Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ekibi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Söyleşisi’nde Prof. Dr. Cevat Çapan’la bir araya geldi. Şair ve çevirmen Çapan, 1945’ten bu yana devam eden tiyatro merakını ve deneyimlerini Şehir Tiyatrosu oyuncularına anlattı.
CEVAT ÇAPAN, MERSİN ŞEHİR TİYATROSU OYUNCULARIYLA BULUŞTU
Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında Prof. Dr. Cevat Çapan’ı Nevid Kodallı Oda Tiyatrosu’nda düzenlediği söyleşide ağırladı.
CEVAT ÇAPAN, DENEYİMLERİNİ ŞEHİR TİYATROSU EKİBİYLE PAYLAŞTI
Mersin Şehir Tiyatrosu’nun tiyatro oyuncularının dinleyici olarak yer aldığı söyleşiye şair ve çevirmen Cevat Çapan, eşi Gönül Sipahi Çapan ile birlikte katıldı. Mersin Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen söyleşiyi Şehir Tiyatrosu ekibi dikkatle izledi. Atak, söyleşi öncesi Nevid Kodallı Oda Tiyatrosu’ndaki değişimi ve Mersin Şehir Tiyatrosu’nun tarihi ile yeniden yapılanma sürecini anlattı.
“1945’TEN BU YANA İYİ BİR TİYATRO SEYİRCİSİ OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM”
Söyleşide 1945’ten bu yana iyi bir tiyatro seyircisi olduğunu söyleyen Cevat Çapan, o yıllarda Shakespeare oyunlarının gündemde olduğunu vurguladı. Öğrenim gördüğü Robert Koleji’nde de bir tiyatro geleneği olduğunu anlatan Çapan, o dönem oynadığı bir oyunda ilk perde ile ikinci perdeyi karıştırdıklarını söyleyince salon kahkahaya boğuldu. Zamanla yaşadığı oyunculuk deneyimleri için ‘oyunculuk çok tehlikeli’ ifadesine yer veren Çapan, sürecin kendisini seyirciliğe sürüklediğini kaydetti. Tiyatroya duyduğu tutkunun İngiltere’de yaşadığı yıllarda katlanarak arttığını da vurgulayan Çapan, “Kendini cennette bulmuş gibi hissediyor insan" dedi.
“TİYATROCU ARKADAŞLARLA BULUŞTUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM”
Söyleşi öncesi konuşan Çapan, Mersin’e Melemez Şenliği için geldiğini belirterek, “Yarı Giritli olduğumu öğrendikleri için beni de davet ettiler. O vesileyle geldik. Daha çok Mersin’de bir etkinliğe geliyorum diye yola çıktım. Bunu son dakika öğrendim. Birden kendimizi 1890’ların sonunda gelmiş olan Giritlilerin iskan edildiği bir köyde buldum” dedi.
Mersin ziyaretinde Şehir Tiyatrosu ekibiyle de bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirten Çapan, “Gelirken ayrıca Mersin’de Şehir Tiyatrosu’nun olduğunu duyunca, yaptığım çeviri ve oyunları da götüreyim dedim. Kısmetsiz bir çevirmen ve tiyatrocu olarak hiç olmazsa orada belki ilgilenirler dedim. Sonra son dakika işgüzarlık etme, boşuna ağırlık olur dedim. Bıraktım. Ama tesadüfen geçen akşam Murat Bey’le karşılaştık. Birdenbire bir araya geldik. Mersin çok güzel. Bu 5’inci gelişim sanırım. Ayrıca tiyatrocu arkadaşlarla buluştuğum için çok mutluyum” diye konuştu.