Nisan ayı kira artış oranı yüzde 29,88

Nisan ayı kira artış oranı yüzde 29,88 cukurovagazetesi.com

Mart ayı enflasyon oranı yüzde 5,46 artış göstermesinin ardından, kira artış oranları da belli oldu. Nisan ayı kira artış oranı yüzde 29,88 olarak belirlenmesiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, “Özellikle biz Mersin’de bu kira artış ve bir de daire artışında ciddi sıkıntılarımızın olduğu aşikar. Hatta deyim yerindeyse; hem kiralık daire bulmakta hem de satılık daire bulmakta zorlanıyoruz. Çünkü şu anki mevcut satılık konutların stokunun tükendiğini görüyoruz” dedi.


Özel Haber – Mehmet Çetin

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon rakamları son olarak 3 Mart 2022 tarihinde açıklanmıştı. TÜİK verilerine göre, şubat ayında, 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 25,98 artış gerçekleşti. Bu açıklamaya göre de, mart ayında mal sahiplerinin kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 25,98 oranında zam yapabileceği belirlenmişti. Mart ayı enflasyon oranı yüzde 5,46 artış göstermesinin ardından, kira artış oranları da belli oldu. Nisan ayı kira artış oranı yüzde 29,88 olarak belirlendi. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, nisan ayında kira artış oranlarının yüzde 29-88’a yükselmesiyle ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Canpolat, sürekli olarak kiraların armasından duydukları rahatsızlığı dile getirerek, “Maalesef kira artış olanları bundan daha önce olduğu gibi 2022 yılının da başından beri de devam etmekte. Gün geçmiyor ki; artış yaşanmasın, gün geçmiyor ki; kira fiyatları artmasın. İnanın ki oda olarak bizde yaşanan bu artışlar karşısında nasıl hareket edeceğimizi bizde kestiremiyoruz. Çünkü bizde çokça şikayet alıyoruz kamuoyundan, halktan, tüketiciden. İster istemez bu bizi de üzüyor” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’DE İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMUŞ DURUMDA”

Kira artış oranın sürekli olarak artmasından dolayı mevcut kiracılar ve ev sahipleri arasında sıkıntıların yaşanmasına sebebiyet verildiğini kaydeden Canpolat, “Nisan ayında açıklanan kira artış oranı yüzde 29,88. Nereden bakılırsa yüzde 30’a tekamül eden bir artış söz konusu. Hal böyle olunca mevcut kiracılarla ister istemez ev sahipleri arasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Deyim yerindeyse; ev sahibi, mevcut kiracısını bir şekilde çıkartmak ve yerine başka bir kiracıya yeni fiyattan kiralamak istiyor. Burada bir de ciddi anlamda; Mersin’deki inşaat sektörünün durmuş olması, inşaat maliyetlerinin artmasından kaynaklı konut üretilemiyor. 1/1000’lik ve 1/5000’lik hayata geçirilmesinden kaynaklı müteahhitler inşaat yapamıyor. Durum böyle olunca da arz ve talep dengesi bozuluyor ve hal böyle olunca da kiralık daire bulmakta, satılık daire bulmakta zorlanıyor ve bulunduğu zamanda aşırı fiyatlar isteniyor ve bu da ister istemez vatandaşımızı olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN’İN GÖÇ ALAN İL OLMASI, KONUTLARDAKİ ARZ-TALEP DENGESİNİ BOZMAKTA”

Tek temennilerinin kira artış oranlarının artmaması olduğunu söyleyen Canpolat, Mersin’in dışarıdan aldığı göçten dolayı konut sayısında sıkıntı yaşadığını belirterek, “Umudumuz bu durumun böyle devam etmemesi. Gerçekten de insanlarımızın en temel ihtiyacı barınma ama şu anda baktığımızda o en temel olan ihtiyaç zorlaşıyor durumda. Hemen yanı başımızda devam eden Rusya-Ukrayna savaşının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Daha önce Nükleer Santral’den kaynaklı olarak Rusların oluşturduğu bir göç vardı, akım vardı. Şu anda Rusya’dan gelip, Akkuyu’da çalışan Rus sayısı 25-30 binlere ulaştı. Bunun dışında savaştan etkilenip, de göç eden Ukraynalı vatandaşlarımız da var. Bu da ister istemez arz ve talep dengesini bozduğu için fiyatların artmasına ciddi şekilde etki etmekte. Sanki bu böyle bu yıl ortasına ya da yılın sonuna kadar sürecek gibi görünmekte” diye ekledi.

 

“HÜKÜMETİN KONUT VE KİRA SORUNUNA EĞİLMESİ LAZIM”

Konut fiyatlarında yaşanan sıkıntının sadece Mersin’de değil, bütün Türkiye’de olduğunu belirten Canpolat, “Gerçekten de çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunda sadece Mersin’imizde değil, Akdeniz, İç Anadolu, Marmara, Ege’de yani tüm Türkiye’de ciddi şekilde yaşanan bir sorun. Hatta şöyle duyumlar da aldığımız oluyor; Antalya’da bazı lüks semtlerde 20-30 hatta 90 binlere varan kiralar söz konusu. Bunun da sebebi bahsettiğimiz gibi; o göçten kaynaklı. Yabancıların bu durumu söz konusu olduğu zaman da bizim vatandaşlarımızın barınma hakkını da elinde tutmak gerekir. Bence bu konuda hükümetimizin de ciddi şekilde eğilerek, bizleri de içersinde bulundurduğu toplantılar ve çalıştaylarla önerilerde bulunulabilir karşılıklı olarak. Bu sorunun ivedilikle, altını çizerek söylüyoruz ki; çözülmesi lazım. Aksi taktirde bu sorun her geçen gün katlanarak büyüyecektir ve olan bizim orta sınıf, memur kesime olacaktır” dedi.

 

“GELİŞİ GÜZEL FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Kiralardaki artış sorununa ve yaşanan konut stoğu sorununa ilişkin önerilerde bulunan Canpolat, “Gelişi güzel artış uygulanmaması noktasında ciddi önlemler alınabilir, ciddi yaptırımlar yapılabilir. Örneğin; şu an mevcut olarak nisan ayı içerisindeki kira artış oranı 29,88 ama bazı ev sahiplerimizin ya da bu işi art niyetli olarak değerlendirmek isteyen mülk sahiplerinin yüzde 50’ler yüzde 100’lere varan artış talepleri söz konusu. Bunun karşısında da mahkeme yolu açık olmasından da bu zamlara, bu artışlara bir dur denilmesi ve bununla ilgili ciddi olarak iki tarafı da kapsayacak kararların alınması lazım” sözlerini kullandı.

 

“KİRACILARIN DAYANIŞMA ADINA DERNEK AÇMASI, KAMUOYUNDA FARKINDALIK YARATACAKTIR”

Kiracıların son zamanlarda artan kira artışları karşısında bir dernek kurma girişimlerinin olduğu duyumlarını da değerlendiren Canpolat, “İnsanlar tabi ki haklarını aramak, sahiplenmek zorundalar. Eğer bugün gerçekten kiracılarımız ciddi sorunlar yaşıyorsa, kira artış oranlarında ciddi olarak gelişi güzel artışlar yaşanıyorsa halkın da kendi sorunlarına sahip çıkıp, bunu kamuoyunda ya da çeşitli mecralarda değerlendirmeler noktasında örgütlenebilir, dernek kurabilirler, çeşitli oluşumlar yapabilirler ve bu da onların bana göre en doğal haklarıdır. En azından kamuoyunda bu sorunun olduğuna dair ciddi anlamda gündem oluşturulur, farkındalık yaratılır. Belki farklı düşünen ev sahiplerinin durmasına, durdurulmasına sebebiyet verilmiş olur. Bana göre bu tür oluşumların, derneklerin ciddi anlamda kamuoyunda ses getirir. Belki en azından bu olayın gidişatının bir nebze de olsa önünü kesebilir ve biz oda olarak bu kuruluşların da karşısında değiliz. Çünkü oda olarak bizde bu durumdan mustaribiz. Bizde duyuyoruz ki; bin liraya oturan bir kiracı mülk sahibi tarafından 4 bin lira, 5 bin lira isteniyor. Şimdi burada iki tarafta da haklılık durumu da ortaya çıkabiliyor. Bir tarafta kiracı haklı durumda, öbür tarafta da diğer karşı daireleri farklı gayrimenkulleri göstererek farklı fiyat uygulamasına, artışa gitme gereksinimi duyuyor. Bence bunun dengesinin sağlanıp, orta yolunun bulunması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

“MERSİN’DE NE KİRALAMAK NE DE SATIN ALMAK İÇİN DAİRE BULUNMUYOR”

Özellikle Mersin’de bu kira artış ve bir de daire artışında ciddi sıkıntıların yaşandığının altını çizen Canpolat, “Hatta deyim yerindeyse; hem kiralık daire bulmakta hem de satılık daire bulmakta zorlanıyoruz. Çünkü şu anki mevcut satılık konutların stokunun tükendiğini görüyoruz. Şu an meslektaşlarımızın ofisini gezersek, belki ellerinde satılık daire bir ya da iki tane vardır. Çünkü hakikaten de o mevcut göçlerden dolayı, çeşitli etkenlerden dolayı konut stoku tükendi, kiralık stoku da tükendi. İster istemez kira artış ve konut artışı fiyatlarının önüne geçilemiyor. Bunun bir an önce bizim özellikle Mersin ölçeğinde 1/1000’lık planların hayata geçirilmesi, yeni inşaat alanlarının açılması, müteahhidin bu anlamda desteklenmesi, projelerin desteklenmesi belki bir nebze bu gidişata durup diyecek. Arz ve talep dengesini belki en azından bir nebze düzeltir. Bir an önce imar planlarının düzenlenmesi, inşaat sektörünün önünün açılması, yeni yapılacak konutlarla beraber bu yükselişin bir nebze de olsa rahatlayacağını düşünüyorum. Biz şu anda gerçekten de dairelere fiyat biçmekte zorlanıyoruz. Çünkü bundan bir yıl önce 500 bine satılan bir daire bu yıl 1 milyona satılabilmekte” diye konuştu.