Seçer, ekmek kuyrukları hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi

Seçer, ekmek kuyrukları hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Şubat Ayı Olağan Toplantısı’nda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kent genelinde oluşan Halk Ekmek kulübelerindeki kuyruklar hakkında konuştu. Seçer, “Biz bu 70 bin ekmeği gelir durumu iyi aileler için üretmiyoruz. Bunu vatandaşlarımızın anlayışla karşılaması gerekiyor. Her yere ekmek kulübesi isteniyor. Mahalle ismi vermiyorum ama ekonomik durumu iyi mahallelere ekmek kulübeleri konulmuş. Elimden gelse bunları kaldıracağım ama kaldıramıyorum da” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Şubat Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleşti. Çeşitli gündem maddeleri ve konuların görüşüldüğü mecliste AK Partili Meclis Üyesi Zafer Özturan, parkomat uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte park sorunun ortaya çıktığını belirterek, otopark sorunu çözüldükten sonra parkomat uygulamasının kaldırılması lazımken uygulamanın kaldırılma kararının alındığını söyledi. Bu kararın Mersin’de park sorunları yarattığını dile getiren Özturan, “Vatandaşlar, esnaflar bu konuda mağdur olduklarını dile getiriyor” diye konuştu.

 

SEÇER: “Müteahhit yüzünden vatandaşla karşı karşıya geliyoruz”

Özturan’ın parkomatın kaldırılmasının ardından park sorunlarının arttığını belirtmesi üzerine konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Biz şubat ayında katlı otoparkı bitireceğimizin sözünü verdik. Buradan müteahhide de sesleniyorum; Lütfen artık sende bizim iyi niyetimizi zorlama. Şu anda yasal haklar kullanılıyor vesaire. Müteahhit yüzünden vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Allah aşkına şu katlı otoparkı artık bitir. Nasıl ve ne isteniyorsa yardımcı olduk ve sen hala bizi bölge esnafıyla sıkıntıya sokmaktasın. Biz daha önce dedik ki parkomatı kaldırıyoruz, katlı otopark getirilecek diye. Parkomatın kaldırılmasının sebeplerinden bir tanesi de oradaki uygulamaların olumsuzluklarından biz bahsettik. Durum budur. Emniyet trafik birimleriyle gerekli çalışmaların yapıldığını ve orada ‘park yasak’ levhalarının yer alacağının bilgisi de bana daire başkanlığımdan geldi” şeklinde konuştu.  

 

“DAHA SIKI UYGULAMA YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Seçer, parkla ilgili bir sorunun daha olduğunu söylereyek, “Kent genelinde park yasağı sorun. Yasalar bu yetkiyi trafik kanununda, emniyete bağlı trafik şubeye vermiş ve bu konuda da daha duyarlı olmamız gerekiyor uygulamalarda. Tabiri caizse işin üzerine gidip, göz açtırmamak gerekiyor. Bir başına zaten bizim de ceza yazma şansımız yok. Yoksa daha farklı uygulamalar yapılabilir. Çünkü esnaf şikayetçi, vatandaş şikayetçi. Kaldırım üzerine parklar var ve bunlar bizim zeminlere de zarar veriyor. Daha sıkı uygulama yapmamız gerektiğini düşünüyorum” sözlerini kullandı.

 

“EKMEK FABRİKALARINDA 70 BİN KAPASİTEYİ BİR ARIZA OLMADIĞI SÜRECE TAM KAPASİTE KULLANIYORUZ”

Ekmek kulübelerinde oluşan kuyruklardan bahseden Seçer, ekmek kuyrukların hayat pahalılığının suçu olduğunu ifade ederek, “Belediye olarak doğalgaz, elektrik, un fiyatları arşa varmışken bütün bu olumsuzluklar içinde hayat pahalılığının tavan yaptığı bir dönemde sosyal belediyecilik anlayışı gereği vatandaşlara hizmet götürmeye amacı içindeyim. 70 bin kapasiteyi bir arıza olmadığı sürece tam kapasite kullanıyoruz. Malzeme bitti, unum bitti böyle bir gerekçemiz yok. Bunu da not alabilirsiniz hiçbir gün, un bitti gibi nedenlerle o fabrika üretime ara vermeyecek. Vermiyor da zaten. Biz yönetime geldiğimiz 3 yıl önce 75 kuruştu bu şehirde ekmek fiyatları. Şimdi 1 TL. Türkiye’nin en ucuz ekmeği. Bu kadar düşük fiyatlarla ne kadar götürebiliriz? Mersin’de 2,5 TL emek” ifadelerine yer verdi.

 

“EKONOMİK DURUMU İYİ MAHALLELERE EKMEK KULÜBELERİ KONULMUŞ”

Fırıncıların da sıkıntılar yaşadıklarını ve bunu dile getirdiklerini, bu sıkıntıların sadece Mersin’de değil Türkiye’nin her yerinde olduğunu belirten Seçer, “Şu şekilde bir beyan doğru değil, Mersin’in yıllık 1 milyon ekmek ihtiyacı var günlük olarak, bunun içerisinde üretim 70 bin yani yüzde 7. Ben bu üretimle ne piyasa regule edebilirim piyasayı ucuzlatabilirim böyle bir gerçek yok. Bunu da yapma şansımız yok akıl var mantık var. Fırıncı da ekmek yiyecek para kazanacak. Burada bir ayrım yapın. Biz bu 70 bin ekmeği gelir durumu iyi aileler için üretmiyoruz. Bunu vatandaşlarımızın anlayışla karşılaması gerekiyor. Her yere ekmek kulübesi isteniyor. Mahalle ismi vermiyorum ama ekonomik durumu iyi mahallelere ekmek kulübeleri konulmuş. Elimden gelse bunları kaldıracağım ama kaldıramıyorum da. Bu sefer ‘burada ekmek kulübesi vardı neden kaldırdın’ denilecek. Daha önce bir muhtar veya bir aracı oraya o kulübeyi koydurmuş. Gerçekten sosyo-ekonomik durumu daha düşük yerlerde semtlerde yok. Yeni birkaç yere koyduruyorum” diye belirtti.

 

“TOROSLAR BÖLGESİNDE YENİ EKMEK FABRİKASI YERİ ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Seçer, şu anda 42 adet ekmek satış noktası olduğunu ve günde 3 servis yapıldığını sözlerine ekleyerek, “Dağıtımda 7 araç ve 7 şoför bunların dağıtımını yapıyor. Sabah 6, öğlen 11.30, öğleden sonra da 14:00’de servisleri yapılıyor. Bir kişiye üç taneden fazla veremiyoruz çünkü lokantacılar bunu istismar ediyor. Bu noktalardan çalışanların tamamı kadın ve kendi hesaplarına bunu yapıyorlar bizim maaşlı çalışanlarımız değil. Onlara biz belli bir kar vermişiz, farklı destekler de sunuyoruz farklı kooperatif ürünleri gibi, Girit ekmeği açık ekmek gibi ürünlerin satışları da yasal çerçevede yapılıyor. Zaten bunlar maliyeye kayıtlı kulübeler. Biz bu hizmetleri bu şekilde yürütüyoruz yaptığımız bundan ibarettir. Toroslar bölgesinde yeni imar çalışmalarında yeni ekmek fabrikası yeri üretmeye çalışıyoruz belediye hizmetler alanları içerisinde. Oraya yen bir halk ekmek fabrikası yapmak istiyoruz daha teknolojik daha modern. Standart dışı üretimler de yapabiliriz onlardan hiç değilse para kazanılabilir çavdarlı, tam buğdaylı ekmekler yapabiliriz. Glütensiz ekmek üretelim. Biliyorsunuz çölyak hastaları çok mustarip. Ben İstanbul belediyesinden bedel ödeyerek glütensiz ekmekleri alıyorum bedelsiz olarak çölyak hastalarına dağıtıyorum. Benim üretimim olmadığı halde sosyal belediyecilik anlayışı içinde bunları yapma gayreti içinde olan bir belediye başkanıyım. Ekonomik neden, hayat pahalılığı sonucu benim ortaya koyduğum bir mesele değil bu olay. Bu meselenin üstesinden nasıl gelinir bunun çabası içindeyim” şeklinde konuştu.