Balıkçılar çıktıkları hamsi avından eli boş döndü. Geçtiğimiz hafta Karadeniz’de etkili olan lodos ve fırtına, hamsinin Karadeniz’i terk etmesine sebebiyet verdi. Balıkçılara göre hamsi başta olmak üzere balıklar ’ısınan’ kıyılardan, Gürcistan gibi ’daha soğuk alanlara’ göç ediyor. Uzmanlara göre ise ’sıcaktan değil tam tersine soğuktan’ kaçıyorlar ve hal böyle olunca hamsiler şu anda firarda. Balıkçılar balıkların firar etmesinden küresel ısınmayı sorumlu tutarken, bilim insanları ise ’Küresel ısınma ile pek alakalı değil, nerede ve ne zaman tut
Özel Haber – Mehmet Çetin
Sofraların vazgeçilmez tatlarından olan hamsi, balıkçıların ağına takılmadı ve balıkçılar hamsi avından eli boş döndü. Hamsinin bol olduğu zaman dilimleri içerisinde olunmasına rağmen balıkçıların ağına takılmaması, Karadeniz’den kaçtığı iddialarını beraberinde getirdi. Halk arasında deniz soğuyunca hamsinin bollaştığı söylenir ama deniz bilimleri uzmanlarına ise göre bu durum tam tersi olup, havaların soğumasıyla balıklar sıcak bölgelere doğru yol almakta. Hamsilerin göç etmesiyle birlikte fiyatlarda yüzde 10’luk bir artış olduğunu kaydeden Mersin balıkçılar Dernek Başkan Vekili Adnan Polat, “Normalde bizim hamsimiz geliyor, biraz Karadeniz hamsisi yavaş yavaş kesilmeye başladı ama Marmara hamsisi şu anda başladı. Marmara’dan gelen hamsiler bizim yakalamakta olduğumuz hamsileri destekliyor. Yani bir önceki duruma göre hamsi de biraz azalma var ama fazla da bir eksilmeye yok yani her gün neredeyse hamsi bulabiliyoruz ve halkımızın hizmetine sunuyoruz. Tabi küçük bir azalmadan dolayı fiyatlarda yüzde 10’luk bir artışa neden oldu ama her gün de hamsimiz var” ifadelerini kullandı.
HAMSİ GİTTİ, FİYATI ARTTI
Hamsinin geri çekilme sebebini suların sıcaklığına bağlayan Polat, “Karadeniz’de eğer kış geç geldiyse, suyun sıcaklığından dolayı hamsi başka bölgeye göç etmiş olabilir. Ama bu yıl zaten geçen yıllara oranla bayağı devam etti zaten Karadeniz’de. Bu seneki verim, diğer yıllardan daha çoktu. Biz şu anda fiyatları sabit tutma gayreti içerisindeyiz ama hamside yüzde 10’luk bir artışla birlikte şu anda kilosunu 20 liradan satıyoruz. Bir ay önce de 15 ile 17 lira arasında satıyorduk, fazla bir artış söz konusu değil. Biz mümkün oldukça uygun ve ucuz balıkları satışa sunmayı planlıyoruz. Karadeniz’de olmasa, Marmara’dan getiriyoruz, Sinop, Samsun ve diğer yerlerden uygun hamsi almaya çalışıyoruz zaten” şeklinde konuştu.
“TEZGAHLARIMIZDA HER ÇEŞİTTEN BALIK BULUNMAKTA”
Balık pazarında, Mersin’de kış aylarının daha kendisini hissettirmemiş olması ve havaların çok soğuk olmamasından dolayı balık çeşitliliğin bu yıl hala daha devam edip, her çeşitten balık olduğunu söyleyen Polat, “Şu anda Akdeniz’de balık çeşitliliğinin bol olduğu bir dönem yaşıyoruz. Birkaç günlük bir fırtına oldu ondan sonra şu ana kadar havalar iyi gittiği için şimdilik bir balık sıkıntısı yok. Akdeniz’de balık çeşitliliği açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını söylemek isterim. Sardalyayı 15 liradan, barbunya 30-35 lira arasında satılmakta yani fiyatlar gayet uygun durumda şu anda. Şu anda sadece çiftlik balığı biraz pahalı fiyatı 50-60 arasında değişmekte ve o da ihraç edildiğinden dolayıdır. Çiftlik balığı yurt dışına satıldığı için onlarda biraz fiyat yüksek, dolardan dolayı. Yoksa bizim diğer yerel balıklarımız çok uygun, her bütçeye uygun balıklarımız var. Kışın ve hava şartlarına bağlı olarak balık çeşitliliği artacaktır. Mersin’e daha çık gelmiş değil, bizi etkileyen yağmur değil, fırtınalı havalardır. Fırtına oldu mu balık avına, denize çıkılamıyor ve bu da ister istemez fiyatları da etkiliyor. Biz bir ay daha bir bolluk bekliyoruz. Mersin’de kış fazla sürmemekte zaten ve yine eski haline dönüp, devam edecektir” diye ekledi.