Seçer: “Mersin’in yolları bizimle beraber havaalanı gibi oldu”

Seçer: “Mersin’in yolları bizimle beraber havaalanı gibi oldu” cukurovagazetesi.com

28-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı (EuroVelo) Bisiklet Stratejileri ve Saha Çalışması’ programının açılışı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Seçer, Mersin’de bisiklete olan ilgi ve alakanın günden güne arttığını belirterek, “Yaptığımız her yolda artık bisikletlileri düşünmeden edemiyoruz. Herhalde Mersin tarihinde en çok ‘bisiklet ve bisiklet yolu’ kelimelerini kullanan belediye başkanıyım. Mersin’in yolları da bizimle beraber havaalanı yolları gibi olmaya başladı ve bu da bisiklete


 

Haber – Vecdi Yenigül

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı (EuroVelo) Bisiklet Stratejileri ve Saha Çalışması’ programının açılışına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra bisiklet tutkunları ve gazeteciler de katıldı. Belediye olarak bisikletlilerin her zaman yanında olduklarını hatırlatarak sözlerine başlayan Seçer, “Ben belediye başkanı olduktan sonra Mersin’de yaşayan bisikletseverler bisiklet tutkunu yaptı. Farklı yapılar altında hem en büyük ilçemiz olan Tarsus’ta hem de Mersin merkezde örgütlenen bisikletseverler sadece bu hobilerini ya da bu alışkanlıklarını yerine getirmekten öte, bisikletin kente yaygınlaşması için de çok önemli katkı sunuyorlar. Tarsus’tan gelen arkadaşlarımız da var; sürekli etkinliklerde bizlerle birlikte olan, yol açan, yol gösteren insanlar. Bürokrasi ve ben bu birikimleri, görüşleri, değerlendirmeleri doğrultusunda yol haritası bilenler, işin içerisinde olanlar. O açıdan da 3 yılda gözlemliyorum ki; bir fark olduğunu, bir değişim olduğunu gözlemliyorum. En azından kentte bisiklet bu kadar konuşulmazken, bisiklet bu kadar konuşuluyor durumda. Belediye başkanı olarak herhalde Mersin’de en çok ‘bisiklet yolu’ kelimesi kullanan benim diye düşünüyorum. Doğal olarak da bu kadar işin içerisinde olunca da yol yapıldığı zaman hemen soruyorum; ‘Ölçüler yeterli mi? Bisiklet yolu yapıyor muyuz?’ aklıma ilk gelen sorular bunlardan ibaret. Yeni çalışmalarımıza da dikkat edildiği zaman çok da güzel bir bisiklet yolu olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

“6 KİLOMETRELİK YENİ REVİZE ÇALIŞMAMIZ VAR”

Mersin’de bisiklet için kurulan bisiklet ağına dikkat çeken Seçer, bisiklet yolunda seyahat eden bisikletlileri daha çok görmeyi arzuladığını belirterek, “Yeni revize çalışmamız var 6 kilometrelik. 6 bin 75 gidiş, 6 bin 75 de geliş toplam 12 bin 150 metrelik. 3’üncü Çevre Yolu çalışmasını geçtiğimiz hafta gördüm ve çok da güzel yapılıyor güvenlik şeridi vesaire. Allah için Mersin’in yolları da havaalanı yolları gibi olmaya başladı ve bu da bisiklete ilgiyi arttırıyor. Ben daha çok taşıtta seyahat ederken, bisiklet yollarında bisiklet görmeyi isterim. Onu da burada vatandaşlarımıza duyurmak isterim. Güzel bir çalışma yapıldı; 15 yıllık bisiklet master planı hazırlandı ve Konya ve İzmir’den sonra 3’üncü Büyükşehir Belediyesiyiz ve bu da çok önemlidir. Bir planınız yoksa bir projeksiyonunuz yoksa nereye gittiğinizi bilemezsiniz. Ama bir planınız, projeniz olduğu zaman ne yaptığınızı da bilebilirsiniz ve bu plan içerisindeki dahli ettiğimiz ilçelerde de bisikletli turizm ağı planını da yaptık. Çünkü burası tarihi kültürel birikimi olan bir kent. Muazzam görseli olan bir kent EuroVelo konuşulurken bunlar da öne çıkacak. Bunun referansları olmalı, cazibesi olmalı. Mersin nedir, iklimi nedir, coğrafyası nedir, güvenlik durumu nedir, sosyokültürel yapısı nedir, dünyanın başka kentlerinden gelen insanlar burada neyle karşılaşacak? Bu insanlar farklı bir şey görmek ister geldiklerinde. Bunun için bisikletli turizm ağı projesi önemli” şeklinde konuştu.
 

“YAPILAN VE YAPILACAK OLAN BİSİKLET FESTİVALLERİ ŞEHRİN TANITIMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Tarsus’un tarihinin dışarıya tanıtılmadığını ekleyen Seçer, bisiklet festivalleri gibi festivallerin tanıtımı için önemli olduğunu söyleyerek, “Tarsus’un merkezi sadece bu hinterlandın ya da bu ülkenin değil, bütün dünya coğrafyasında en kadim yerleşim yerlerinden biridir. ‘Tarsus’ denilince 10-12 bin yılı konuşursunuz ve yerleşik hayat olmuş, medeniyet olmuş, semavi dinler olmuş, öğretiler olmuş hepsi olmuş Tarsus’ta. Biz bunları tanıtamıyoruz. İşte bu tip çalışmalar, ülkenin tanıtımına çok önemli fayda sağlayacak çalışmalar. Neden Mersin bilinmiyor? Neden turist gelmiyor?  Mutlaka birçok faktörü var ama en önemli faktörlerin başında da ‘bilinmezlik’ var ve bunun sağlanması için de çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye ekledi.

 

“ŞU ANDA MERSİN’DE 73 BİN BİSİKLET KARTLI VATANDAŞIMIZ VAR”

Şehirde kendilerinin bisiklete olan ilgiyi ve farkındalığı arttırdıklarını söyleyen Seçer, “Şehirde bisiklete olan ilgiyi arttırmak için KentBis uygulamasını önemsiyoruz. Şu anda bizim 73 bin kart taşıyan üyemiz var ve o bölgede 85 bisiklet, 6 istasyon ve 7 adet mini bakım istasyonumuz var. Özellikle sahil şeridinde ben de sabah sporlarına çıktığımda bisiklet sürüyorum. Son derece keyifli. Bisiklet yollarında bazı sorunlar yaşanıyor ve vatandaşlarımız buna zamanla adapte olacak. Örneğin; sahilde bisiklet yolu yapıldığında yayalar fark etmeden, dikkat etmeden, bilinçsizce orayı kullanabilirdi, bisikletliyi engelleyebiliyordu. Biz başladığımız günden bugüne kadar çok büyük değişiklik oldu. Daha önce yüzde 50 yaya, yüzde 50 bisiklet kullanıyordu ama şimdi ise yüzde 10 yaya yüzde 90 bisiklet. İnsanlar artık bunu gördü. Zamanla bu oturdu ve sonra zabıtaları görevlendirdik; ‘kibarca insanları uyarın’ diye. Zamanla öğreniliyor. Neticede bu güzergahlar artık hem sık kullanılıyor, hem uzun yollar hem de uzun mesafeler ve onun için de önemli” dedi.

 

“BİSİKLET APARATI OLAN 118 YENİ LİMON ALIYORUZ”

Bisikletliler için toplu taşıma araçlarında bisiklet aparatının önemine dikkat çeken Seçer, belediye otobüslerinde bisiklet aparatının olduğu sistemi arttıracaklarını belirterek, “Diğer taraftan da bisikletlerin toplu taşıma araçlarında rahatlıkla taşınması için de çaba sarf etmek lazım ve onun için de özel aparatlar var. Şu anda mevcuttaki otobüslerin 25’inde bu sistem var. 118 yeni limonumuz geliyor ve bunların tamamında bisiklet aparatı olacak. Zaten bizim 2029’a kadar otobüs ihtiyacımız kalmadı, hepsini hallettik, aldık. Göründüğü gibi şapkadan tavşan çıkarıyoruz. Bu kadar ekonomik sorunlar, bu kadar farklı siyasal sorunlar, bürokratik sorunlar var ama şevkle, azimle çalışınca, doğru zamanda, doğru mekanda, doğru mecrada doğru işler yapınca doğru işler de olabiliyor demek ki” diye ekledi.

 

“BİSİKLET FESTİVALLERİNİ KENT ADINA ÖNEMSİYORUZ”

Bisiklet festivallerinin kent için önemine dikkat çeken Seçer, “Bisiklet festivallerini önemsiyoruz. Farkındalık yaratmak, insanların bir araya gelmesini sağlamak, özellikle şehir dışından gelecek olan vatandaşlara ya da dünyanın farklı ülkelerinden bu festivallere katılacak olan insanlara Mersin’i tanıtmak açısından muazzam bir katkı sağlıyor. Bir tanesi Mersin merkez, Erdemli ve Silifke’yi içeren Karetta Bisiklet Festivali ve bir diğeri de geçtiğimiz günlerde benimde katıldığım, birincisini yaptığımız Kleopatra Bisiklet Festivali. Bunlar her geçen yıl daha da renklenebilir. Tarsus gibi dışa kapalı şehirde çok renkli görüntülere sahne oldu birinci festival ve orada katılımcılar bizim düzenlediğimiz kampta kaldılar. Ben çok mutlu oldum, bana mesajlar geldi. Bunlar çök güzel ve çok önemli. Kentimiz için barış, huzur böyle olur. İnsanlara dokunmak lazım. Bisiklet sadece karbon ayak izini azaltmak, emisyonu atmosferde disipline etmek ya da iklim değişikliğini katkı sunmak, enerji pahalılığında insan enerjisiyle bir yerden bir yere gitmesini sağlamaktan öte katkılar da sağlayabiliyor. Bisiklet çok yönlü bir araçtır. Hem sağlıklı yaşam için hem ekonomik rahatlık için, çevre dostu, çevre kirliliği için önemli ama her şeyden önemlisi insanları bir araya getirebilecek önemli bir etkinlik, sportif faaliyet. Onun için çok çok önemli bir uğraş alanı diye düşünüyorum” sözlerini ekledi.

 

“HER YENİ ÇALIŞMAMIZDA ARTIK BİSİKLETLER İÇİN OTOPARK KURUYORUZ”

Bisikletler için her yapılan yeni çalışmada otopark kurmaya özen gösterdiklerini ekleyen Seçer, “Bisiklet için otopark da lazım. Biz bunu da düşündük. Bundan sonra yapacağımız otoparklarda artık bisiklete de yer veriyoruz. Şu anda yakın bir tarihte kullanıma açacağımız 350 araçlık Tevfik Sırrı Gür Kapalı Katlı Otopark’ta bisikletseverleri de düşündük. 40 bisikletin ve motosikletin park edebileceği park yerini de yaptık. Ayrıca metro inşaatımız devam ediyor. Bilindiği üzere de metro inşaatını da kendi kaynaklarımızdan yararlanarak yapıyoruz, merkezi hükümetten bir kredi onayı gelmedi. Ama Mersin Türkiye’de şu anda gelecek vadeden en tepedeki kent. Mersin’in stratejisi, Mersin lokasyonu, coğrafyası, iklimi ve her şeyden önemlisi Mersin bir Türkiye sentezidir. Mersin, Türkiye’nin bir özetidir. Buradaki insan kaynağı bir tarafta ekonomik büyüme, bir tarafta refah, bir tarafta iş ama bir tarafta da insan kaynağı muazzam bir kent. Yakın tarihte Mersin çok daha farklı rakamlarla ifade edilecek bir kent haline gelecek. Şu anda inşaatı devam eden metro istasyonlarımızda da 4 istasyonumuzda 240 bisiklet, 106 motosikletin park yapacağı alanlarda mevcut. Çünkü bizim metro projesinde istasyonlarda otoparklar da var” ifadelerine yer verdi.