Büyükşehir’in eğitimde bu yılki karnesi: Pek iyi

Büyükşehir’in eğitimde bu yılki karnesi: Pek iyi cukurovagazetesi.com

"Eğitimde fırsat eşitliği" ilkesiyle bu yıl da öğrencilere yönelik önemli çalışmalar yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesindeki kurs merkezlerinde üniversiteye hazırlanan 4 bin 318 öğrencinin 151’i Türkiye’de ilk 50 binlik sıralamaya girdi. Sınav sonrası öğrencilere 5 Ağustos’a kadar ücretsiz YKS tercih danışmanlığı hizmetinin verildiği Kongre ve Sergi Sarayı’nda öğrencilerle buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Öğrencilerimize sadece ders vermiyoruz, evladımız gibi de ilgileniyoruz” dedi. Büyükşehir, bu yıl LGS kurs merkezinde sınava hazır


Haber-Erol Kamalak

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve başladığı günden bu yana her geçen gün sayısını artırdığı ücretsiz kurs merkezleri ile 'eğitimde fırsat eşitliği' sağlayabilmek amacıyla yerelde önemli eğitim çalışmalarına imza atmaya devam ediyor. Her geçen yıl başarı çıtasını yükselten Büyükşehir'in kurs merkezlerinde bu yıl 4 bin 318 öğrenci ücretsiz olarak üniversite sınavlarına hazırlandı. Açıklanan sınav sonucunu öğrenen gençler tercih sürecine geçti. Büyükşehir, tercih sürecinde de gençleri yalnız bırakmayarak ücretsiz YKS tercih danışmanlığı hizmeti başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tercih danışmanlığı hizmetinden yararlanan gençlerle Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir araya geldi.

 

"4 BİN 318 ÖĞRENCİNİN 151'İ TÜRKİYE'DE İLK 50 BİNE GİRDİ"

Edinilen bilgiye göre, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde 9 ilçedeki Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi'nde üniversite sınavlarına yönelik eğitim faaliyetleri yürütüldü. Büyükşehir'in kurs merkezlerinde ücretsiz bir şekilde sınava yönelik derslere katılan öğrenciler, öte yandan yıl boyunca rehber öğretmenler tarafından destek de aldı. Büyükşehir Belediyesi, yıl boyunca 4 bin 318 öğrenciyi üniversite sınavlarına hazırladı. Gençler, 18-19 Haziran'da YKS'ye girerek, sonuçlar için gözlerini ÖSYM'den yapılacak açıklamaya dikti. 18 Temmuz 2022'de açıklanan sonuçlarla birlikte başarı tablosu da ortaya çıktı. Bu kapsamda Büyükşehir'den destek alan 4 bin 318 öğrencinin 151'i Türkiye'de ilk 50 binlik sıralamada yer aldı. Bu öğrencilerden 3'ü ilk binde, 7'si ilk 5 binde, 34'ü ilk 10 binde, 64'i ise ilk 20 binde başarı gösterdi.

 

ÖĞRENCİLER, BÜYÜKŞEHİR'DEN ALDIĞI DESTEKTEN MEMNUN KALDI

Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları eğitim desteğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan kurs merkezi öğrencilerinden Miray Arslan, “Büyükşehir Kurs Merkezleri’ndeki eğitimin, gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. Beni desteklediğini, olduğum yerden daha iyi bir seviyeye çıkmamı sağladığını düşünüyorum. İstediğimiz şekilde etüt imkanları sağlandı. Öğretmenlerimiz bizimle son derece ilgililerdi. Onların desteklerini hep arkamızda hissettik. Rehberlik anlamında da çok yararları oldu. Bu kurs merkezinin ücretsiz olmasının, eğitimde fırsat eşitliğini sağladığını düşünüyorum" derken, açıklanan sonuçlarda ilk 15 binde yer aldığı belirtilen Sıla Bittim ise  "Ücretli dershanelerden hiçbir farkı yok, hatta çok daha iyisi diyebilirim. Gerek akraba çevreme, gerekse arkadaşlarıma da burayı önerdim. Ayrıca burada çok güzel dostluklar elde ettim. Öğretmenlerimle de çok güzel bir bağ kurduk. O yüzden buranın yeri bende farklı olacak” diye konuştu.

 

YKS TERCİH DANIŞMANLIK GÜNLERİ BAŞLADI

Açıklanan YKS sonuçlarıyla birlikte gençler, tercih sürecine geçti. Büyükşehir Belediyesi, tercih sürecinde de gençleri yalnız bırakmayarak, "YKS Tercih Danışmanlık Günleri"ni başlattı. Hizmet, Büyükşehir'in MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi aracılığıyla verilmeye başlandı. Edinilen bilgiye göre MERCİ'den açıldığı günden bu yana 945 kişi, 7 bin 948 seans rehberlik desteği aldı. MERCİ'nin ve Büyükşehir Belediyesi'nin deneyimli eğitim kadrosu, tercihler konusunda danışmanlık hizmetini Kongre ve Sergi Sarayı'na taşıdı. Tercih danışmanlığı günlerinde çeşitli üniversitelerin stantları da yer aldı. 5 Ağustos'a kadar devam edecek hizmetin her gün 09.00-18.00 saatleri arasında verildiği belirtilirken, irtibat için 0 (324) 616 04 01 numaralı telefon paylaşıldı.

 

BÜYÜKŞEHİR'DEN DESTEK ALAN 41 ÖĞRENCİ FEN LİSESİ KAZANDI

Liseye hazırlık sürecindeki öğrencilere yönelik de ücretsiz kurslar veren Büyükşehir, bu yıl 573 öğrenciyi LGS'ye hazırladı. 5 Haziran'daki sınava giren öğrenciler, sonuç ve tercih sürecini de tamamladı. Edinilen bilgiye göre Büyükşehir'in sınava hazırladığı 573 öğrenciden 102'si nitelikli okullara yerleşti. Öğrencilerden 41'i ise fen liselerini kazandı. Ortaya çıkan sonucu değerlendiren Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri Müdürü Cem Karakuş, “LGS kurs merkezimizdeki hizmetlerimiz burada sonlanmıyor. Asıl amacımız, ilerleyen süreçte çocuklarımıza üniversiteyi kazandırmak. Bundan sonraki süreçte de, onları ücretsiz bir şekilde üniversiteye hazırlık aşamasında desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

"EĞİTİM, BİR BELEDİYENİN YAPACAĞI YOLDAN DA BİNADAN DA ÖNEMLİ"

Son olarak, Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki YKS Tercih Danışmanlık Günleri'ni ziyaret eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyeden destek alan gençlerle bir araya geldi. Seçer'in sosyal medya hesabından yaptığı anlık video paylaşımlarındaki sıcak muhabbetler de dikkat çekti. Gençlerle tek tek sohbet eden Seçer, "Başta Mersinimize, ama genel anlamda ülkemize ve insanlığa katkı için, eğitime destek veriyoruz. Çünkü eğitim, bir belediyenin yapacağı yoldan da binadan da önemli. Eğitim olmazsa, arzu ettiğimiz nitelikli bir kenti yaratamayız, içi boş kalır. Toplumda eğitim seviyesini yükseltmek, ülke olarak eğitimli insanların sayısını çoğaltıp; iyi yetişmiş, alanında çok kaliteli, değerli bireyleri yetiştirip, dünyayla rekabet etmemiz lazım. Onun için eğitim önemli” diye konuştu.

 

"ÇOCUKLARLA EVLADIMIZ GİBİ DE İLGİLENİYORUZ"

Gençleri, belediye bünyesindeki kurs merkezlerinde üniversiteye ve liseye hazırladıklarını belirten Seçer, "Yaklaşık olarak 6 bin 500 civarında bir öğrenciye hitap ediyoruz. Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Şu anda yerleştirme işlemleri başlıyor. Burada da MERCİ danışmanlık merkezimizin çok değerli uzmanları, tercihler konusunda danışmanlık hizmeti veriyorlar. Öğrencilerimizle görüşüyorlar. Zaten biz sadece pozitif bilim konusunda öğretim yapmıyoruz. 1 yıl boyunca matematik, fizik ya da sosyal bilimlerle ilgili alanlarda ders verdiğimiz gibi, çocuklarla evladımız gibi de ilgileniyoruz. Onların psikolojik durumundan evdeki sorunlarına kadar, her şeyiyle ilgilenen bir kurumuz” dedi.

 

"HER YIL BAŞARILARIMIZIN DAHA DA ARTACAĞINI SÖYLEYEBİLİRİM"

Kongre ve Sergi Sarayı'nda sundukları tercih danışmanlığı desteği hakkında da açıklamalarda bulunan Seçer, "Bu yıl eğitim kurumlarımızdan kurs gören öğrencilerimizin önemli başarıları oldu. İlk bine 3 öğrencimiz girdi. Şimdi bir öğrencimizle sohbet ettim. Türkiye 70’incisi olmuş. Gayet yüksek bir başarı elde etmiş. Yine ilk 50 bine 151 öğrencimiz, ilk 10 bine 34 öğrencimiz, ilk 20 bine 64 öğrencimiz, ilk 5 bine 17 öğrencimiz girdi. Bunlar değerli, önemli başarılar bizim için. 4 bin 300 civarında öğrencimiz vardı, hepsi başarılı. Peki neden başarılı? Kurs merkezlerimizdeki uzman personelimiz, performansını düşük gördüğü öğrencilerle daha fazla ilgilendi. Eğitim öğretimin başladığı ilk günden son güne kadar takip edildikleri için, onların performans düşüklüklerine pek fırsat verilmedi. Her yıl başarılarımızın daha da artacağını söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.

 

"OKUL YILLARINA GÖRE, EĞİTİM YARDIMLARINDA DA FARKLILIK OLACAK"

Lisans ve ön lisans öğrencilerine yönelik devam ettirdikleri öğrenim yardımlarıyla ilgili önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde atacakları adımlardan söz eden Seçer, "Hem ön lisans eğitimi hem de 4 yıllık, 5 yıllık, 6 yıllık lisans eğitimi alacak öğrencilerimiz için eğitim yardımlarımız devam edecek. Yalnız bu yıl farklı bir uygulama yapıyoruz. Okul yıllarına göre, eğitim yardımlarında da farklılık olacak. Örneğin eğitim süresi 6 yıl olan öğrenciler en yüksek eğitim yardımını alırken, 5 yıllıklar biraz daha az, 4 yıllıklar ondan daha az ve 2 yıllıklar en az miktarı alacak. Bu şekilde bir çalışmamız var ve Meclis’e sunacağız. Gelecek eğitim öğretim döneminde bu uygulamaya geçmeyi planlıyoruz” dedi.