Seçer: “Kimin çözülmez sorunu varsa Büyükşehir’e yüklüyor”

Seçer: “Kimin çözülmez sorunu varsa Büyükşehir’e yüklüyor” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 Yılı 1. Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda, uzun zamandır Adanalıoğlu Homurlu bölgesindeki DSİ’ye ait drenaj kanalındaki sorunlarla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Kentteki başka kurumlara ait sorunların çözümünden kurtulmanın en rahat yolu her şey Büyükşehir’e yüklemek. Mevzuatta yeri olsa da olmasa da görevi olsa da olmasa da herkes üzerinden yükü atmak için adresi Büyükşehir olarak gösteriyor. Bu olayda bunlardan bir tanesi” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 Yılı 1. Olağanüstü Meclis Toplantısı gerçekleşti. Meclis, Adanalıoğlu Homurlu bölgesindeki DSİ’ye ait drenaj kanalındaki sorunlarla ilgili konu tartışılırken, konuyla ilgili olarak bütün belediyelerin topu Büyükşehir’e attığını belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Daha geçtiğimiz günlerde bölgeye mahalle muhtarları ziyaretinde geldiğimde, sorunları bana anlattılar. Kentteki başka kurumlara ait sorunların çözümünden kurtulmanın en rahat yolu her şey Büyükşehir’e yüklemek. Mevzuatta yeri olsa da olmasa da görevi olsa da olmasa da herkes üzerinden yükü atmak için adresi Büyükşehir olarak gösteriyor. Bu olayda bunlardan bir tanesi. Mersin’in en büyük sorunlarından biri çevre sorunları. Bütün kurumlar gibi biz başta belediyeler de buna çok dikkat etmiyoruz. Hala ilçe belediyelerinde ormanlık alanlarda vahşi depolamaya maalesef özellikle yaylalık bölgelerde yeterince riayet etmediğini biliyoruz. Burada belki sayın başkanlarımızın bilgisinde dahilinde olmayan gelişmeler var ama bu bir realite buradan da sayın başkanlarımıza da seslenmek istiyorum. Bu benim tarafımda da olabilir ama kendi taraflarında da olabilir. Maalesef zaman zaman sanki bürokrasi başkanları yanıltıyor gibi bir tablo var” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİR ÇEVRE SORUNLARININ GİDERİLMESİ ADINA HER BÖLGEDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çevre sorunlarına karşı milyonlarca para harcadığının altını çizen Seçer, “Dikkat edin çevre sorunları yaşanmasın diye Anamur’dan başladık Bozyazı, Aydıncık, Mut o bölgelerde bir araba evsel atığın ormana dökülmemesi için yılda milyonlarca lira parayı Mersin Büyükşehir Belediyesi kendi bütçesinden karşılayıp, Silifke’ye taşıyor. O konuda da maalesef ilçe belediyelerinin bize teşekkürü, dezenformasyonla oldu, halkı yanlış bilgilendirme ile oldu. Evsel atıkları taşımak benim görevim değil. Evsel atıkları bertaraf etmek benim görevim. Şu anda 13 ilçemizde hiçbir bölgemizde ilçe belediyelerimizin vahşi depolamasına müsaade etmiyoruz. O çöplerin tamamını alıyoruz, bunun bedelini de biz ödüyoruz. Ama bunun vergilerini de biz topluyoruz, kendilerine gönderiyoruz. Kendilerine gönderiyoruz ve biz bertaraf ediyoruz. Buradan da tüm kamuoyuna da duyurmak istiyorum” şeklinde konuştu.

“BİZİM SORUMLULUĞUMUZDA OLMAMASINA RAĞMEN MÜDAHİL OLUYORUZ”

Bahsi geçen Adanalıoğlu Homurlu bölgesindeki DSİ’ye ait drenaj kanalındaki sorunlar ile ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, “Söz konusu kanalın etrafında birçok sanayi kuruluşu var. Bu sanayi kuruluşlarının denetim yetkisi de idare yaptırım yetkisi de Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde bizim denetim yetkimiz yok.  Ancak biz de yine de ekiplerimizle müdahil oluyoruz. Yapılan kirlilikleri elimizden geldiğince temizliyoruz, MESKİ de aynı şekilde çalışmalar yapıyor. Örneğin son zamanlarda size de gelen şikayet OSB’nin atık su atıldığına dair şikayetler geliyor. Bölgede sıkıntılar var, arıtmaların tam yetersiz olması, OSB’nin yaklaşık 3 bin metreküp günlük su arıtma tesisi var fakat gelen atık su 5 bin metreküp civarında. Bu da sıkıntı yaratıyor. Alıcı ortam dediğimiz bu dereye verilerek ya da etrafa veriliyor. Bu başka sorunlara neden olabiliyor. Yer altı sularını kirletiyor, koku oluşuyor” ifadelerini kullandı. Halisdemir’in konuşmasının ardından konuşan Seçer, “Buradan bana da şikayet eden muhtarlarıma seslenmek istiyorum. Bu konu mecliste görüşülüyor, bu konu ile ilgili belediyenin daire başkanı bunun denetim sorumluluğu bana ait değil, Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bağlı. Başını kaymakama, valiye vurması gerekiyor. Bahsedilen bölgede kapasitemiz kaldırmıyor değil de bizim sitemimize girecek şekilde arıtma yapmıyorlar. Silifke’de bu sorun yaşandı. Silifke arıtma tesisimiz, Silifke OSB’si sayesinde iflas etti” diye ekledi.

“MESKİ’YE TEKNİK OLARAK MÜMKÜN OLMAYAN SEÇENEKLER SUNULUYOR”

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Vekili İrfan Korkmaz ise, OSB ile alakalı toplantılara katıldıklarını, OSB’nin çıkış suyunun tekrar kanalizasyon hattı ile MESKİ arıtma tesislerine getirilmek istendiğini söyleyerek, “Bu teknik olarak uygun bir şey değil. Biz eski adı evsel arıtma yeni adı kentsel atık su arıtma su tesisleri ile ancak bu bölgeleri alacak şekilde projeksiyon yaptırıyoruz. OSB’lerin debisini hesap atma lüksümüz yok. Görev alanımızda değil zaten.Kendilerini kapasitelerini artırmak zorunda. Bunların tablolarda bakanlıkça belirlenen limit tablolarında çıkış limitleri bizim kabul limitlerimizle bizden çok yukarıda kalıyor. Alamayız, uygun değil. Oradan çıkan su bizim sistemimize girdiği takdirde bizim arıtmalarda problem yaratıyor. OSB kendi içerisinde kendi arıtmasında bizim belirlediğimiz limitlerde bu suyu verirse biz sisteme alabiliriz. Kanalizasyon şebekemizde deşarj yönetmeliğini indirgemesi dahilinde belki alabiliriz. Gene kapasitesi sorgulanmak koşulu ile” sözlerini kullandı. Korkmaz’ın konuya ilişkin açıklamalarından sonra OSB’deki her fabrikanın ön arıtma yapmak zorunda olduğunu söyleyen Seçer, “OSB’deki merkezi arıtma da verimli çalışmıyor yetersiz diye bana bilgi notu geldi. Bakın OSB’deki her fabrika ön arıtma yapmak zorunda. Bunun denetlenmesi lazım. Şu anda OSB’nin merkezi arıtmasında problem var. Yoksa o arıtma suyu nihai su. Biz fabrika kullanımına su vereceğiz diyoruz. Değerli bir kuruluşla protokol yaptık. Türkiye’nin en büyük çevre yatırımı yapıyoruz. 20 milyon dolar. Neden yer altı suyunu çekmesin, Berdan havzasından su çekilmesin diye yapılıyor. Hangi suyu veriyoruz? Arıtma suyunu veriyoruz. Biz arıtma suyunu sanayiye verirken bu dereye veriyor. Ama derenin civarında yaşayanlar empati yapın, onların yerine kendinize koyun. O koku ile orada yaşanmaz” ifadelerini kullandı.