Konut kredisi ev alımlarını arttırdı mı, düşürdü mü?

Konut kredisi ev alımlarını arttırdı mı, düşürdü mü? cukurovagazetesi.com

Yapılan Kabine Toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde fahiş yükselişler nedeniyle konut inşasında yavaşlama ve konut fiyatlarında çok büyük artışlar yaşandığını belirterek, “Konut almak isteyen ve konut yapan firmalarımızla ilgili müjdemiz var. Vatandaşlarımızı bu arazi dalgalanmadan korumak amacıyla bir dizi tedbiri hayata geçirmeye karar verdik” dedi.


Özel Haber – Mehmet Çetin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası alınan kararları açıklarken, “Konut almak isteyen ve konut yapan firmalarımızla ilgili müjdemiz var” diyerek, ilk defa ev almak isteyenlere 10 yıl vadeyle, 2 milyon liraya kadar 0,99 faizle kredi desteği sağlanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut finansmanı konusunda 3 paket hazırlandığını belirterek, bu paketleri şöyle açıkladı: “Birinci pakette 2 milyon değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz. İkinci paket konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılıp döviz hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların merkez bankasına satılarak alınmasıyla bu paketten yararlanabilecekler. Üçüncü pakette ise, inşaat sektörü, mayıs itibariyle yüzde 40’ı tamamlanmış inşaat projelerinin tamamlanması için 20 milyar TL’lik kaynak ayırdık. Böylece inşaat halindeki projeler hızla tamamlanarak kısa vade içerisinde konut arzının artmasını ve fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz.”

TOKİ’nin projelerine hız verilmeye başlandığını ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Düşük gelirli vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik projeler için TOKİ’ye 30 milyar TL’lik destek sağlanılacağını” belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamış olduğu bu konut paketlerine dair değerlendirmelerde bulunan muhalefet cephesi ise, “Kredi imkanları sağlanıyor ama taksitleri çok yüksek nasıl ödenecek? Türkiye’de alınan konut kredileri diğer ülkeler den farklı olarak tamamı üzerinden kredi almak şeklinde gelişmiyor.  İnsanlar birikim oluşturuyorlar önce oluşturdukları birikimi üzerine kısmi kredi alıyorlar. Bu getirilen paketler kamu bankalarınca sağlanan paketlerdir.  Özel bankalar şu anda bu sürecin içerisine dahil değil. 14 bin 200 TL’lik aylık taksitler çok yüksek” diye tepki gösterdi.

 

YÜKSEL: “KONUT ALIMLARINDA ARTIŞ DEĞİL, CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra değerlendirmelerde bulunan Emlakçı Salih Yüksel, fiyatların bu durumdan çok etkilendiğini belirterek, “Herkes ev fiyatlarını yükselti. Daha düne kadar 1 milyon istenilen eve şimdi 1 milyon 100 bin istiyorlar. Fırsatçılar ortaya çıktı. Konut alışlarında artış beklerken ciddi bir düşüş yaşandı. Faiz oranının düşmesi ev sahiplerinin olayı fırsatçılığa dönüştürmesi ile karşı karşıya kaldık. Açıklanan konut paketinin işe yarayacağını ben de dahil diğer emlakçılar da düşünmüyor.  Bu durumun işe yaramayacağını, bu projenin sadece dövizi, altını olan insanların yararlanacağını, diğer kesimin imkanı olmadığını biraz geç olsa da anlayacaklardır. Bu şekilde piyasayı da etkileyecekler.  Bunun bir yarar sağlayacağını düşünmüyorum. Şu anda parası olmayan insanlara ev alınması talep ediliyor ama doları altını olan kişi zaten zengin bir insandır. Fakir olan birinde altın ve dolar zaten yok. Bu süreçte bizler mecburen hizmet sağlamaya devam edeceğiz. Hizmetimizden kimler nasıl, ne şeklide faydalanacak bilmiyorum. Açıklamanın bir gün öncesi kapora aldığım ev ertesi gün 100 bin lira üstüne koydu. 100 bin TL üstüne eklenmeden evi satmayacağını söyledi alacak olan müşterim de ben de mağdur olduk. Bununla ilgili nasıl bir yol izlenecek bilmiyorum, zor bir gidişat var” dedi.