Gazetemize açıklamalarda bulunan öğrenci Aysu Kırdan ve yeni mezun Jale Yedigöz de geri ödemelerdeki faizlere dikkat çekti. Kırdan’ın 3 yılda aldığı 19 bin 515 liralık krediye 46 bin 910 lira geri ödeme çıkarken, Yedigöz’ün 4 yılda aldığı 26 bin 910 liranın geri ödemesi ise 74 bin 288 lira oldu.
Haber-Mehmet Çetin
Üniversiteden bu yıl mezun olan gençleri kariyer basamaklarında atacaklarını ilk adımda KYK borçları karşıladı. Mezuniyetin üzerinden yaklaşık 1 ay geçtikten sonra Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) aldıkları geri ödemeli öğrenim kredisinin yüksek faiz oranlarıyla karşılaşan gençler durumu sosyal medyaya yansıttı. Paylaşılan fotoğraflarda bazı mezunların kredilerindeki geri ödeme tutarlarının 150 binleri bulması siyasetçi ve sanatçıların da dikkatini çekti. Üniversiteden bu yıl mezun olan 23 yaşındaki Jale Yedigöz, geri ödemelerdeki artan faiz oranlarına dikkat çekerek, şu anda 74 bin 288 lira KYK borcu olduğunu vurguladı. Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Yedigöz, 2018'de üniversiteye giriş yaptığında 26 bin civarı bir tutara imza atarak öğrenim kredisine başvurduğunu söyledi. 4 yılın sonunda aldığı toplam 26 bin 910 liralık öğrenim kredisine 74 bin 288 lira 6 kuruş geri ödeme çıktığını belirten Yedigöz, "Neredeyse 3 katı" dedi.
"BİR İŞ SAHİBİ OLDUĞUMUZDA DA ÖDEMEMİZ İMKANSIZ"
Faiz oranlarının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Yedigöz, "Hiç değilse üzerindeki faizler inmeden ben bu parayı ödemeyeceğim kesinlikle. Açıkçası bu kadar fazla bir miktar beklemiyordum. Gördüğümde her arkadaşım gibi ben de şok yaşadım. 26 bine 74 bin çok büyük bir meblağ. Ödeme tablosuna baktığımda bizden aylık 2 bin lira gibi bir para ödememiz istenmiş. Bir iş sahibi olmadan bunu ödememiz imkansız. Bir iş sahibi olduğumuzda da ödememiz imkansız. Çünkü 2 bin liradan bahsediyoruz. Bir işim olduğunda da rahatça ödeyeceğimi düşünemiyorum. Ödeyemeyeceğim için devlet buna yine bir faiz koyacak ve miktar giderek çoğalacak" diye konuştu.
"BARINMA SORUNU OLMAYAN KİŞİLERİN KESİNLİKLE ALMASINI ÖNERMİYORUM"
Yaşça kendisinden büyük kişilerin 'mezun olduğunda maaşından kesiliyor, senin ruhun bile duymuyor' şeklindeki söylemlerini hatırlatan Yedigöz, "'Bizim ruhumuz bile duymuyordu. O yüzden gönül rahatlığıyla almıştık o zaman' diyorlardı. Nasıl olsa bir şekilde geri ödenir diye ama bu zamanda bu şartlarda geri ödenebileceğini düşünmüyorum. Ben 470 lirayla başladım. Şu anda mevcut verilen para 850 TL. Bu 850 TL'nin 450 TL'sini yurda veriyorduk. Yurtta barınma ücreti. Kalan 400 lirayı da biz zaten KYK'da yemek olarak yiyorduk. Yani bu paranın bize getirisi sadece barınma ve yurttaki yemek parası oluyordu. Başka hiçbir işe yaramıyordu. Ailesi destek olacak ve barınma sorunu olmayan kişilerin kesinlikle almasını önermiyorum. KYK kredisi pişmanlıktır. Bu paraların üstümüze binmesi gerçekten bu yaşta psikolojimizi bozuyor" ifadelerine yer verdi.
22 BİN LİRAYA İMZA ATTI, 19 BİN LİRA ALDI
24 yaşındaki Aysu Kırdan ise yaşadığı mağduriyeti ve 3 yılda aldığı 19 bin 515 liralık öğrenim kredisine 46 bin 910 liralık geri ödeme çıkma sürecini gazetemize anlattı. 2017'de Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde hazırlık okumaya başladığı sırada yaklaşık 22 bin liralık bir öğrenim kredisine imza attığını belirten Kırdan, hazırlık sınıfından başarısız çıktığı için tercihle Pamukkale Üniversitesi'ne geçiş yaptığını söyledi. Kırdan, Denizli'de üniversite öğrenimini gerçekleştirirken KYK'ya nakil bildiriminde bulunmadığı için ödemesinin 6 Aralık 2020'a kadar devam ettiğini, daha sonra kesilerek kendisine 19 bin 515 liralık bir borç yansıdığını belirtti.
3 YILDA ALDIĞI 19 BİN LİRAYA 46 BİN LİRA ÖDEME ÇIKTI
Faiziyle birlikte 27 bin lira geri ödeme tablosunun kendisine yansıtıldığını belirten Kırdan, KYK görevlilerinin yönlendirmeleri doğrultusunda 'işsizlik' gerekçesiyle borcu için 2021'in Ekim ayında 'erteleme talebinde' bulunduğunu söyledi. Şu anda Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenimi sürdüren Kırdan'a aradan geçen 9 ayda 2021'in Temmuz ayı itibariyle 46 bin 910 lira 36 kuruş geri ödeme yansırken; 3 yılda aldığı 19 bin 515 lira, geri ödeme tarihi olan 10 Ekim 2022'e gelinmeden yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi.
"1 SENE GİBİ BİR SÜRE İÇERİSİNDE PARA OTOMATİK KESİLDİ"
Çukurova Üniversitesi'nden Pamukkale Üniversitesi'ne nakil yaptığı sırada KYK üzerinden de nakil işlemi yapması gerektiğini ancak bundan haberi olmadığını belirten Aysu Kırdan, "Bize bu söylenmediği için biz de doğal olarak nakil işlemi zaten yapıldı sanıyorduk, o şekilde devam ediyorduk. Çünkü süreç içerisinde paramız da yatmaya devam ediyordu. 1 sene gibi bir süre içerisinde de para otomatik kesildi. Biz de bunun nedenini sorduk. Ben aradım. Bana daha önce nakil işlemi yapmam gerektiği, bu yüzden de okuldan terk ve başarısız gözüktüğüm için paramın otomatik olarak kesildiği söylendi" dedi.
"ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NDE GÖZÜKÜYORUM, PAMUKKALE'DE OKUYORUM"
Kırdan, durumu düzeltmek için çaba gösterdiğini sözlerine ekleyerek, "'Ben nakil işlemi yapayım, param kesilsin' tamam. Çünkü hala KYK'da da Çukurova Üniversitesi'nde gözüküyorum. Ben Pamukkale'de okuyorum. Bu bilgiler de orada var. Aldığım para da belli. 'Tamam, para verilmesin, kesilsin ama en azından nakil işlemi olsun' dedim. Onun için de bana e-posta şeklinde evrak göndermem gerektiği söylendi. Ben de gerekli evrakları Ankara'ya postaladım. Sonra bana geri dönüş yapılmadı. 'Nakil işlemini gerçekleştiremiyoruz' dediler" diye konuştu.
"BU KADAR FARK ÇIKACAĞINI BİLSEYDİM O TALEPTE BULUNMAZDIM"
Ekim ayında ödemesi başladığı için yapacak bir şeyi kalmadığını vurgulayan Kırdan, "Ödeme başlamadan 10 ay gibi bir süre içerisinde bütün evrakları tamamladım. Sadece nakil işlemi olsun istedim, o da olmadı. Bana Ekim ayında 'işsizlik sebebiyle ödeme tarihi başlamadan 1 ay kadar önce erteleme talebinde bulunabileceğim' söylendi. İşsizlik sebebiyle. Ben de 'işsizlik' şeklinde 1 ay kadar öncesinde talepte bulundum. Daha sonra bu talep gerçekleşti. Tamam, üstüne faiz tabii ki koyulur ama bu kadar fark çıkacağını bilseydim zaten o talepte bulunmazdım" ifadelerine yer verdi.
"GEÇEN GÜNLERDE BAKTIĞIMDA BU FİYAT ÇOK UÇUK BİR FİYAT OLDU"
Daha sonra kendisine 46 bin 910 lira geri ödeme yansıtıldığını fark etmesi üzerine telefon trafiğini sürdürdüğüne dikkat çeken Kırdan, "Geçen günlerde baktığımda bu fiyat çok uçuk bir fiyat oldu. Ben de 'Nasıl bu kadar paraya çıktı' diye aradım. Bana bu sefer 'siz işsizlik sebebiyle talepte bulunduğunuz için bu kadar uygulandı' dediler. Ama ben 'öğrenciyim ve orada seçebileceğim bir seçenek yok, ben size söyledim, sordum. Siz de işsizlik sebebiyle bunu seçebileceğimi söylediniz' dedim. O zaman da 'siz erteleme iptal talebinde bulunabilirsiniz ancak bu zamana kadarki yani Temmuz ayında aradığım için Temmuz ayına kadar olan faiz hesaplanarak bana fiyatta bir düşme olabilir dediler" diye konuştu.
"TEMMUZ AYINA KADAR ÜSTÜNE BİR 20 BİN KADAR, BELKİ DAHA FAZLA BİR FAİZ BİNMİŞTİ"
Erteleme talebi öncesi ana paraya yaklaşık 7 bin liralık faiz uygulandığına dikkat çeken Kırdan, "Ekim ayından sonra da bu Temmuz ayına kadar üstüne bir 20 bin kadar, belki daha fazla bir faiz binmişti.
'Mesela Temmuz ayından önce arasaydım fiyat belki daha da düşerdi' diyor bana. Düşeceği 1000 lira ya da 2 bin liralık bir fiyattan bahsediyor ay olarak. Bu çok komik. Ben zaten bu kadar fark çıkacağını bilsem neden erteleme talebinde bulunayım" dedi.
"BEN SORMASAM KESİNLİKLE HİÇBİR ŞEY SÖYLENMİYOR"
Yapılan bilgilendirmelerin eksik olduğunu ve bu sebeple mağduriyet yaşadığını vurgulayan Kırdan, "Tamam, üstüne faiz koyabilirsiniz ama en azından gerekli bilgilendirmeyi daha iyi şekilde yapsaydınız ya da bunları söyleseydiniz. Çünkü ben sormasam kesinlikle hiçbir şey söylenmiyor. Ben 'bu fiyat peki nasıl düşebilir' diyorum. Ancak o şekilde bana bilgilendirme yapılıyor. Ben bunu sormasam, konuşma içerisinde bununla alakalı kesinlikle bir bilgilendirme geçmiyor. Ancak o şekilde iptal talebinde bulunabileceğim söyleniyor. Ben iptal ettiğim takdirde de Temmuz ayında ödemeye başlayacağımı söylediler" diye konuştu.
"BU PARA ÖĞRENCİ İÇİN AZ BUZ PARALAR DEĞİL"
2017'de giriş yaparken imza attığı miktardaki parayı alamadığını ve aldığı 19 bin 515 liranın faizli tutarını üniversite öğrenimi sırasında ödemeye mecbur kaldığını vurgulayan Aysu Kırdan, "Nakil işlemini de gerçekleştirmiyorlar. Üstüne bilgilendirme kesinlikle eksik bir şekilde yapılıyor. Ben onlarla sürekli iletişim halinde olmak zorunda kalıyorum. Ben sormasam da bir şeyler söylenmiyor.
46 bin 910 lira borç çıktı. Geçen senenin Ekim ayında 27 bin liraydı. 27 bin liradan 46 bin 910'a yükseldi 9 ayda. Normalde ödemeye mezun olduktan 2 yıl sonra başlanıyor bildiğim kadarıyla. Ama hem başarısız gözüküyorum hem ödemeyi bu yıl başlatıyorsun. Ben zaten hala okuduğumu belirtiyorum, 'öğrenciyim' diyorum. Bir öğrenciye bu kadar zorluk neden çıkartıyorsunuz? Çalışmıyorum da. Ben zaten geri ödemeli bir burs alıyorum. Ödeyeceğim yıl belli. Bu para öğrenci için az buz paralar değil. Mecburuz. Ödemek zor tabii ki. Sonuç olarak öğrenciyim, okuyorum ve yurt fiyatları da artmış durumda. Ona rağmen bir şekilde ödemeye çalışacağım" ifadelerine yer verdi.