Bakır: “Yaptığımız eserleri satılması için destek bekliyoruz”

Bakır: “Yaptığımız eserleri satılması için destek bekliyoruz” cukurovagazetesi.com

Mersin Ortopedik Engelliler Derneği, kendi üretmiş olduğu ürünlerin satışından elde edilen gelirle ayakta durmaya çalışırken, 13 yıldır derneğin başkanlığını yapan Nalan Bakır, yaptıkları ürünleri yeterince sergileme ve satışa çıkarma imkanlarının olmadığını ve yaptıkları ürünlerin satışa dönüşmesi için belediyelerden destek beklediklerini belirterek, “Biz burada üretken bir derneğiz. Ben yıllardır fuarlarda yer almaya çalışırım ama bu yeterli değil. Bizim engel tanımadan yapmış olduğumuz ürünlerimiz var ve şu anda onların sunulması ve tanıtılması adına bir alanımız bulunmamakta. Belediyelerin


Haber – Mehmet Çetin

Mersin Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Nalan Bakır, dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bullundu. Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte yaptıkları anlaşma neticesinde dernek içerisinde açtıkları kurslarla birlikte engelli bireylerin hayata tutunması için köprü görevi üstlendiklerini belirterek, yatıkları tasarımların, ürünlerin satılması için destek talebinde bulundu. Dernekte yapmış oldukları yüzlerce çalışmanın sadece dernekte yer aldığını ve bunları maddiyata döndürmek için ellerinde yeterli kadar alanın bulunmadığını belirten Bakır, “13 yıl içinde çok üyeyi de hayata kazandırdık, meslek sahibi yaptık, memur yaptık.  Hali hazırda Halk Eğitim Merkezi ile birlikte çalışmaktayız. Özel taleplerle dernek binamızda kurslar açtırıyoruz ve üyelerimize burada kurslar veriyoruz, hayata kazandırıyoruz. Biz burada üretken bir derneğiz. Ben yıllardır fuarlarda yer almaya çalışırım ama bu yeterli değil. Bizim engel tanımadan yapmış olduğumuz ürünlerimiz var ve şu anda onların sunulması ve tanıtılması adına bir alanımız bulunmamakta. Belediyelerin bizlere yer imkanı sağlamalarını istiyoruz. Biz burada üretmiş olduğumuz ürünleri satarak, kendi evimize bir gelir kaynağı sağlamak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“ENGELLİLERİ HAYATA KAZANDIRIYORUZ”

Mersin Ortopedik Engelliler Derneği olarak engelli bireylere hayata kazandırdıklarını söyleyen Bakır, “Engellilerin hayata bağlanmalarını sağlıyor, onlara hayatı öğretiyoruz, kendi gıdalarını, kendi geçimlerini kendilerinin yapmasını sağlıyoruz. Sonradan engelli oldukları için birçoğu hayata küs durumda ve burada onları hayata bağlamaya çalışıyoruz. Bir nevi onlarla hayat arasında bir köprü oluşturuyoruz, bir insanın becerisinin olduğuna inandırıyoruz ve o becerilerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.  

 

“BİZ ENGELLİLERİN ENGEL TANIMAYACAĞI ALANLARA YÖNELTİYORUZ”

Dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bakır, sağlamış oldukları kursla birlikte engellilere geçim kaynağı sağladıklarını kaydederek, “Geçmişten günümüze çok şey yaptık; örneğin ‘engelliler podyuma çıkamaz’ dediler, biz engellileri defileye bile çıkardık, tiyatro sahnelerine çıkardık; tiyatro yapmalarını, oynamalarını sağladık. 3 defa Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda resim sergisi açtık. 2009-2010 yıllarında Akülü Araç Kampanyası yaptık. Hedefim bu kampanyada kas hastalarıydı çünkü Mersin’de, civar köylerde kas hastalarına çok rastlandı ve bunlar sonradan oldukları için hayatlarına küslerdi, biz bunları hayata bağladık. Yaklaşık olarak 17 akülü araç, 27 tane de tekerlekli sandalye elde ettik ve bunları sahiplerine ulaştırdık. Şu anda evrak üzerinden kayıtlı olarak Mersin Ortopedik Engelli Derneğimize 330 kayıtlı üye var ama faal ettiğimiz 30-35 tane engellimiz var. Biz onları buradan kurslara yazdırıyoruz, kurslara bağlıyoruz. Bu kurslardan birkaçı da; bilgisayar bakım onarım, muhasebe, takı tasarım, el sanatları, müzik kurslarına gönderiyoruz, tiyatro eğitimleri almalarına vesile oluyoruz. Kısacası kim hangisini istiyorsa, hangi kursa daha yatkınsa, biz o kurslara yönlendiriyoruz” diye ekledi.

 

“EN BÜYÜK DESTEĞİ, YER TEMİN EDEN YENİŞEHİR BELEDİYESİ YAPTI”

Mersin’de derneklerine hiçbir destek sağlanmadığını ve tamamen kendisi ve arkadaşlarının gelirleriyle ayakta kalmaya çalıştıklarını, derneği işler hale getirdiklerini iddia eden Bakır, sadece Yenişehir Belediyesi’nin kendilerine destek sağladığını belirterek, “Hiçbir gelirimiz yok kurum ve kuruluş olarak. Sadece Yenişehir Belediyesi’nin bize tahsis etmiş olduğu şu anki mevcut alanda ahşaptan barakamız var. Yenişehir Belediyesi bizi kiradan kurtarmış oldu. Ben yaklaşık 8 yıl kira ödedim ve dediğim gibi de; Yenişehir Belediyesi destek çıkmış oldu” sözlerine yer verdi.