Mersin Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı İkinci Birleşimi gerçekleşti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Başkanlığında yapılan meclis toplantısının ana gündem maddesi olan metro için borçlanma talebi oy çokluğuyla reddedildi. Borçlanma konusuyla ilgili konuşan MHP Meclis Üyesi Fahrettin Kılınç, “Belediyenin 2021 yılı bütçe denetimi sonuçlanmadan, gelirlerin zamanında elde edilip, edilmediği, harcamaların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı, bütçenin gelir ve giderleri belli olmadan, yıllara sari olacak şekilde 900 milyon TL borçlanma yetkisi yeterli görülüp istenm
Haber – Mehmet Çetin
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan ve birçok maddenin tartışıldığı meclis toplantısında borçlanma talebinin reddedilmesi ve komisyon raporunun ret olarak çıkması ve ret gerekçesinin sunulmaması üzerine gerekçeyi açıklamak adına konuşan MHP Meclis Üyesi Fahrettin Kılınç; “Prosedürlerde belirtildiği gibi; eğer ki belediye hizmet ve görevleri gerektiriyorsa borçlanmaya gidilebilecektir. Bu gerektirme varlığını tespit etme ve borçlanma yetkisini kabul ettirme de meclis yetkisi verilmiştir. Kanunlarda hangi şartlarda ve nasıl borçlanacağını da göstermektedir. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde sonuç itibariyle belediyenin 2021 yılı bütçe denetimi sonuçlanmadan, gelirlerin zamanında elde edilip, edilmediği, harcamaların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı, bütçenin gelir ve giderleri belli olmadan, yıllara sari olacak şekilde 900 milyon TL borçlanma yetkisi yeterli görülüp istenmiş ve bu yetki verildikten ve daha diğer iş ve işlemler bile sonuçlanmadan 900 milyon TL tutarındaki kredinin temin edilip edilmediği ve usulüne uygun kullanılıp kullanılmadığı ortaya çıkmadan ve 2022 yılına bunun yeterli olup olmadığını gerekçeleri ortaya konmadan 4 milyar TL civarında sözleşme bedelinin kredi haricindeki bütçe olanakları ile yüzde 15’inin yani 600 milyon liraya tekemmül eden kısmının neden karşılanmadığı hususları ortaya konmadan tekraren 2,5 milyar civarında borçlanma yetkisinin istenmesi komisyon yetkililerimizin bu konuda oy çokluğuyla ret ettiklerini bu şekilde sizlere sunmak isteriz” diye konuştu.
SEÇER: “BANA YETKİ VERİLSE BİLE BİR YILDA ANCAK KULLANABİLİRİM”
Kılınç’tan sonra konuyla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Öncellikle şu hatayı düzeltelim; biz borçlanma yetkisi istiyoruz, borçlanmıyoruz çünkü borçlanmıyoruz. 900 milyon TL borçlanma yetkisi 16 Ağustos 2021 tarihinde tarafıma verildi. Aradan 6 ay geçti ve hala daha kullanamadım. Çünkü işlem, meclisin bana borçlanma yetkisi vermesiyle bitmiyor. Bunun bir onay süresi var. Ardından hazinede onay süresi var. Dolayısıyla şu anda imzadan çıkmadığı için belediyemiz metroyla ilgili daha bir kuruş bile borçlanmadı. Bir kere bu yanlışı düzeltelim. Tekrar ediyorum; biz onu daha kullanamadık ki tüketelim. Ben bu borçlanma yetkisini de isterken gerekçemde yer aldığı gibi, bono ihraç edeceğim. Bu sürede en az 4 ayımı alacak. Yani bugün bu yetkiyi alsam bile ancak gelecek yıl bu zamanlar 2 milyar 400 milyon para kullanmaya başlayabilirim. Bu çalışma 12 ay sonra her şey normal giderse kullanacağım parayla ilgili yetki talebidir. Benim yetkim olmadığı bir finans kurumları zaten muhatap almıyor bile. Bu proje ilgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmış, yatırım programına alınmış. Bizim iki dış finansman gerektiren projemiz Cumhurbaşkanı tarafından yatırım programına alındı. Bu onaylar olmadan banka bana bu yetkiyi vermez” ifadelerine yer verdi.
“MÜTEAHHİTE PARA ÖDEMEMİZ LAZIM Kİ ADAM ÇALIŞSIN”
Yapılacak olan projeyle ilgili olarak müteahhite hak ediş parasının verilmediğini söyleyen Seçer, “Mersin’e kalıcı bir eser bırakacaksınız. Bu proje Cumhurbaşkanlığı Yatırım Planına alınmış. Hükümetin bir siyasal politikasıdır. Bir anlamda meclisin bu projeyi akamete uğratacak alınacak kararla hükümetin siyasal politikalarını da sekteye uğratıyor. Müteahhit bugüne kadar 100 milyon harcadı ama hak ediş yapmadı. Bizim bu adama para ödememiz lazım. Bakın daha 900 milyondan bir kuruş para gelmemiş. 6 ay sonra gelecek diyorum. Kendi öz kaynaklarımdan harcamak zorunda kalıyorum. Zaten bu projenin toplam inşaat bedeli 4 milyar lira. Sadece inşaatı. Bunun 600 milyonunu biz öz kaynaktan zaten ödeyeceğiz. Geri kalan 3 milyar 389 milyonunu borçlanacağız. 900 milyonun yetkisini aldık, henüz kullanamadık. Biz bu yetkiyi aldığımız gibi kullanamayacağız ki, bu yıl sonunu bulacaktır. Ben son olarak diyorum ki; borçlanma önümüzü açar” diye ekledi.
YERLİKAYA: “LAZIM OLDUKÇA YETKİ KULLANILMALI, BİR ANDA DEĞİL”
Proje için borçlanma yetkisinin çalışıldığı kadar verileceğini belirten AK Parti Toroslar Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya, “Projenin 4 milyarlık tutarı olduğunu söylediniz ve bu tutarın 4’te birine onay vermiş bir meclise ‘destek vermiyor’ diyemezsiniz. Komisyondaki arkadaşlarımızın almış olduğu ret kararının sebebi; halk denetleme ile ilgili görev vermiş ve tüm 3-4 milyarı bir seferde vereceğimize 900 milyonluk yetki için proje bir başlansın devamı geldikçe borçlanma verilmeli diyor. Eğer ki yapılan inşaatı bu meclis görsün, devamı olduğunu ve yapılmış belli bir halini bu meclis bir görsün siz gene gelip bu meclisten yetki talep edebilirsiniz. Daha başlanmadan bir daha yetki istiyorsunuz. Biz kesinlikle zaten iş biraz yürüdüğü zaman yine yetki verecektir. Biz daha 2 yıl buradayız ve siz çalıştıkça bizler vereceğiz. Bu meclis de diyor ki; çalışın ve siz çalıştıkça vereceğiz diyor” ifadelerine yer verdi.
TAT: “900 MİLYONLA YAPILABİLECEKLER YAPILSIN, YETKİ YİNE VERİLİR”
“Başından beri Mersin’e tabi ki günü geldiğinde ihtiyacı vardır metroya ve yapılması gerekir” diyen MHP Tarsus Meclis Üyesi Mahmut Tat ise, “Biz ısrarla metronun Mersin’e yapılması zamanının bu zaman olmadığını ifade etmiştik fakat meclisin takdiridir yapılması konusundaki ilk kredi limitini verilmesi ile devam etmiştir. Biz de orada kabul oyu kullanmadık ama ret oyu da kullanmadık. O şekilde arkadaşlarımızın bu şekildeki görüşlerine saygı duyduk ve süreç başladı. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum, bu tip ülkemiz içindeki kentlerde yapılması düşünülen mega projelerin kredilendirilmesi yurtiçi veya yurtdışı kaynaklardan temin edilebilecekse, o yerel yönetimin kendi bütçesiyle yapamayacağı durumu var ise tabi ki devlet yatırım programına girmesi, gerekirse hazine garantisi alması gerekirse hazine garantisiz dış krediye çıkması gerekir. Tabi ki burası bir Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak devlet yapısını idame ettirmektedir. İzin alınması gerekmektedir Cumhurbaşkanlığının imza atması, projeyi kabul etmesi yapılması emri değildir. 50, 60 yıldır Cumhurbaşkanlığı arşivlerinde bu ve buna benzer proje beklemektedir. Süreç devam ediyor, bu meclis yine yapmış olduğu oturumda işin başlamasıyla ilgili, kazmanın vurulmasıyla ilgili ilk talep ettiğiniz 900 milyonluk krediyi onayladı” şeklinde konuştu.