Gazeteci Besime Yardım, taciz mesajlarını ifşa etti

Gazeteci Besime Yardım, taciz mesajlarını ifşa etti cukurovagazetesi.com

Gazeteci Besime Yardım, sosyal medya üzerinden kendisine gelen taciz mesajlarını YouTube kanalı üzerinden ifşa etti. Gazetemize konuşan ve sosyal medya üzerinden yapılan tacizin bir suç olduğunu belirten Yardım, kadınları "DM kutusunu açsınlar" diyerek tacizcileri ifşa etmeye çağırdı.


Haber-Erol Kamalak

 

Adana'da yaşayan ve Gazi Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Besime Yardım, YotuTube kanalında yayınladığı bir videosunda tacizcileri ifşa etti. Facebook üzerinden kendisine gelen taciz mesajlarını yayınlayan 15 yıllık gazeteci Besime Yardım, yayınladığı videoda tacizcilerden gelen görüntülü aramaları da yanıtladı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Yardım, tacize uğrayan kadınlara "DM kutularını açsınlar" diye seslendi.

 

TACİZ MESAJLARINI FACEBOOK ÜZERİNDEN ALDI

Kız çocuklarının futbolda daha görünür hale gelmesi amacıyla yapılmış bir proje olan Adana 01 Kadın Futbol Kulübü'nün yöneticiliğini de yapan Besime Yardım, yaklaşık 3 ay önce "Besime Yardım" adlı sosyal medya hesabını aktif hale getirerek, KHK'lılar, EYT'liler ve Pınar Gültekin davası gibi toplumsal konuları gündeme taşıdı. YouTube kanalıyla birlikte Facebook hesabını da aktif hale getirdiğini belirten Yardım, sosyal medya üzerinden binlerce taciz mesajı aldığını vurguladı.

 

"GELEN TACİZ MESAJLARININ SAYISI BİNLERE VARIYOR"

Yardım, yayınladığı videoda gece yarıları görüntülü arama isteklerinden uygunsuz fotoğraflara kadar pek çok taciz mesajına maruz kaldığını belirterek durumu ifşa etme ihtiyacı duyduğunu belirtti. YouTube üzerinden gündeme taşıdığı konulardan sonra farklı kesimlerden çok sayıda takipçi isteği aldığına dikkat çeken Yardım, "Yüzlerce takip isteği aldım. Üst üste takip istekleri geliyor. Sonra öyle mesajlar geldi ki anlatamam. Videoda paylaşabildiğim ne kadar algılandı bilmiyorum. Sayısı binlere varıyor. Videoyu 2 saatlik bir sürede çektik. Videodakiler, 2 saatlik sürede gelen aramaların birkaç tanesi. İnsanlar sürekli görüntülü olarak arıyorlar. Bu beni çok şaşırttı. Ben de 'insanlar sosyal medyada takip etti' diyordum. Ama ben bu durumu ilk defa yaşıyorum. Çünkü Facebook'u kullanmıyordum. İnstagram'da bu iş biraz daha kontrollü. Twitter'da zaten başka bir kitle var" dedi.

 

"BİR DE SUÇ OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİLLER"

Taciz mesajlarının daha çok 50 yaş ve üzeri erkeklerden geldiğine dikkat çeken Yardım, "Şu anda Z kuşağına ahlak dersi veren ve Z kuşağını yozlaşmakla suçlayan bir kitle. Bir taraftan da bakıyorsun bu kitle bunları yapıyor. Hiç tanımadığı bir kadını gece-gündüz hiç fark etmeden görüntülü olarak arayıp 'seninle tanışmak istiyorum' diyor. Mesela yanında o esnada karısı var. Kadın kocasının başına gelmiş, sanki ergen oğluna kızar gibi 'kimlerle konuşuyorsun' der gibi tavırlar sergiliyor. Erkek de 'ne var kadınla tanışıyorum' diye bir tavır takınıyor. Bir de suç olduğunun farkında değiller" diye konuştu.

 

VİDEODAN SONRA TACİZCİLERDEN GELEN MESAJ: "HELAL OLSUN"

Videoda taciz mesajı yollayan kişilerin daha sonra çektiği video için kendisini kutladığını anlatan Yardım, "Ben videoyu yayınladıktan sonra aynı adamlar 'helal olsun sana, böyle sapıklar var, ne biçim insanlar' diye yorumlar yaptılar.  Aynı kişiler ve benzer işleri yapan başkaları da kendi yaptığının hala taciz olduğunun farkında değil. Kendi dışındaki herkes 'tacizci' ama kendisi 'tanışmak için normal bir hareket yapıyor' diye algılıyor. 'Helal olsun sana, ne iyi yaptın, ne şerefsiz insanlar var' diye taciz edenlere saydırıyorlar. Ben de bu sefer birkaç tanesin 'sizin yaptığınız da aynı şey' demek zorunda kaldım. O kadar aymazlar yani. Kontrolsüz bir kitle. Ne yaptıklarını asla bilmiyorlar" ifadelerine yer verdi.

 

TACİZ EDİLDİ, GİYDİĞİ 'ŞORTA' TAKILDILAR

Videodan sonra sosyal medyada 'şortlu fotoğrafı' olduğu öne sürülerek tacize uğramasının normalleştirilmeye çalışıldığı yorumlar da aldığına dikkat çeken Yardım, "Böyle bir kadının veryansın edilmeye hakkı yoktur gibi tepkiler var. Çok ciddiye almıyoruz böylelerini. Çünkü kadınları giyimi üzerinden değerlendiriyorlar. Sanki öyle giyinen bir kadının sosyal medya kullanmaya hakkı yokmuş gibi bir tavırları var" dedi.

 

"HER KADINA YAZMA HAKKI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR"

Tacizcilerin yaptığı hareketi taciz olarak algılamadığını savunan Yardım, "Gece saat 12.00 veya 01.00'de hiç tanımadığı birini görüntülü olarak aramayı ya da ona 'nasılsın', 'tanışalım mı', 'çok güzelsin' ya da 'burnun şöyle', 'ağzın böyle' mesajlarını atmayı taciz olarak algılamıyorlar. 'Ne var, tanışmaya çalışıyorum' diyorlar. Neredeyse 70 yaşında, 65'inde ama erkek olduğu için her kadına bunu yazma hakkı olduğunu düşünüyor. 30-40 yaşlarında olanlar da var ama onların sayısı daha az. Bu noktada üslup farkı da beni çok rahatsız etmişti. Yaşıtlarım 'Merhaba Besime' falan yazmış. Ama bir adamdan 20 kere 'Merhaba Besime' diye mesaj geliyor ve tanımıyorsun. Bu da rahatsız edici" diye konuştu.

 

"EVLENME TEKLİFLERİ DE GELİYOR"

Enteresan mesajlarla karşılaştığını anlatan Yardım, "Direkt evlenme teklifi de yapıyorlar. Ona çok şaşırıyorum. Evlenme teklifleri de geliyor. Aslında şaşırdığım nokta bunu gerçekten inanarak ve hissederek yapıyor. İnsanların psikolojileri bozuk. O kadar net görüyorsun ki" dedi. Yardım, görüntülü konuşma isteği gönderen birisinin park tuvaletinde uygunsuz davranışlarda bulunduğunu da söyleyerek, "Bu adamlar çocukların içinde yani. Hiç tanımadığın bir kadınım. Belki de videonu alıp şantaj yapacağım sana. Bu ne cesaret, neye güveniyorsun" ifadelerine yer verdi.

 

"BU ADAMLAR İÇİN ÇOK HIZLI BİR GEÇİŞ OLDU"

50 yaş üstü kişilerin sosyal medyayla tanışınca farklı davranışlar içerisine girdiklerini belirten Yardım, "Eskiden vesikalık bir fotoğraf gördüklerinde 'fotoğrafın bu adamda ne geziyor' diye kadınların öldürüldüğü ve kötü yola düştüğü bir ülke burası. Şimdi bakıyorsun evde çekildiğimiz bütün fotoğraflar sosyal medyada. Bir taraf bunu artık sıradan hale getirdi ama bu adamlar için çok hızlı bir geçiş oldu. Buna şaşırıyorlar. Oraya fotoğraf koyan kadını 'kötü kadın' zannediyorlar. 'Kötü kadın' da her saatte aranır ve onunla her şey konuşulur diye düşünüyorlar" dedi.

 

"BEN BİR ÖZEL YAZIŞMA YAPMIYORUM, TACİZ EDİLİYORUM"

Yardım, ifşaları sosyal medyada paylaşma nedeninden de söz ederek, "Bunun aşılmasının tek yolu kadınların sosyal medya kullanmaması değil. Aksine 'kullanıyorum ve sen bana her mesaj attığında ben de bunu ifşa ediyorum' şeklinde cesur bir tavırla önüne geçileceğini düşünüyorum" diye konuştu. Tacize uğrayan kadınları "DM Kutusunu açsınlar" diye seslenen Yardım, "Durduk yere biriyle yaptığınız özel yazışmayı paylaşmanın suç olduğunun ben de farkındayım. Ama ben bir özel yazışma yapmıyorum. Ben taciz ediliyorum" ifadelerine yer verdi.

 

AV. GÜLŞAH GÖRÜR, SUÇUN HUKUKİ BOYUTUNU ANLATTI

Sosyal medyadan yapılan tacizin hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Gülşah Görür, "Sosyal medya kullanımının yoğunlaşması, kişilerin toplumsal hayatlarındaki sorunlarını bu mecraya da taşımıştır. Toplumsal hayatta görülen zorbalık suçları maalesef sosyal medya ile sanal ortama taşınmış ve siber zorbalık olarak karşımıza çıkmıştır. Siber zorbalık kavramının içerisinde taciz olgusu da yer almaktadır.

Cinsel Taciz Suçu Türk Ceza Kanunu'nun 105. Maddesi'nde düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca, bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında,mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına, fiilin çocuğa karşı işlenmesi halinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" dedi.

 

"YASAL YOLLARA BAŞVURMASININ BU SUÇLARIN İŞLENMESİNİN AZALACAĞI KANAATİNDEYİZ"

Av. Görür, suçun posta veya haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanılarak yapılması durumunda verilecek cezanın yarı oranında artırılacağına dikkat çekerek, "Yani kanun koyucu ilgili suçun, telefon ve internet aracılığıyla işlenmesi halinde öngörülen cezada 'artırıma' gitmek suretiyle cezanın caydırıcılığı artırmayı amaçlamıştır. Biz hukukçular olarak, söz konusu suçun mağduru olmuş kişilerin bilinçlenerek suçun failleri hakkında yasal yollara muhakkak başvurmasının bu mecralarda bu suçların işlenmesinin azalacağı kanaatindeyiz. Ben şahsım adına, hukuken ve vicdanen asla kabul edilemeyecek olan bu tarz olaylara maruz kalmış bütün hemcinslerimin her koşulda yanında olduğumu belirtmek isterim" ifadelerine yer verdi.