Mezitli’de 3 fidan anıtın açılışı yapıldı

Mezitli’de 3 fidan anıtın açılışı yapıldı cukurovagazetesi.com

Cumhuriyet Halk Partisi 26. Dönem Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu tarafından yaptırılan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan anıtı, Mezitli’de açılışı yapıldı. Üç fidanın arkadaşları olan 68 kuşağının gençlik liderleri ile açılışı yapılan anıtla katılımcılar fotoğraf çektirerek renkli görüntülere sahne oldu. 3 fidanın anıtını yaptıran Kuyucuoğlu, “Onları 25 yaşında asanlar, hapsedenler tarihin çöplüğünde kayboldu. Ama onlar tohum oldu, ağaç oldu, Anadolu topraklarında orman oldu. 50 yıl geçmesine rağmen hak hukuk, ve özgürlük mücadelesi devam ediyor” dedi.


Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan’ın desteğiyle Cumhuriyet Halk Partisi 26. Dönem Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu tarafından yaptırılan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan anıtı, Mezitli Fatih Parkına yerleştirilerek törenle açılışı yapıldı. Törene Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Engin, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, üç fidanın arkadaşları Ali Özcan, Gökalp Eren, Yaşar Yılmaz, Kaya Kahraman, İbrahim Çenet, Turhan Önalan, Hasan Kapıkıran, Eşref Erdem, İbrahim Özdiş, Mehmet Tüm, Ziya Yergök, Timuçin Savaş, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Açılış törenin ardından anıtın üzerindeki perdenin kalkmasıyla 3 fidanın arkadaşları gözyaşları döktü. Heykeltraş Hamza Arslan’ın ücret almadan yaptığı anıt, katılanlar tarafından çok beğenilerek renkli görüntülere sahne oldu. Darağacında asılan 3 fidan; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın faklı dönemlerindeki yaşantılardan olan fotoğraf sergisi de açıldı. Şiir, marş ve şarkılarla açılışı yapılan anıtta katılım gösterenler de gösteriye eşlik etti.

TARHAN: “ONLARIN ANISI ÖNÜNDE SAYGI İLE EĞİLİYORUM”

Anıtın açılış konuşmasını yapan Neşet Tarhan “Benimde; devrimci idealleri olan ‘ilerici’ biri olarak o dönemde okurken hayallerim vardı. Hayalimiz, Türkiye’yi, dünyayı değiştirmekti. Deniz ve arkadaşları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşında emperyalizme karşı bağımsızlık sevdasını sürdürmek için 19 Mayıs’ta Samsun’dan Ankara’ya yürüyordu. Onlar; ‘Yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye’ diye haykırıyordu. Onlar; idama giderken dahi ölüme meydan okuyarak son sözlerini söyleyenlerdi. 3 fidan bizim için, solmayan çiçeklerdir. Onların anısı önünde saygı ile eğiliyorum. ‘Şimdi neredeyiz?’ diye kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Bir taksim direnişini bile yeterince yorumlayıp değerlendiremedik. Sokaklardaki ekmek kuyruklarını, enflasyon rakamlarını devrimci bir tavırla irdelemeliyiz” ifadelerini kullandı. 

KUYUCUOĞLU: “DENİZ GEZMİŞ, HÜSEYİN İNAN VE YUSUF ARSLAN TOHUM OLDU, AĞAÇ OLDU”

Hiçbir zaman korkmadıklarını, yılmadıklarını, durmadan devam ettiklerini aktaran 26. Dönem Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, “Bizler 68 kuşağı olarak kimimiz hayatın içinde öğütüldük, kimimiz okulunu, yaşamını bıraktı, kimimiz yurtdışına kaçmak zorunda kaldı, kimimiz hapsedildi, idam edildi. Biz de ölümlerinin 50. Yılında arkadaşlarımız için bir anıt yapmaya karar verdik. Heykeltıraşımız Hamza Arslan’a, anıt için yer tahsis yapan, meclisten kararı geçiren ve bizlere sonsuz destek sunan Mezitli Belediye Başkanımız Neşet Tarhan ve ekibine teşekkür ederim. Onları 25 yaşında asanlar, hapsedenler tarihin çöplüğünde kayboldu. Ama onlar tohum oldu, ağaç oldu, Anadolu topraklarında orman oldu. 50 yıl geçmesine rağmen hak hukuk, ve özgürlük mücadelesi devam ediyor. Bugünlerde bu adalet özlemi daha çok can yakıcı hale geldi. İktidar sahipleri baskıyla bu özgürlük arayışını sindireceklerini sanıyorlar. Hiçbir zaman korkmadık, yılmadık, durmadan devam ediyoruz” dedi.

EREN: “ÜÇ FİDAN, 25 YILDA 250 YILLIK SEVDA ÜRETTİLER”

Onların her biri gerçek birer devrimci olduğunu belirten 68'liler Birliği Kurucu Genel Başkanı Gökalp Eren ise "Burada Türkiye halkının seçkin üç evladını anıtlaştıran tüm herkese teşekkür ederim. Onların her biri gerçek birer devrimciydiler. Teorik olarak da hakim, yapılması gerekeni yapmaya cesaret edecek kararlılığa sahiptiler. 'Zafere ulaşamazsak da bir destan yazacağız, bir mesaj bırakacağız' diyorlardı. Halka bırakılacak mesaj önemliydi. Gelecek güzel günlerin gerçek sahipleri oldular. Halkın zorba diktatörlerden, işgalcilerden kurtulması için büyük önderlere ihtiyaç vardır. 25 yılda 250 yıllık sevda ürettiler. Onlar Tam Bağımsız Türkiye diyerek 6. Filoya karşı dururken, onlara saldıranlar bugün iktidarda. Bunlara karşı ancak devrimci ilkelere ve hedeflere daha sıkı sarılarak kazanabiliriz" ifadelerini kullandı.