbrıs'ta olduğu gibi Ruslar çoğu zaman da dolandırıcıların eline düşüyor" ifadelerine yer verdi.

 

"RUSLAR GENELLİKLE DENİZ MANZARALI, DENİZE SIFIR EVLERİ TERCİH EDİYORLAR"

Genellikler Türk vatandaşlarına yönelik hizmet veren Karizma Gayrimenkul'de çalışan Emlak Danışmanı Serhat Demir, daha çok Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde çalıştıklarını belirtti. Konut fiyatlarındaki artışı değerlendiren Demir, "Yabancıların gelmesi konut fiyatlarını etkiledi. Eskiden daha çok Antalya ve Alanya'yı tercih ederlerdi. Şimdi daha ziyade Mersin'i seçiyorlar. Mersin'de de Erdemli Ayaş, Kızkalesi ve Taşucu gibi bölgelere yöneliyorlar. Oralarda yabacıların konut alımı oldukça arttı. Bu da konutların değerini etkiledi. Ruslar ve savaştan etkilenen Ukraynalılar bölgede yoğun. Suriye, Irak, Lübnan, Sudan ve Fas gibi ülkelerin yanı sıra Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'dan gelen kişiler de oldukça fazla. Ruslar genellikle deniz manzaralı, denize sıfır evleri tercih ediyorlar" diye konuştu.

 

"RUSLAR SICAĞI ÇOK SEVİYORLAR, KLİMAYI KAPATTIRIYORLAR"

Soğuktan geldikleri için Rusların sıcağı sevdiğini de belirten Demir, "Bazen ofise gelip oturduklarında klimayı açıyoruz. Üşüdüklerini söylüyorlar. Biz sıcağa alışık değiliz, terliyoruz. Ama onlar sıcağı çok seviyorlar. Klimayı kapattırıyorlar. Öyle düşünün" dedi. Demir, Rusların nereden gelir elde ettikleri konusu da merak ettiklerini sözlerine ekleyerek, "Nasıl çalışıyorlar, ne iş yapıyorlar merak ediyoruz. Daha çok yaşlı kesim geliyor. Ama geçler de oldukça çok. Yeni evlenmiş çiftler, küçük çocuğu olan aileler geliyor. Ne iş yaptıklarını, burada nasıl geçindiklerini biz de çok merak ediyoruz ve birbirimize soruyoruz açıkçası" ifadelerine yer verdi.

 

"VATANDAŞLARIMIZ EV ALAMAMA DURUMUNA GELDİ"

Rusların konut alımına gösterdikleri ilginin Türk vatandaşlarında mağduriyet yarattığına vurgu yapan Demir, "İnsanlarımız bu durumdan olumsuz olarak etkileniyor. Vatandaşlarımız ev alamama durumuna geldi. Kiralık daire de bulunmuyor. Kiralık daireyle ilgili acayip sorunlar yaşıyoruz. Tayini çıkıp Mersin'e gelen polisler, öğretmenler, askerler burada ev bulamıyorlar" dedi. Demir, ev sahibinin yüksek fiyat istediğini, Rus müşterinin ise yer geldiğinde pazarlık dahi etmediğini vurgulayarak, "Türk vatandaşının alım gücü yok. O yüzden hiçbir şey yapamıyor. Ama Ruslar alıyor. Paraları var, gelip alıyorlar" diye konuştu.

 

"RUSLAR DA ARTIK KENDİ ARALARINDA AL-SATA BAŞLADILAR"

Genellikler Ruslara yönelik hizmet veren bir gayrimenkul firmasında çalışan Emlak Danışmanı Mete Tokatlı ise yaşadığı olayları ve gözlemlerini aktardı. Tokatlı, sattıkları 1 daire başına Türkler'den 8-10 bin lira komisyon aldıklarını belirtirken, bu daireyi Ruslara sattıklarında komisyonu da dolar veya Euro bazında aldıklarını söyledi. Türk lirasının dolar ve Euro karşısında değer kaybettiğine dikkat çeken Tokatlı, "Bir Rus, memleketinde 500 Euro emekli maaşı alıyor diyelim. O para memleketinde ona yetmiyor. Ama buraya geldiğinde 500 Euro gibi bir para onu deli ediyor. Oradaki evini satıp burada ev alıyor. Hatta piyasa şartları gereği her şey bir anda artış gösterdi. Bir Rus, 1 sene öncesinde müteahhitten 3 taksitle 27 bin Euro'ya daire almış. Şu an dairesi 70 bin Euro. Ruslar da artık kendi aralarında al-sata başladılar" dedi.

 

"RUSLAR GENELDE 1+1 VE 2+1 DAİRELERİ TERCİH EDİYOR"

Ruslar'ın konut alımındaki tercihlerinden de söz eden Tokatlı, "Genelde 1+1 ve 2+1 daireleri tercih ediyor. 3+1 ve 4+1 evler neredeyse hiç gitmiyor. 3+1 evler tek tük Boşnaklara gidiyor. Ruslar daha çok Tece, Erdemli, Tömük, Kızkalesi ve Ayaş taraflarını tercih ediyorlar. Genellikle sirkülasyon oralarda. Kapalı havuza, site konseptine ve peyzaj alanlarının geniş olmasına bakıyorlar" dedi. Tece'de son yıllarda Rus akınıyla birlikte 1+1 evlerin de artış göstermeye başladığına dikkat çeken Tokatlı, "Plajı ve denizi tercih ediyorlar. Bizim Türk insanımız Soli'de denize girmiyor. Ama ben daha dün oradaydım, inanılmaz bir kalabalık vardı. Ruslar orada denize giriyorlardı" ifadelerine yer verdi.