Son 2 yıldır ülkemizi etkisi altına koronavirüsün mutasyona uğrayıp çok daha hızlı bir şekilde bulaşmasıyla birlikte insanlarda bir hastalanma korkusu hakimken, havaların soğuması ile birlikte de hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Kış ayları boyunca her türlü gribal hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar Mersin’de aktarlardan doğal ürünler alıp, tüketmek için aktarlarda yoğunluğa neden olmakta.
Haber – Mehmet Çetin
Son zamanlarda ülkemizde hakim olan soğuk hava dalgasının Mersin’de de etkisini artırarak hissettirmekte. Kış mevsiminin beraberinde getirdiği olmazsa olmazlardan biri de gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlıkları olurken vatandaşlar çareyi kentte bulunan aktarlarda arıyor. Kışın revaçta olan ıhlamur, tarçın, zencefil gibi bitkilerin yok sattığını belirten aktar Taylan Erce, vatandaşlara hasta olmadan önce koruyucu önlemler almaları için çağrıda bulundu. Her sene olduğu gibi bu sene de kış aylarının en uğrak mekanı haline gelen aktarlar vatandaşları soğuk havalardan koruyacak bitkileri sunmaya devam ediyor. Hastane acillerinde soğuk havaların etkisiyle birlikte bir yoğunluğun yaşandığı son dönemlerde vatandaşların şikayetlerinin başında soğuk algınlığı gelirken alternatif tıp da tedavi yöntemleri arasındaki yerini koruyor. Soğuk algınlığına ve gribe karşı büyük bir fayda sağlayan kış çayı, ıhlamur, adaçayı gibi bitkilerin çok fazla tercih edildiğini, satıldığını belirten Erce, soğuk havaların etkisiyle gelen hastalıklardan korunmak için vatandaşların hastalanmayı beklememeleri gerektiğini, bitkilerin tedavi özelliğinden çok koruyucu özellikleri olduğunu belirterek, “Vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesi gerekir, bu anlamda hazırladıklarımız bitkisel karışımların fayda sağlayacağını, soğuk algınlığı gibi daha birçok rahatsızlığa iyi gelecek bitkileri kış aylarında vatandaşların hizmetine sunmaktayız” ifadelerini kullandı.
“İNSANLAR, BAĞIŞIKLIKLARINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN BİZLERDEN DOĞAL BİTKİLER TALEP EDİYORLAR”
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar bağışıklık sistemini dengede tutmak ve grip, enfeksiyonel hastalıklar, koronavirüs gibi hastalıklara yakalanmamak için kurutulmuş bitki ve bitki çaylarına yöneldiğini söyleyen aktarcı Taylan Erce, “Havalar soğudu hem de inanılmaz soğudu. Gerçekten inanılmaz soğuklar ve insanlar bu soğuklara karşı takviye gıdalar tüketmekte ve bunlar genelde C vitamini oluyor. Aynı zamanda insanlar ellerinden geldiğince baharatlardan da tüketmeye çalışıyorlar. Aslında bakıldığında, baharatlarda da karabiber dahil olmak üzere bütün diğer baharat çeşitleri de bağışıklık sistemini güçlendirmekte. Çünkü baharatların mikrop öldürme gibi bir özelliği de bulunmakta. Aynı zamanda kış aylarının vazgeçilmezi doğal kaynar ürünler sürekli olarak tüketilmekte. Bunun dışında C Vitamini olarak, kuşburnu, ıhlamur gibi bitkiler de çok önemli. Daha sonra da soğuğa, soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlendirmek için, ballı zencefil tüketilebilir, yaş zencefil kaynatılıp içilebilir ya da birkaç damla elma sirkesinin içersine bal karıştırılarak güzel bir kış günü içeceği, mikrop öldüreceği olarak kullanılabilir. Adaçayı da iyidir ama gargara yapılaması dahilinde kış günlerinde çok daha etkili olur” şeklinde konuştu.
“İNSANLAR KLİŞE BİTKİLERDEN VAZGEÇMELİ”
İnsanların kış aylarında klişe bitlerden vazgeçemediklerini ama daha korumak adına daha iyi bitkilerin bulunduğunu söyleyen Erce, “Bu zamanda en çok da kaynar tarzı ürünler tercih edilmekte. Örneğin kış çaylarımız var ve kış çaylarımız çok tercih edilmekte, çok tüketilmekte. İnsanlar kulaktan duyma bilgilerle gıdaları tüketmekteler. Sürekli olarak klişe şekilde oradan, buradan, daha önce duymuş oldukları kış kaynarlarını satın alıp, tüketmekteler ama bilmedikleri çok şey de var. Örneğin ben denizkadayıfı bulunur ve denizkadayıfı çok özel bir bitki. Hatibe çiçeğini sütle kaynatırlarsa, inciri sütle beraber kaynatırlarsa çok daha güzel etki yaratıp, yarar sağlayacaktır. Hem çok iyi balgam söktürücü hem de soğuk algınlığına karşı çok daha etkili, ekstra gıdalar olacaktır” diye ekledi.