Dikenli incir 3 liradan tezgaha düştü

Dikenli incir 3 liradan tezgaha düştü cukurovagazetesi.com

Mersin’de yaz aylarının sevilen gıdalarından dikenli incir, bu yıl tanesi 3 TL’den tezgaha düştü. Uzman Diyetisyen İrem Yıldız, yaklaşık 45 gün daha tezgahta devam edecek olan dikenli incirin faydalarını anlattı.


Haber-Adem Güneş

 

Dikenli incir, Mersin'de tezgahlarda yerini aldı. Geçtiğimiz aylarda erik, kayısı ve üzüm gibi ürünlerle tablalarını dolduran esnaflar, şimdi de dikenli incirin satışına başladı. Geçen yıl 2 TL'den satılan dikenli incirin bu yılki fiyatı 1 liralık artışla 3 TL'ye yükseldi. Esnaf, Mersinlileri dikenli inciri sezonu geçmeden tüketmeye davet ederken, Mersin'de yaşayan Uzman Diyetisyen İrem Yıldız, dikenli incirin faydalarından bahsetti.

 

"'YEMESİ FAZLA, SATIŞIMIZ GÜZEL OLSUN' DİYELİM"

Mersin'de esnaflık yapan Yaşar Köklüdağ, tezgahta dikenli incirin yerini almaya başladığını belirterek; "Daha önce kayısı, kiraz satıyordum. Ondan önce de erik satıyordum. Bu tarz ürünleri satarak yaz mevsimini geçiriyoruz. Şu anda da tezgahımızda dikenli incir var. Bir yaz meyvesi. Rahatlatır, serinletir. Mideye, bağırsağa faydaları vardır. Kabuğunu soyarak ikram ediyoruz. Buzun içinde muhafaza ediyoruz. 'Yemesi fazla, satışımız güzel olsun' diyelim. Şu an için bütçelere göre ilgi normal. Bütçe iyi olsa şimdiye kadar tezgah bitmişti. Geçen sene 2 liraydı. 3 tanesi 5 liraydı. 3 tanesi bu sene 10 lira. Tanesini 3-3,5 TL arasında satıyoruz. Bu daha 45 gün sürer. Zaten faydasını bilen geliyor. Faydasını bilmeyene de bir şey diyemeyiz" diye konuştu.

 

"DİKENLİ İNCİR İYİ BİR MİNERAL KAYNAĞI"

Uzman Diyetisyen İrem Yıldız, dikenli incirin özelliklerini ve faydasını anlatarak, şunları söyledi; "Dikenli incir meyvesinin antioksidan özellikleri ve besin bileşenleri ile ilgili çok sayıda çalışma var. Dikenli incir meyvesi yaklaşık yüzde 85 su, yüzde 15 şeker, yüzde 0.3 kül ve yüzde 1'den az protein içeriyor. Meyvenin belirgin bir aroması yok. Ancak meyvenin etli kısmı çok tatlı ve şeker bileşeni esas olarak glikoz ve früktoz. Dikenli incir meyvesi özellikle kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor olmak üzere iyi bir mineral kaynağı. C vitamini, E vitamini, K vitamini ve beta-karoten gibi beslenme açısından önemli vitaminler de dikenli incir meyvesinin bileşenleri arasında yer alıyor. Antioksidan etkili betain ve flavonoidler ise diğer önemli bileşenleri. Dikenli incir meyvesi, geleneksel tıpta ülser, nefes darlığı ve göz tansiyonu, karaciğer rahatsızlıkları, yaralar ve yorgunluk gibi bir dizi patolojiyi tedavi etmek için uzun zamandır kullanılıyor. Dikenli incir, kan şekeri ve kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan iyi bir lif kaynağı. Diğer önemli özelliklerinin arasında; idrar söktürücü, kan şekerini düşürme etkisi olması, anti-alerjik aktivitesi, hazımsızlık tedavisinde ve alkol sonrasında gelişen semptomları hafifletmek için kullanılması yer alıyor."