Havalar ısındı, balık pazarı renklendi

Havalar ısındı, balık pazarı renklendi cukurovagazetesi.com

Geçen hafta havaların çok soğuk olması nedeniyle balık avı çıkamadıkları için dert yanan balıkçılar havaların ısınmasıyla birlikte gülmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda hava şartlarından dolayı balık çeşitliliğinin az olduğunu ve bunun da fiyatlara yansıdığını kaydeden Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adan Polat, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte fiyatların düşeceğini belirterek, “1-2 hafta içerisinde fiyatlar aşağıya doğru inecek ama zaten yine de fiyatlar çok da pahalı değil. 10-15 lira arası bir zam yaptık fiyatlara, onda da zaten halk anlayış gösterdi, çok da tepki göste


Mehmet Çetin

Geçen hafta ülke genelinde etkili olan soğuk hava dalgası en çok da balıkçıları etkilemişti. Hava şartlarının kötü olmasında dolayı balık avına çıkamayan balıkçılar, balık pazarında halkın cebini de yakmıştı. Denizden balık çıkmadığından dolayı elde olan balıkların fiyatları yükselmişti. Bu hafta havaların biraz daha ısınmasıyla birlikte hem balık fiyatlarında bir iyileşme söz konusu oldu hem de çeşitlilik artmış oldu. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte balıkların bol şekilde çıkmaya başladığını belirten Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adan Polat, geçen hafta hava şartlarının aşırı kötü olmasından dolayı balıkların çıkmadığını, balıkçıların denize açılmadığını, bu nedenle fiyatlarında arttığını kaydederek, “Geçen hafta havalar çok soğuktu ve balıkların çıkması çok etkilendi. Örneğin sardalye balığı, halkın çok rehavet gösterdiği bir balıktı ve fiyatı 20 liradan bir anda 30-35 liraya kadar çıktı, denizden az çıkmasından dolayı. Barbunya, hamsi yükselmeye başlamıştı ama şu anda hafiften hafiften aşağıya doğru inmeye başladı fiyatlar ve şu anda artık sardalyeyi 20-25 liradan satmaya başladık. Her şeye rağmen gıda ürünleri içerisinde şu anda en ucuz olan tüketim ürünü balıktır yine. Çıkılması, tutulması, avlaması zor olmasına rağmen, masraflı bir iş olmasına rağmen şu anda gıda da en uygun ürün balıktır diyebiliriz. Çünkü bir kişi 50 liraya iki kilo balık alan bir kişi 4-5 kişilik bir ailesiyle birlikte doyabilir ve memnun da kalır. Vitamini bakımından da çok uygun. Örneğin tavuk etine kıyasla balık tercih edilir bence, çünkü hem daha uygun hem de daha vitaminli, sağlıklı” şeklinde konuştu.

 

“GEÇEN HAFTAYA NAZARAN ŞİMDİ ÇEŞİTLİLİK DAHA FAZLA”

Geçen hafta kötü olan hava şartlarını hatırlatan Polat, “Bir hafta önceki hava şartlarına nazaran şimdilik havaların biraz ısınmasıyla birlikte balıklar çıkmaya başladı ve sanırım 10 gün sonra balıkta tamamen bolluk yaşayacağız. Çünkü Akdeniz’de hava şartları iyileştiği müddetçe balıklar bol çıkmaya başlıyor. Geçen hafta havaların soğuk olduğu dönemlerde balık fiyatlarında yüzde 10-15 liralık bir artış söz konusuydu. Şimdi de yavaş yavaş ucuzlamaya başladı fiyatlar ve artık herhalde 10 gün sonra fiyatlar da hava şartlarının iyileşmesiyle birlikte normalleşmeye başlar. Çünkü hava şartları kötü olunca denize çıkılmıyor, fırtına olur, mevcut kar, soğuk bütün ülkede yaşandığı gibi bizde de yaşandı. O soğuklar baya etkili olmuştu. 1-2 hafta içerisinde fiyatlar aşağıya doğru inecek ama zaten yine de fiyatlar çok da pahalı değil. 10-15 lira arası bir zam yaptık fiyatlara, onda da zaten halk anlayış gösterdi, çok da tepki göstermedi. Aldırış etmeden de alışveriş yapıyor halkımız şu anda” ifadelerini kullandı.

 

“DENİZ BALIKLARININ ÇIKMASINDA BİR SIKINTIMIZ YOK”

Geçen haftaya nazara balık pazarının daha hareketli olduğunu ve halkın hastalığa karşı korunmak için de balık tüketmeye başladığını kaydeden Polat, “Pazar biraz hareketlenmiş durumda, biz bunu halkımıza da benimsettik. Pandemiden dolayı omega 3’ün bağışıklık sistemine de etkisini herkes artık biliyor. Özellikle balık yemeyen kişiler bile balığın sağlığa olan etkisini falan öğrendiklerinde artık balık tüketmeye başlıyorlar. Halk artık balık almayı alışkanlık haline getirmiş durumda ve mutlaka hafta da bir veya 15 günde bir balık alıyor bir aile. Önümüzdeki günlerde hava daha da güzelleşirse fiyatlar daha da aşağı inecektir ve fiyatlar aşağı indikçe de halkın rehaveti de daha çok artacaktır. Havalar düzeldiğinde çeşitlik yine aynı şekilde çıkar ama bu sefer bol bir şekilde. Bizim yerel, deniz balıklarında bir sıkıntımız yok, hepsi çıkmakta ve hepsinde bir bolluk var” sözlerine yer verdi.  

 

“KÜLTÜR BALIKÇILIĞININ DENETLENMESİ LAZIM”

Yerel balıkçıları en kötü etkileyen durumun, kültür balıkçılığı durumu olduğunu kaydeden Polat, “Büyük çiftlik sahipleri yapıyor bu kültür balıkçılığını. Bunlar tekelleşmiş durumda ve fiyatları da aşağı çekmemekteler. Dolar 17-18 lira olduğunda fiyatları arttırdılar ve dolar 13’e kadar gerilediğinde de fiyatları düşürmediler. Bilakis fiyatların düşürülmesi gerekirken daha da üzerine eklendi. Yani kültür balıkçılığında biraz sıkıntımız var. Kültür balıkçılığı şu anda durmuş durumda. Fiyatları çok yüksek, deniz balığı kültür balığından daha ucuz olmuş durumda kaldı ki normalde tam tersi bir olmalıydı. Devletin denetimlerle bunun önüne geçmesi lazım. Çünkü bu çiftlikler kurulurken de devletten hibe alınmakta. Devlet destekliyor ama halk bu balıkları yiyemiyor pahalı olduğu için. Benim kendi halkım bu balıkları yiyemiyorsa balık çıksa ne yazar çıkmasa ne yazar” ifadelerine yer verdi.

 

“BALIK, SAĞLIK DEMEKTİR”

Mayısa kadar sezonun açık olduğunu ve bu süre zarfında çeşitliliğin fazla ve bol olacağını öngördüklerini belirterek halka balık yeme önerisinde bulunan Polat, “Ondan sonra da genel bir yasak olacaktır ve trol denilen gümüş, barbun, mezgit, hamsi gibi balık türleri yasak dahilinde olur. 3-4 çeşit balık kalır ve onlarda zaten yazın da çıkmakta sabit bir şekilde. Şu anda en ucuz olan balık türümüz sardalye ve fiyatı 20 ve en pahalı balığımız da lagostur ve onun da fiyatı 180 liradır. Son olarak da buradan halkımızı da balık yemeye davet ediyorum. Balık, sağlık demektir. Balıktan vazgeçilmemeli ve her yaştan insanın balık yemesi lazım çünkü şu anda doğada kendini en çok doğal olarak koruyan hayvan balıktır” şeklinde konuştu.