Erkan: “Özel şirketler Mersin’den daha büyük değildir”

Erkan: “Özel şirketler Mersin’den daha büyük değildir” cukurovagazetesi.com

Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’nda genişleme projesiyle ilgili Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED)basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını, YKKED adına okuyan Serdar Erkan, Mersin’in Doğu Akdeniz’de önemli bir liman kenti olduğunu ve Mersin’e yeni bir liman gerektiğini ve daha önce planlanan yerinde yapılmadığına vurgulayarak, “Özel şirket lobileri Mersinlilerden büyük değildir. Mersinlilerin talebi dikkate alınmalıdır. Çok Uluslu Şirketlerin (ÇUŞ) despotizmini Kuvayi Milliye şehri Mersin’e uygulamaya kalkanlar, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED), Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’nda genişleme projesiyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan YKKED adına Serdar Erkan, “Mersinlilerden saklanarak, halkın katılımı olmadan yapılan Çevre Değerlendirme(ÇED) toplantısı ve raporu ile başlatılan MIP A.Ş Liman genişletme yatırımı, Atatürk Parkı’nın önünü kapatarak, yaz aylarında, Mersin Kent Merkezi için elzem ve doğal klima olan rüzgarını keserek, kent içinde yaratacağı gürültü kirliliği ile Mersinlilerin ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyecektir.Özelleştirilerek devredildiği günden buyana Mersin'e ve Mersinlilere, törenlerde çelenk koymak ve gösteri arabaları süslemekten başka bir kuruşluk, kalıcı bir yatırımı olmayan, buna karşılık; Beyrut Limanı’nın kısıtlanması, Doğu Akdeniz'deki eşsiz jeopolitik konumu ve pandemi nedeniyle cirosunu kat be kat artıran MIP A.Ş, zaten kentimizin Adana çıkışında yarattığı 'trafik yoğunluğu ve çevre kirliliği' nedeniyle Mersinlilere büyük bir yük olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“MERSİN ÖNEMLİ BİR LİMAN KENTİDİR VE YENİ BİR LİMAN GEREKİR”

Mersin’in Doğu Akdeniz'de önemli bir liman kenti olduğunu ve Mersin'e yeni bir liman gerektiğini ve daha önce planlanan yerinde yapılmadığına vurgu yapan Erkan, “10. Kalkınma Planında yer aldığı halde, 11. Kalkınma planından (mevcut limanın tekel olmasından çıkar sağlayanların çabalarıyla) çıkarılan yeni ikinci bir liman yatırımı daha önce planlanan yerinde yapılmamaktadır. Özel şirket lobileri Mersinlilerden büyük değildir. Mersinlilerin talebi dikkate alınmalıdır. Çok Uluslu Şirketlerin (ÇUŞ) despotizmini Kuvayi Milliye şehri Mersin'e uygulamaya kalkanlar, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır. Öte yandan, Mersinli üreticilere ve ihracatçılara keyfi ve yüksek ‘elleçleme bedelleri’ dayatan, sözde kalan 'serbest rekabete' aykırı ve MIP A.Ş’nin kendine maddi avantaj sağlayan ‘liman genişleme yatırımını’ Mersin halkına rağmen yapamaz. Mersinliler olarak bu tek taraflı bir şirkete avantaj yaratan dayatma yatırımını kabul etmiyoruz. Bu girişimi zor durumdaki ülke ekonomimize ve Mersinlilerin Dünya ile rekabet etme çabalarına karşı açıkça bir saldırı olarak görüyoruz” diye konuştu.

“MERSİN LİMANI ÖZELLEŞTİRİLDİKTEN SONRA MERSİN KÖTÜ ŞÖHRETLE ANILDI”

Erkan, Mersin Limanı’nda uyuşturucu trafiğinin özelleştirilmeden sonra yoğunlaştığını öne sürerek, “MIP A.Ş, öncelikle, Türkiye'nin ve Mersin'in, dünyada dillere destan olan ve narko dağıtım limanı olarak artan kötü şöhretini değiştirmek için, Mersin limanı üzerinden artan uyuşturucu trafiğini öncelikle önleyecek, kendine düşen tüm ilave gereken yatırım ve önlemleri almalıdır. Bu konuda üzerine düşeni tam olarak yaparak, daha çok devletle ve yerel yönetimlerle iş birliği yapmalıdır. Çünkü özelleştirilip MIP’e devredilmeden önce Mersin'in böyle bir kötü şöhreti yoktu. Bu noktadan hareketle, MIP A.Ş, öncelikle Mersin Limanı’ndan Türkiye'ye sokulan, çocuklarımızı ve Avrupa'yı zehirleyen tonlarca uyuşturucu ticaret zincirinin ve trafiğinin engellenmesi konusunda daha fazla çaba göstermelidir. Öncelikle bu konuda, daha sorumluluk almalı, daha fazla gayret göstermeli, ilgili yönetici ve personeline bilinçlendirici eğitimler vermeli, önleyici projeler geliştirmeli, maddi ve fiziksel yatırımlar yapmalıdır. Bu lekeyi Mersin'in üzerinden silme konusunda üzerine düşen sorumluluğunu en kısa sürede yerine getirmelidir” ifadelerine yer verdi.

“MERSİN LİMANI DERHAL KAMULAŞTIRMALIDIR”

MIP’in yüksek elleçleme ücretlerini dayattığını iddia eden Erkan, “Trafik, çevre ve kirliliği yaratarak, Mersin'e fayda yerine yük, işsizlik ortamında, aşırı ücretsiz fazla mesailerle emekçi personelini köle gibi çalıştıran, 'yüksek elleçleme ücretlerini dayatarak' Mersinli ihracatçıların ve üreticilerin daha fazla ihracat yapmasını engelleyerek rekabetini kısıtlayan, böylelikle Mersin'in kalkınmasını engelleyen, Mersinlilere, pandemide bile zerrece bir katkısını görmediğimiz MIP A.Ş bu yatırımla ödüllendirilmemelidir. MIP A.Ş Mersinli ihracatçıların, üreticilerin ve çalışan emekçilerin çıkarlarını gözetmediği gibi, kent belleğinin ve anılarımızın önemli bir mekanı olan Atatürk Parkı’na yaşam hakkına saygı duymayarak ve onun temsilcisi olan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hukuki ve itirazlarını da dikkate almamaktadır. MIP A.Ş’nin, Mersinlileri çıkarlarını temsil yönetimlerle işbirliği tutumuna devam ettiği, çocuklarımızı zehirleyen uyuşturucu önlenmesi konusunda, daha fazla yatırım yaparak önlem sorumluluk almadığı ilgili kamu kurumlarıyla işbirliği yapmadığı takdirde derhal kamulaştırılmalıdır” diye ekledi.

“MERSİNLİLER ATATÜRK PARKI’NA VE ÇOCUKLARINIZIN GELECEĞINE ÇIKINIZ”

Mersin halkını Atatürk Parkı’na sahip çıkmaya çağıran Erkan, “Mersin olarak çocukluğumuzda aileleri gezerek sosyalleşme olan, kentimizdeki görkemli ‘Sanat, Tekstil ve Moda Festivalleri’ ev sahipliği yapan, denizden esen rüzgarlarla kentimizin nefes almasını Atatürk Parkı’nın, çekilerek, sağlıklı bir çevrede yaşam zorla gasp edilmesine itiraz ediyoruz. Belleğinin bir mekanı olan Atatürk Parkı’nın Mersin’in şöhretinin ve manevi olarak kirletilmesini kabul etmiyoruz. Mersinli yurttaşlar olarak, Atamızın emaneti Mersin'e çıkıyor, bu konuda tüm Mersinlilerin, bugün yarın konuda gereken türlü göstererek, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sonsuza kadar sahip çıkacaklarına inanıyoruz, MIP A.Ş Mersinlilere rağmen, Mersinlilere meydan okuyan yönüyle Mersin'e zarar verecek yatırımının edilmesi için yetkilileri Mersin dinamiklerini almaya ve göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.