Mersin’de fırıncılar ara zam istiyor

Mersin’de fırıncılar ara zam istiyor cukurovagazetesi.com

Mersin’de fırıncılar, son zamanlarda girdi ve ham madde fiyatlarının maliyetleri etkilediği gerekçesiyle, ekmek fiyatlarına zam yapılmasını istiyor. Bundan 5-6 ay öncesi ile şimdiki un fiyatları arasından yüzde 200’ü aşan fiyat artışının olduğunu belirten 13 yıllık fırıncı Fikret Baki, maliyetler karşısında artık kendi sermayelerinden yediklerini belirterek, “Biz fırıncıların şu anda zarar etmemesi için ekmeğin tanesinin 5 lira olması gerekiyor” dedi.


 

Özel Haber – Mehmet Çetin

 

 

Mersin’de fırıncılar, artan maliyetler karşısında zararına çalıştıklarını belirterek, ekmeğe zam yapılmasını istiyor. Şu anki ekmek fiyatlarıyla fırıncıların zararına çalıştığını kaydeden Yenişehir Pişirim Fırını Ustası Fikret Baki, fırıncıların artan maliyetlerine dikkat çekerek, “Bundan 6-7 ay önce bir çuval un 250-260 lira arasındaydı markasına göre. Şimdi ise bir çuval un 450 ile 500 lira bandında ve bunun daha da yükseleceği söylenmekte. Bizim fırıncılık sektörü diğer sektörlerden çok farklı bir sektör. Herhangi bir sektörde zamlı veya pahalı alınan bir ürünün karşısında kendisi de ürettiği ürünü, elindeki ürünü pahalıya satabiliyorken, biz fırıncılar böyle yapamıyoruz. Un her ne kadar pahalı olursa olsun, diğer ham maddeler her ne kadar pahalı olursa olsun biz ekmeğin fiyatını arttıramıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BAKİ: “EKMEK EN AZ 5 LİRA OLMALI”

Fırıncıların beklentilerinin kendilerini kurtarabilecek düzeyde zam yapılması olduğunu söyleyen Baki, “Biz fırıncıların şu anda zarar etmemesi için ekmeğin tanesinin 5 lira olması gerekiyor. Şu an ben bir çuval unu 500 liradan almaktayım ve bu bir çuval için 50 liralık odun yaktığında, 50 lira da ekmek ambalajı için hepsini topladığında 650-700 lira demek ve bir çuval undan 270-275 arası ekmek çıktığına göre bu da 800 lira demek, bu ekmeğin 700 lira sermayesi ise işçiliği, sigortası, elektriği, kirası vesaire hep zarar demek” dedi.

 

“BELEDİYEYE SUNULAN İMKANLAR BİZE DE SUNULSUN, BİZ DE UCUZ EKMEK SATALIM”

Belediyenin halka sunduğu ucuz ekmek konusuna da değinen Baki, “Belediye ucuz ekmek sunmak. Belediye sunsun, ben bir fırıncı olarak isterim belediyenin ucuza ekmek sunmasını. Çünkü ekmek zaruri bir şey, her zaman tüketilen bir şey, tabi ki ucuz olmalı ama bizim de bunu uyguna satmamız için ham maddeyi sabit tutsunlar. Örneğin; Şu anda ekmek 3 lira, ekmeğe hiçbir zaman zam yapmasınlar ve hatta yapılan zam da geri alınsın ama un fiyatları her hafta artmasın, sabit kalsın. Bizim sektör için odun fiyatları sabit kalsın, elektrik sabit kalsın. Ya da şu anda belediye bir ekmeği 1,5-2 liraya satabiliyorsa, bu olanakların aynısını bize tanısınlar. Belediyenin ekmek kulübelerinin önünde oluşan kuyrukların olmaması için de aynı fiyattan bize un imkanı sağlasınlar, biz de aynı fiyattan ekmek satalım ve kuyruklar da oluşmamış olacaktır eğer bir olanak varsa” diye ekledi.

 

“NE FIRINCILAR NE DE YÖNETİCİLER FIRINCILARIN HAKKINI SAVUNUYOR”

Mersin’de fırıncıların perişan durumda olduğunu, başka şehirlerdeki gibi kimsenin fırıncıları düşünmediğini öne süren Baki, “Şu anda baktığımızda başka illerde hatta bazı ilçelerde ekmek 4-5 lira arasında satılıyorken, Mersin’de hala daha 3 lira. Mersin’de derneğimiz var ama hiçbir şekilde dernek sahip çıkmıyor biz fırıncılara. Fırıncılar, kendi haklarını arayamıyorlar, kendi haklarını koruyamıyorlar. Kimse çare bulmak için çözüm yolları aramıyor. Daha önce de dediğim gibi; başka sektörde pahalıya alınan ürünün maliyeti yansıtılabiliyorken, bizde böyle bir imkan sağlanmıyor. Kimse ses etmeyince de ne devlet sahip çıkıyor ne de kendi yöneticilerimiz. Şu anda bir adet ekmeğin en az 250 gramdan 5 lira olmalıdır. Yakın tarihte ekmeğe zam gelmeli yoksa fırıncılar zarar etmekten kepenk indirmek zorunda kalacak gibi görünüyor ama ekmeğe zam gelmesine de karşıyız. Çünkü ekmeğe zam geldiği zaman bu sefer un çuvalı 500 değil bin lira olacak. Ham maddenin fiyatını aşağı çeksinler” sözlerine yer verdi.

 

GEZEN: “BUGÜN ALDIĞIMIZ ÜRÜNÜ YARIN AYNI FİYATTAN ALAMIYORUZ”

Ekmek ham maddelerindeki fiyat artışından yakınan bir başka fırıncı Halil Gezen ise, “5 ay önce un torbasını 230 liradan alıyorduk, şu anda un torbası olmuş 460 lira o da peşin para olaraktan. Maya olmuş 170 liraydı şu anda 260 lira olmuş. Bir kilo poşeti 17 liradan alıyorduk, şu anda 21 lira olmuş. Odun tonu bin 200 liraydı ama şu anda 2 bin 200 lira olmuş durumda. Genel olarak baktığımızda; fırıncıların madde ürünlerinin girdi fiyatlarında ortalama yüzde 80-90 bir artış söz konusu. Zaten unu saymıyoruz artık. Çünkü unun çuvalı şu anda artık yüzde 200’ü aşan bir fiyat artışıyla karşımızda. Bizim ham maddemiz un olduğu için ve unun da fiyatı görüldüğü gibi olduğu için şu anda ekmek fiyatı en az 5 lira olmalı. Hiçbir fiyat aynı kalmıyor. Bugün aldığımız bir ürünü yarın fiyattan alamıyoruz. Yani giderler sabit değil ama fırıncının kar marjı sabit, ekmek fiyatı hep aynı” şeklinde konuştu.

 

“YA EKMEĞE ZAM YAPILMALI YA DA MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ”

“Esnaf ve Sanatkar Odası’nın fırıncı esnafına sahip çıkması lazım” diyen Gezen, esnaf odasına zam için sunumun yapıldığını ancak hala daha onay çıkmadığını belirterek, “Biz fırıncılar ekmeği tarifeyle satıyoruz ama ekmeği üretmek için aldığımız ham maddelerin hepsi de tarifesiz. Herkes sunduğu ürünü tarifeyle değil de kafasına göre fiyatlandırıyorlar. Biz fırıncılar bunun karşısında bir zam istiyoruz ama 3-4 aydan önce zam onaylanmıyor. Kesinlikle Mersin’de ekmeğin zamlanması gerekiyor, artık bunun böyle bilinmesi gerekmektedir. En kısa sürede zammın yapılması gerekiyor artık. Hatta zam yapılması için hazırlanan yazı Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na sunuldu ve imzalar beklenmekte. Ama yine söylüyoruz; ekmek üretimindeki maddelere yapılan zamlar geri alınsın, yine kabulüz, ekmeğe zam gelmesin. Yani kesinlikle çözüm üretilmeli. Ama şu anda kime sorsanız kendince haklı. Şimdi baktığınızda unu getiren aracıya sorduğumuzda; ‘5-6 ay öncesinde motorin 7 liraydı ama şu anda 30 lira’ diyor. Yani onlar da kendilerince haklı. Ama buna iki çözüm yolu var; ya maliyetler düşecek ya da ekmek 4 liranın üstü olmalı” diye ekledi.