ZİRAİ DON ÜRETİCİYİ VURDU

ZİRAİ DON ÜRETİCİYİ VURDU cukurovagazetesi.com

Ülke genelinde etkisini hissettiren soğuk hava dalgası, çiftçileri de zor durumda bıraktı. Mersin’de son yılların en ağır kışının yaşanmasıyla birlikte 28 yıl sonra ilk defa mart ayında çiftçilerin zirai don nöbeti tutmasına sebebiyet verdi. Zirai don olayına karşı çiftçilere önlem alınması önerisinde bulunan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, “Zirai donla birlikte rekolte düşüklüğü üreticiye verdiği zarar kadar, yüksek fiyatla bu ürünlere ulaşacak olan tüketicilere de olumsuz yansıyacaktır.Bu soğukların 10 gün civarında gece 0 santigrat derecede devam edecek olması karşısın


Özel Haber – Mehmet Çetin

Son yılların en ağır kış mevsiminin yaşandığı Mersin’de, yüksek kesimlerde kar görülme olasılığının artması kent merkezinde soğuk hava etkisini oldukça hissettiriyor. Aybar kar fırtınası ülke genelinde birçok ilde etkili olurken sıcaklığı da düşürmesi nedeniyle Mersinli üreticiler 28 yıl sonra mart ayında örtü altında yetiştirdikleri sebzeler için zirai don nöbeti tutmaya başladı.Yılın 11 ayını yaz havası gibi geçiren Mersin’de de bu kış çetin geçti. Aybar kar fırtınasının yer yer 500 rakıma kadar etkili olduğu kentte çiftçileri de zirai don korkusu saldı. Bu yüzden örtü altında üretim yapan çiftçiler, sıcaklığın gece sıfırın altına inmesiyle birlikte seralardaki sıcaklığı 5-6 derece arasında tutmak için sobalar yandı nöbete başlandı. Zaman zaman seralardaki sıcaklık 2-3 derecelere kadar inerken, nöbette olan çiftçiler sobalarının ateşlerini yenileyerek ürünlerini korumaya başladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, “Küresel iklim değişikliğinde yaşanacağını bildiğimiz ani hava hareketleri sonucu değişen mevsim koşulları, tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık ve diğer doğal afetler nedeniyle bölgemizde bazı ürünlerde rekolte düşüşleri olmuştu. Sıcaklığın en düşük olduğu bu aylarda sabaha yakın saatler en düşük derecelerde olup genellikle gün doğumundan hemen önce dondurucu değere ulaşmaktadır. İşte bu olaya zirai don olayı denir. Geçen hafta soğuk hava dalgasının getirdiği ziraidon üreticilerimizi ciddi anlamda zarara uğratmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“SOĞUK HAVA DALGASI, ÇİFTÇİLERİMİZE CİDDİ ZARARLAR VERMEKTE”
Son zamanlarda etkisini hissettiren soğuk havaların üreticileri zarara uğrattığını kaydeden Birim, “Mersinli çiftçilerimizin son bir aydır zirai don tehlikesine karşı teyakkuzda olmasınarağmen, tüm Çukurova’da görülen düşük sıcaklıklar başta sert çekirdekliler, kavun, karpuz, sebze ürünlerinde ciddi zarar yapmıştır. İlimizde açık sahada geçen cumartesi, pazar, pazartesi ve salı gecesi yapılan termometre ölçümleri Tarsus ve çevresinde -5,-7 santigrat dereceleri göstermiştir. Geceleri 0 santigrat derece sıcaklıklar devam etmektedir. İlimizde birçok mahalde zararlar mevcut olup, Mut ilçemizde ve Tarsus ilçemizde ciddi kayıplar oluşmuştur. İlgili kurum ve kuruluşların zarar tespitleri devam etmektedir. Oda üyelerinden aldığımız bilgilere göre Tarsusa bağlı Yeşiltepe, Aliağa, Aliefendi, Atalar, Hasan Ağa, Özelbahşiş, Kulak, Huzurkent ve Yenice çevresinde zarar boyutu çok fazla” şeklinde konuştu.

 

“ÇİFTÇİLERİMİZİN ÖNLEMLERİ DEVAM ETTİRMELERİ ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Yazın halkın gıda ihtiyacını karşılayacak, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve kabak gibi ürünlerin ciddi anlamda zarar gördüğünü belirten Birim, “Sert çekirdekliler (nektarin,şeftali ve kayısı) yakalandıkları en hassas dönemleri olan çiçeklenme ve döllenmiş yeni meyve oluşumlarında yüzde 70-80 zarar oluşmuştur.Sebzelerde ise şubat ayında başlayan ve devam eden fide dikimleri de bu zirai don olayına maruz kalmışlardır.Bu durum yani rekolte düşüklüğü üreticiye verdiği zarar kadar, yüksek fiyatla bu ürünlere ulaşacak olan tüketicilere de olumsuz yansıyacaktır.Bu soğukların 10 gün civarında gece 0 santigrat derecede devam edecek olması karşısında üreticilerimizin dikkatli olması, uyguladıkları önlemleri devam ettirmeleri önem arz etmektedir. Yani yeraltı sularıyla sisleme ve damla sulama dahil sağlıklı bitki besleme yöntemlerine varıncaya kadar alınacak tüm önlemlerin yanı sıra Tarsim Sigorta kapsamının genişletilmesi, devlet prim desteğinin yüzde 50’den yüzde 75’e çıkartılması çok önemlidir” diye ekledi.