Bakan Muş: ’2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapattık’

Bakan Muş: ’2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapattık’ cukurovagazetesi.com

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapatarak geride bıraktık. 2022 yılıyla ilgili iddialı bir hedefle yola çıkmış bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye ihracatını artırmak suretiyle cari fazla veren ülke hedefine ulaşmış olacaktır. Ekonomimizin yüzde 9’un üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğini bekliyoruz. Böyle bir büyüme rakamıyla çok düşük bir cari açıkla 2021 yılının kapanacağını düşünüyoruz" dedi


 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 'Yıllık Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Muş, Türkiye'nin son 20 yılda ekonomik ve siyasi bakımdan büyük ve köklü dönüşümlerden geçtiğini vurgulayarak, "AK Parti iktidarı döneminde altyapıdan sanayiye, lojistikten ulaşıma, eğitimden sağlığa kadar birçok alanda dev projeler hayata geçirildi. Nitekim bu husus son 20 yılda Türkiye'ye ciddi bir reform süreciyle önemli bir dönüşümü gerçekleştirdi. Sağlam temellerde kurgulanan istikrarlı bir yönetim ile Türkiye son yıllarda yaşanan küresel çaptaki olumsuzlukların etkilerini en aza indirdi" ifadelerini kullandı.

"2021 yılı Türkiye için tüm dünyada kopan fırtınaya rağmen önemli bir mesafe kat edilen bir yıl olmuştur"

Dünya ekonomisinin pandemiyle birlikte eşi benzeri görülmemiş ham madde ve tedarik sorunlarıyla boğuşmak zorunda kaldığına dikkat çeken Bakan Muş, "Bu çetin süreç siyaset ve iş dünyasını sürekli teyakkuz halinde olmaya, yeni ve alternatif stratejiler üretmeye zorlamaktadır. Türkiye tüm bu olumsuz şartlara rağmen cari fazla veren bir ülke olma hedefi doğrultusunda yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve istikrar temelinde emin adımlarla ilerlemektedir. Makro göstergeler çerçevesinde bakıldığında 2021 yılı Türkiye için tüm dünyada kopan fırtınaya rağmen önemli bir mesafe kat edilen bir yıl olmuştur. Devam eden belirsizlik ortamına rağmen Türkiye, atılan doğru adımlarla bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı haline gelmiştir. Zorlu koşullar altında dahi faaliyetlerini sürdürmeyi başaran Türk iş dünyası 2021 yılında ülkemizin ortaya koyduğu büyüme ve ihracat performansının mimarı olmuştur. İş dünyamızın gösterdiği bu üstün performans ile büyüme ve ihracatta önemli başarılar elde edilmiştir" diye konuştu.

"2022 yılıyla ilgili iddialı bir hedefle yola çıkmış bulunuyoruz"

Aşılamadaki hızlanma ve ekonomik faaliyetlerdeki kısıtlamaların kaldırılmasıyla 2021 yılına güçlü bir başlangıç yapan Türkiye ekonomisinin yılın ilk 3 çeyreğinde yüksek oranlı dengeli ve kapsayıcı bir büyüme performansını ortaya koyduğunun altını çizen Bakan Muş, "İhracat artışının büyümedeki yansımasını; istihdam, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı gibi makroekonomik göstergelerden izlemekte mümkündür. Türkiye ekonomisi 2021 yılı Ekim ayı itibariyle pandemi öncesi döneme göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur. Böylece sanayi üretiminde güçlü toparlanma sağlanmış, kapasite kullanım oranlarında pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkılmıştır. Böylece 2021 yılını dış ticarette önemli bir başarıyla kapatarak geride bıraktık. 2022 yılıyla ilgili iddialı bir hedefle yola çıkmış bulunuyoruz" açıklamalarında bulundu.