Yanaç: “Engellilere engel olan engellidir”

Yanaç: “Engellilere engel olan engellidir” cukurovagazetesi.com

3 Aralık, Uluslararası Engelliler Günü’yle ilgili olarak konuşan Türkiye Kulüpler Birliği’nin Genel Sekreteri, Mersin Ampute Futbol Kulübü Kulüp Başkanı Ali Yanaç, “3 Aralık geldi, 3 Aralık sadece bir gün olarak görmüyoruz ve bizim de zaten sporcularımız engelli olmadığı için biz 3 Aralık Engelliler Günü’nü kutlamıyoruz. 3 Aralık’ta engellilere engel olan engellilerin engeliler günü kutlu olsun diyorum” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık Engelliler Günü’yle ilgili olarak konuşan Türkiye Kulüpler Birliği’nin Genel Sekreteri, Mersin Ampute Futbol Kulübü Kulüp Başkanı Ali Yanaç, “Bizim Mersin Ampute Futbol Kulübü’nde 19 tane futbolcu var ve bunlardan 3 tanesi gazi, kimi trafik kazası, kimi kanserden ve bunlar hayata küsmüşken biz bunları toplayıp, hayata kazandırmayı yapmak istiyoruz her zaman. Bizim amacımız bu engelli arkadaşlara psikolojik destek sağlayıp, topluma kazandırmak” ifadelerini kullandı.

 

“ENGELLİLER, TÜM ZAMANLARDA VE TOPLUMLARDA DEĞİŞMEZ BİR GERÇEKTİR”

Mersin Ampute Futbol Kulübü olarak Mersin’in tek takımı olduklarını kaydeden Yanaç, amaçlarının bu sporcuları engelliler statüsünden çıkarıp normal bir insanmış gibi hayat mücadelelerini sağlamak olduğunu belirterek, “3 Aralık geldi, 3 Aralık sadece bir gün olarak görmüyoruz ve bizim de zaten sporcularımız da engelli olmadığı için biz 3 Aralık Engelliler Günü’nü kutlamıyoruz. 3 Aralık’ta engellilere engel olan engellilerin engeliler günü kutlu olsun diyorum. Bizim ana başlığımız bu. Zaten biz engelli olarak tüm zamanlardan ve toplumlarda değişmez bir gerçeğiz. Bunu bireylerin temel hak ve özgürlüklerden eşit olarak yararlanabilmesi için iş olsun, eğitim olsun, sağlık olsun, ulaşım olsun, spor olsun yani bu alanlarda biz engelli değil de toplumda uzuv eksikliği, kendini biraz daha geri tutmuş kişiler olarak bu alanlara doğru çekerek, engellerinin olmadığını göstermek istiyoruz. Engelli statüsünden çıkarıp, normal bir insanmış gibi hayat mücadelesine devam edecekler” diye konuştu.  

 

“ENGELLERİ AŞARAK ENGELLİ OLMADIKLARINI GÖSTERİYORLAR”

Engelli denildiği zaman, hiçbir işini göremeyen kişilerin akla geldiğini fakat Ampute sporcuların hepsinin işlerini gördüklerini sözlerine ekleyen Yanaç, “Bunun neresine engel ve engelli gözüyle bakılacak ki? Ampute’yi geçtik, görme engelliler; bunlar da yemeklerini yiyorlar, giyimlerini yapabiliyorlar bunun neyi engel. İşitme engellilerinki engel değildir. İşitme olarak sizi duymayabilir ama beden dilinizle, dudak yapınızla sizleri anlayıp görebiliyor yani engel olan bir şey yok sadece duyma yönünde eksik, onun dışında hayat şartlarının hepsi devam ediyor. Bu engelli sözünün nasıl geldiği bilinmez ama biz engelli sözcüğünden yana değiliz. Bu arkadaşlarımızı önce özürlü sonra da engelli diyerek evin içerisine hapsettiler. Bunları evine içine hapsetmek değil de biz bunları çok güzel görmüş olduk. Biz önlerinde engel olan arkadaşların engelli olmadığını göstermek için ya spora kazandırıyoruz ya istihdam ya da onlara bir görev vereceğiz. Görev verdiğiniz zaman o görevi de en iyi şekilde yerine getireceklerdir, engelleri aşarak engelli olmadığını gösteriyordur o zaman. Bu da o zaman engelli olmuş olmuyor ve engellilere engel olanlar engellilerdir diyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ENGELİ OLAN ARKADAŞLARI TOPLUMA KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Engelli bireylerin yatkın oldukları ve istedikleri alanlara yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yanaç, “Biz engelleri spor ile aşıyoruz diyoruz ama bazı arkadaşlar spora da yatkın olmayabiliyor. Başka dallara yatkın olanlar da oluyorlar bizde bu arkadaşlarımızı yatkın oldukları alanlara yönlendiriyoruz. Sosyal medyada geçenlerde görüldüğü bir videoda öğretmen tekerlekli sandalyede öğrencisiyle dans ediyordu. Hem tekerlekli sandalye hem de öğretmeniyle çok d güzel dans ediyordu. Kızın hayali tekerlekli sandalye ile dans etmek ve kız bunu başarmış, hocasıyla dans ediyor. Bu kız engelli mi olmuş oluyor, engellerini aşmış durumda. Bu arkadaşlarımız bu tür aktivitelerde bulunurlarsa toplumda daha güzel yer edilecekler ve daha çok sarılacaklar. Biz bu yüzden diyoruz ki engelli derneği değiliz biz profesyonel spor kulübüyüz ve engeli olan arkadaşları topluma kazandırmak için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“YEREL BELEDİYELER DESTEKLERİNİ ESİRGEMİYOR”

Ampute Futbol Kulübü olarak valilik ve yerel belediyelerinde desteklerini aldıklarını belirten Yanaç, “Biz tek başımıza bir şey de yapamıyoruz. Bizim yıllık bütçemiz her yıl neredeyse 500 bin lira. Burada il valisinin yanımızda durması, mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanının yanımızda olması, ilçe başkanlarımız olsun bunlar yanımızda duruyorlar. Örneğin Büyükşehir Belediyesi maçlarda saha, araç tahsisi, malzemeler olsun, ayni ve maddi yardımlar olsun bizim hep yanımızda oluyorlar. Biz Mersin’de Yenişehir ilçesinde olduğumuz için bu ilçeyi temsil ediyor değiliz, biz bütün Mersin’i temsil ediyoruz çünkü Mersin’in tek takımı. Deplasman maçlarında olsun, iç maçlar olsun bizlere her zaman destek olmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.