Yas ve matem oruçları bugün tutulmaya başlandı

Yas ve matem oruçları bugün tutulmaya başlandı cukurovagazetesi.com

Muharrem ayı bugün başladı. Anadolu Alevileri tarafından 12 İmam’a adanması nedeniyle Muharrem ayının ilk 12 gününde tutulan yas ve matem oruçları tutulmaya başlandı. Mersin Cemevi’nden yapılan duyuruda; 14 Ağustos’ta Ender Balkır’ın konuk sanatçı olarak katılacağı Aşure Lokması’nın yapılacağı bildirildi.


Haber-Vecdi Yenigül

Bu yıl 30 Temmuz'da başlayan Muharrem ayının ilk gününde Anadolu Alevileri tarafından yas ve matem oruçları tutuldu. 12 İmam'a adanması nedeniyle Muharrem ayının ilk 12 gününde tutulan yas ve matem oruçlarıyla ilgili gazetemize konuşan Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hasan Kılavuz, "Yas ve matem orucunu tutanların niyetleri, dilekleri hak katında kabul ve makbul olsun" dedi. Mersin Cemevi'nden, Aşure Lokması'nın 14 Ağustos Pazar günü yapılacağı duyuruldu.

 

"ANADOLU ALEVİLERİ, BU TOPRAKLARDA BİN YILDIR 12 İMAM ORUCU TUTARLAR"

Muharrem Orucu'nun bugüne gelen tarihsel sürecinden bahseden Kılavuz, Adem Peygamber ve Nuh Peygamber zamanında şükür için tutulan orucun, Kerbela'dan bu yana yas ve matem için tutulduğunu belirtti. Kılavuz, "Anadolu Alevileri, bu topraklarda bin yıldır 12 İmam Orucu tutarlar ve bunu imamlara izafe ederler. Özellikle Kerbela'dan sonra bu daha da katılaştı. Hz. Hüseyin'in orada şehit edilmesi, Hz. Hüseyin'den sonra diğer imamların hepsinin şehit edilmesiyle Muharrem Orucu, bir şükür orucundan çıkmış, bir yas ve matem orucu olmuştur Anadolu Alevileri için. Anadolu Alevileri o günden bugüne de yas ve matem orucunu tutuyorlar. Tutanların niyetleri, dilekleri hak katında kabul ve makbul olsun" dedi. AKD Mersin Cemevi'nden yapılan duyuruda ise Aşure Lokması'nın 14 Ağustos Pazar günü saat 18.30'da Mersin Cemevi'nde gerçekleşeceği, etkinlikte Ender Balkır'ın konuk sanatçı olarak yer alacağı bildirildi.