Kızıltan: “Elektrik kesintisi, üretime engel olacak”

Kızıltan: “Elektrik kesintisi, üretime engel olacak” cukurovagazetesi.com

İran’ın Türkiye’ye doğalgaz akışını kısıtlamasının ardından Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) uygulamaya koyduğu elektrik kesintisinin yürürlüğe girmesiyle birlikte OSB’lerde ürün yetiştirme sorunları yaşanmaya başladı. Mersin’de 158 tesiste uygulanacak olan elektrik kesintisiyle ilgili olarak konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Elbette duran üretimden dolayı yaşanacak teslimat sorunları var. Özellikle ihracata dayalı çalışan firmaların teslimatları en az 10-15 gün gecikmeye uğrayacak. Bunun olumsuz etkileri olacaktır” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

İran’ın Türkiye’ye doğalgaz akışını kısıtlamasının ardından Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) 3 gün süreyle elektrik verilmeyecek. Üreticiler, bu denli uzun enerji kesintisinin, üretim odaklı bir ekonomi modeli için büyük bir kayıp yaratacağı görüşünde. Tedarik zincirinde, temel ihtiyaç maddelerine ulaşımda sorun olabileceği belirtiliyor. Durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Mersin’de 158 tesiste (abonelikte) 9 günde 2 gün olacak şekilde tesis bazında elektrik kesintisi planlaması yapıldı. OSB’lerde ise bu kısıtlama 3 gün olacak. Kurulu gücü 1000 KVA’nın üzerinde olan firmalarda uygulanacak olan bu kesinti için aramalar yapıldı ve sanayici kendisini ona göre hazırladı. Planlama Bakanlık tarafından yapıldı, sanayi işletmelerine iletildi. 3 sektör kesintiden kısmen istisna tutuldu; ilaç, et ürünleri ve süt ürünleri sektörleri. Teknolojik zorunluluklar nedeniyle üretimde kullanılan ham madde akışının zarar göreceği tesislerde ve sektörlerde üretime devam edileceği, süt ve süt ürünleri gibi konularda üretimi yapan tesislerde ise depolaması zorunlu olan ürünlerin muhafazası için enerji verilecektir” ifadelerini kullandı.

 

OSB’DE 2 GÜN YÜZDE 10 KAPASİTEDE ENERJİ KULLANIMI OLACAK

Uygulanacak olan elektrik kesintisinin Mersin’e olabilecek etkilerini konuşan Kızıltan, “OSB’de (Türkiye’deki tüm OSB’lerde olduğu gibi) 25 – 27 Ocak tarihleri arasında yüzde 10 kapasitede enerji kullanımı olacak. Bu da bozulabilir ürünleri olan işletmelerin ürünlerini koruma, ısınma ve aydınlatma ihtiyaçlarını ancak karşılayabilecek. Yani, Mersin’de bulunan OSB’lerdeki tesislere OSB’lerin enerji kapasitesinin yüzde 10’u kadar enerji verilecektir. OSB’lerde 3 gün üretim bu şekilde bir kısıtlama ile sınırlı şekilde devam edecektir. OSB’ler yüzde 10 kullanım kotasının üzerine çıkar ve sanayici kesinti kurallarına uymaz ise TEİAŞ doğrudan enerjiyi kesebilecek” şeklinde konuştu.

 

ÜRÜN TESLİMİNDE AN AZ 10-15 GÜN GECİKME YAŞANACAKTIR

TEİAŞ’ın uygulamaya alacağı elektrik kesintisinin üretimde aksamlara neden olacağını belirten Kızıltan, “Mersin özelinde: Sadece Trakya Cam, TEİAŞ yetkilileri ile görüşerek durmaması gereken fırını için, üretim yapmamak kaydıyla bu kısıtlamadan muaf tutuldu. Trakya cam bu süreçte kendi jeneratörlerini kullanarak bazı ihtiyaçlarını karşılayacak. OSB içindeki birkaç firma da kendi jeneratör ve trafo sistemlerini kullanarak, OSB enerji hatlarından bağımsız olarak,  üretim yapmaya devem edecek. Bu süreçte birçok tesis bu süreci bakım, onarım, tadilat,  hat bakımı gibi planlamalara ayırarak zararı azaltmaya çalışıyor. Elbette duran üretimden dolayı yaşanacak teslimat sorunları var. Özellikle ihracata dayalı çalışan firmaların teslimatları en az 10-15 gün gecikmeye uğrayacak. Bunun olumsuz etkileri olacaktır” diye ekledi.