Bir aylık asgari ücrete 125 tantuni geliyor

Bir aylık asgari ücrete 125 tantuni geliyor cukurovagazetesi.com

Mersin’in meşhur yemeği tantuni de son yıllarda cep yakmaya başladı. Bir oturuşta ’takviye çek’ denilerek 2-3 tane yenilebilen tantuninin porsiyon fiyatı Mersin’de 30-35 lirayı buldu. Prof. Dr. Oğuz Ergin, bir aylık asgari ücretle kaç porsiyon tantuni alınabildiğini yıllara göre grafiğe döktü. Buna göre 5 bin 500 TL’ye ortalama 125 porsiyon tantuni yenilebiliyor.


Haber-Mehmet Çetin

 

Yapılan son zamla birlikte asgari ücret 5 bin 500 TL olarak açıklandı. Son aylarda ekmeğe, ete ve yağa yapılan zamlar ise birçok üründe olduğu gibi Mersin'in meşhur yemeği tantuni fiyatlarına da yansıdı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Ergin, bir aylık asgari ücrete kaç porsiyon tantuni alınabildiğini yıllara göre grafiğe döktü.

 

'TAKVİYE ÇEK' SESLERİ MAZİDE KALDI

Son aylarda ürünlere gelen zamlarla birlikte Mersin'in en meşhur yemeği tantuninin fiyatı da yükseldi. Tavuk tantuni Mersin'de bazı restoranlarda 25 TL'den satılırken, et tantuninin fiyatı ise yer yer 30-35 TL'ye yükseldi. Grafiğe göre 2021'de 2 bin 825 lira asgari ücretle ortalama 150 porsiyon tantuni alabilen bir çalışan, 2022'nin ikinci yarısında ise 5 bin 500 TL'ye çıkarılan asgari ücretle ortalama 125 porsiyon tantuni alabiliyor. Tantunicilerde ikinci porsiyonu isteyen Mersinlilerin sıkça kullandığı 'takviye çek usta' sesleri de son günlerde azalmaya başladı.

 

PROF. DR. ERGİN TANTUNİ FİYATI VE ASGARİ ÜCRETİ GRAFİĞE DÖKTÜ

Prof. Dr. Oğuz Ergin, 1 Kasım 2021'den 1 Temmuz 2022'ye uzanan tarih aralığında bir aylık asgari ücretle kaç porsiyon tantuni alınabildiğini grafiğe dökerek Twitter hesabından paylaştı. Prof. Dr. Ergin'in paylaşımı kısa sürede yüzlerce yorum ve beğeni aldı. Ergin'in bir zamanlar öğrenci ve bütçe dostu yiyeceklerden tantuniyle ilgili hazırladığı grafikte, bir aylık asgari ücretle alınabilen tantuni sayısının 2 defa 94'e düştüğü görüldü.

 

"ALINABİLEN TANTUNİ 94'E İNİNCE HÜKÜMET MÜDAHALE EDİYOR"

Ergin, Twitter hesabında grafiği paylaşırken, grafikteki 94 direncine de dikkat çekerek, "Asgari ücretle alınabilen tantuni sayısının grafiğini çıkardım. Görünen o ki alınabilen tantuni 94'e inince hükümet müdahale ediyor. Bir sonraki asgari ücret artışı öncesi tantuni fiyatı 60 TL'ye çıkarsa 94 direnci aşağı yönlü kırılır. Yatırım ya da yeme içme tavsiyesi değildir" ifadelerine yer verdi.

 

SOSYAL MEDYA KULLANICILARINDAN YORUM YAĞDI

Ergin'in paylaşımının altına Twitter kullanıcıları tarafından mizahi yorumlar yağdı. Samet Eray Erdem adlı bir kullanıcı "Daha doğru analizler yapabilmek için tantuni + ayran ve tantuni + şalgam grafikleri çıkarmanızı öneririm. Zira tantuni çoğunlukla bu ikisiyle beraber tüketilmekte" ifadelerini kullanırken, Nihat Topalakcı adlı bir kullanıcı ise "Asgari ücret / jelibon grafiği daha anlamlı sonuçlar verir" paylaşımında bulundu. Aras Bilgen adlı kullanıcı da "O zaman tek lavaş isteğimizde shortlamış mı oluyoruz?" ifadelerini kullandı.