Engin: “Karboğazı’nın Çukurova Bölgesine kazandırılması gerekir”

Engin: “Karboğazı’nın Çukurova Bölgesine kazandırılması gerekir” cukurovagazetesi.com

Mersin Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD), Mersin ve Türkiye için çok önemli bir kayak merkezi kapasitesine sahip olan Karboğazı Turizm Bölgesi’nin kış turizmine kazandırılması talebinde bulunuyor. Karboğazı’nın kış turizmiyle Çukurova’ya kazandırılması gerektiğini vurgulayan MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, “Türkiye’nin her tarafında bilinen bir bölgemiz ve bu bölgeye mutlaka kamu, özel yatırımcılarımızın buraya gelmesi ve devletimizin de bir an önce buradaki yatırımcıların hizmetine sunması gerekir” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Tarsus Belediyesi’ne bağlı olan Türkiye’nin kış turizminde öncülük yapabilecek kapasiteye sahip Karboğazı’nın, turizme kazandırılması adına Mersin Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD), yetkililerden gerekli çalışmalar için adım atılması talebinde bulundu. Eşsiz manzarası ve kayak yapmaya elverişli sıra dağlarıyla görenleri büyüleyen Karboğazı, kışın yağan kristal yapılı karıyla da Türkiye’nin her yerinden turizm severleri kendisine hayran bırakabilecek nitelikte. Yakınından geçen demiryolu ve otoyollarla birlikte çok kolay bir şekilde erişilebilir olan Karboğazı’nda konuşan MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, “Karboğazı, kültürel bir bölge. Bu bölgenin Çukurova’ya kazandırılması gerekir. Karboğazı, kültür, doğa turizm bölgesi. Turizm Bakanlığı tarafından 100 binlik planları yapılmış 25 ve 5 binlikleri yapılmış ve binliklerde şu anda Büyükşehir’de yapım çalışmalarına devam ediliyor. Planlar bittikten sonra en gözde turizm alanlarından olacak. Bu bölgenin bütün jeolojik yapıları, rüzgar raporları, içme suyu, pist raporlarının hepsi hazır durumda. Karboğazı, MESİAD ve Mersin’in 20 yıllık projesi. O gün bugündür gelinen noktada henüz elde bir şey yok. Sadece yol yapılmış durumda, yüksek gerilim elektrik gelmiş durumda oteller bölgesine, trafomuz yapıldı ve onun dışında çok da fazla bir şey yapılmamış” ifadelerini kullandı.

 

“BURAYA KAMU, ÖZEL MUTLAKA BÜTÜN TURİZMCİLERİN GETİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Karboğazı’nın, Türkiye’nin en güzel kayak merkezlerinden bir tanesi olma kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Engin, “Türkiye’nin her tarafında kayak tesisleri var, teleferik tesisleri var. Maraş’ta var, Antep’te var, Sivas’ta var. Bütün bölgelerde var. Yakın bölgemizde Erciyes’te var, Ermenek’te var. Fakat Toroslar’ın kalbi olan bu bölgede, turizm, kültür, gelişim bölgesi olan bu bölgede henüz temel atma gibi bir durum söz konusu değil. Projelerimiz Turizm Bakanlığı’nda. Lütfen Mersin milletvekilleri, Mersin valimiz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız bu doğa harikası bölgeye el atsın ve buraya kamu, özel mutlaka bütün turizmcilerin getirilmesi gerekmektedir.  Olduğumuz alan şu anda bin 700-bin 800 rakımlı bir bölgede. Burada 3 bin 524 rakımlı bir tepemizde mevcut durumda. Dağcıların yoğun geldiği bir tepe. Yan tarafta kayak pistlerinin yapıldığı, bütün jeolojik planları yapılmış. Bu bölge, Adana, Mersin, Osmaniye, Tarsus, Antalya, Niğde, Maraş, Antep bölgesine hakim olacak, oradaki doğa severleri, turizm severleri bu bölgeye çekecek, çekim merkezi bir bölge ve lütfen alternatif turizm alanları yaratılmasın istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“KARBOĞAZI, ULAŞIMDA EN KOLAY BÖLGEMİZ”

Karboğazı’nın ülkedeki birçok turizm bölgesinden daha güzel olduğuna vurgu yapan Engin, “Bu bölge Turizm Bakanlığı tarafından her şeyi bitirilmiş bir turizm bölgemiz. Yoksa Mersin’de 7 tane turizm bölgemiz var ama en önde gelen doğa tabanlı projemiz Karboğazı turizm bölgesi. Yanında engel teşkil edecek hiçbir engel çıkaracak hiçbir handikabı olmayan bir bölge. Ne sanayi tesisleri, ne nükleer tesisleri olan bir bilgemiz. Ulaşımda en kolay bölgemiz. Demiryollarının yakından geçtiği, otobanların yakından geçtiği, diğer devlet yollarının yakından geçtiği bir bölge ve aynı zamanda tarihi bir bölgemiz. ‘Karboğazı’ denilince Türkiye’nin her tarafında bilinen bir bölgemiz ve bu bölgeye mutlaka kamu, özel yatırımcılarımızın buraya gelmesi ve devletimizin de bir an önce buradaki yatırımcıların hizmetine sunması gerekir” sözlerini kullandı.

 

GÜNGÖR: “KIŞ TURİZMİNE ELVERİŞLİ BİR ORTAM VE GERÇEKTEN DE KAÇINILMAMASI GEREKEN BİR BÖLGE BURASI”

Türkiye Kayak Federasyonu Mersin İl Temsilcisi Ali Güngör, her yıl sporcuların başka illerde dereceye girdiklerini belirtip, Mersin’e de böyle bir kayak tesisinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “2015 yılında biz Mersin Kayak Spor Kulübü kurduk ve şu anda da 60 tane sporcusu bulunmakta. 60 tane sporcusunun 2019-2020 yıllarında Türkiye genelinde ikincilik ve üçüncülük derecesi olan sporcularımız var. Bu son sene snowboart’ta Türkiye ikinciliğini de elde ettik ve bu da Mersin için gurur verici. Ama ne yazık ki biz bunları anlatırken Mersin’in kayak tesislerinin olmadığını fakat kar güzelliğinin her taraftan görüldüğü bir il. Kar tesislerimiz yok, kayak tesislerimiz yok. Kayak tesislerinin yapılması için her zaman mücadele veren MESİAD yönetimine de teşekkür ediyorum. Bu açıklamaların bir ses, bir kıvılcım olmasını temenni ediyoruz ve umarım birkaç yıla kalmaz burası turizme açılır, kayak merkezleri yapılır, turizme kazandırılır. Çünkü belki de dünya çapında sporculara ev sahipliği yapabilecek bir alana sahibiz. Gerçekten de Mersin’in Antalya Saklıkent’ten eksik kalan bir yanı yok ve buradaki dağlarıyla, karıyla fazlası var. Bir saatlik yolculukla aşağıda denize, ormana da gidebiliyorsunuz. Kış turizmine el verişli bir ortam ve gerçekten de kaçınılmaması gereken bir bölge burası. Ama şimdiye kadar hiçbir tesis çalışmaları yapılmamış, bir girişimde bulunulmamış” şeklinde konuştu.  

 

“BURADA BULUNAN AVANTAJLAR ÇOĞU KAYAK MERKEZİNDE BULUNMAMAKTA”

Buranın çoğu kayak merkezinden daha güzel kayak pistlerinden daha güzel olduğunu vurgulayan Güngör, “2020 yılında federasyon başkanımızı buraya getirdik, federasyon başkanımızla biz Erzurum’dan kayak merkezinden geliyorduk. Kayak yarışmalarından geldiğimizde Federasyon başkanımız buraya giremedi kardan dolayı ve ‘burası müthiş bir yer, burası neden şimdiye kadar yapılmamış’ diye serzenişte bulundu. Dolayısıyla dileriz ki; burası için, Karboğazı için gerekli girişimler yapılır. Kayak arenası için önemli kayak pistlerimiz bulunmakta. Şu anda kayak arenasında kırmız, mavi ve siyah pist olarak adlandırılabilen uluslararası turizme hitap edebilecek bir alana sahip. Bu alanın güzelliği ve kar yapısının kristal olması nedeniyle bulunamaz ve kaçınılmaz bir olay durumundadır” diye ekledi.

 

SEYREK: “BURANIN TURİZME AÇILMASI İÇİN YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Ziyaret sırasında değerlendirmelerde bulunan Gülek Mahalle Muhtarı Tuncay Seyrek ise, “İnşallah ilerleyen günlerde yaz-kış turizmiyle alakalı olarak güzel şeylerin olacağını düşünüyorum. Buranın turizme açılması için biz yetkililerden destek bekliyoruz. Yani bu güzelim yerin bir an önce turizme kazandırılması gerekir. Mersin için, Adana için ve Türkiye için faydalı olacağını söyleyebiliyoruz” dedi.