Seçer: “Kısıtlı bütçemle benden çok şey bekliyorsunuz”

Seçer: “Kısıtlı bütçemle benden çok şey bekliyorsunuz” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2021 Yılı Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 3. Birleşimi gerçekleşti.


Haber – Vecdi Yenigül

Mecliste konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Siz benden kısıtlı bütçemle 366 milyar liralık projeler istiyorsunuz. Onun için diyoruz ki bir an önce ülke seçime gider, partimiz iktidara gelir ise, biz bunların alasını yaparız. Ben Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’e yatırım yağdırırım, öyle küçük yatırımlarla da övünmem” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2021 Yılı Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 3. Birleşimi gerçekleşti. Mecliste konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Biz Mersin’i tanıtılması gerektiğini söylüyoruz. Bu bir realite. Mersin’in potansiyeli, dinamikleri çok fazla. Bunun açığa çıkması için insanların burayı bilmesi lazım. Benim bütçem 3 milyar 665 milyon lira. Türkiye’nin bütçesi bunun bin katı. İş insanları Mersin’e kolay gelsin diye Çukurova Havalimanı’nın tamamlanması gerekir. İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanı yapılıyor neredeyse ve çok da kısa bir sürede yapılıyor ama Adana’daki niye yapılamıyor 10 yıldır. 10 yıl önce bu havalimanı bu şekildeydi hala daha bu şekilde, arpa boyu yol alınamadı. Siz benden kısıtlı bütçemle 366 milyar liralık projeler istiyorsunuz. Onun için diyoruz ki bir an önce ülke seçime gider, partimiz iktidara gelir ise, biz bunların alasını yaparız. Ben Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’e yatırım yağdırırım, öyle küçük yatırımlarla da övünmem” ifadelerini kullandı.

“İSTEKLER BÜYÜK, CEBİMİZE GİREN PARA YOK”

“Bizde zaten destek bekliyoruz ama bu dilek, istek her şey tamam ama cebimize giren bir şey yok. Bizde sorunlarımızı, eksiklerimiz anlatıyoruz” diyen Seçer, Büyükşehir’den beklentilerin büyük olduğunu sözlerine ekleyerek, “Belediyemiz bir bütçe yapıyor, bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 100, ne dediysek yapmışız. Gelen parayı son kuruşuna kadar değerlendirmişiz. Aldığımız akaryakıtın kırımları belli, aldığımız otobüslerin fiyatı belli, yeni aldığımız 67 atak otobüslerin fiyatı belli. 152 milyon liraya otobüs aldı bu belediye 48 ay vadeli olarak ödüyor. Şu anda kullanımda olan limon otobüsten yeni 100 tane alacağız, bakalım artık 350 milyon mu gidecek, kaç milyonumuz gidecek. 31 Aralık’ta ihalesi var, göreceğiz, 15 Kasım’da da yeterliliğini yaptık. Böyle bir tablo da bakıyorum; rakamlar veriyorum. 2019, 2020, 2021 ekim sonu yatırımlar toplamı 350 milyon, 402 milyon ama 1 Kasım itibariyle 907 milyon, yeni öngördüğümüz yatırım miktarı 1 milyar 558 milyon. Bizim yatırımlarımız yüzde 41’e kadar bütçeye oranımız yüzde 17’lerden gelmiş. Biz yatırımcı bir belediyeyiz. Her kuruş değerleniyor, bundan emin olabilirsiniz. Sıkıntı şu; Büyükşehir belediyelerinin arasında, biz öz gelirleri en düşük olan belediyeler arasındayız. Deniz Kızı A.Ş.’nin borcu geldiğimizde 10 milyon lira civarındaydı, iflas etmişti. Kış aylarında turizm şirketinin 150 çalışanı vardı, kış aylarında 150 çalışan olur mu hiç, biz geldik buraları temizledik. İmar A.Ş. aynı şekilde” diye konuştu.

“TARIMA YAPTIĞIM YATIRIMLARI SAYMAYA ZAMAN YETMEZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, tarıma yapmış olduğu yatırımların büyükşehirler arasında takdire değer bir noktada olduğunu belirten Seçer, “Biz tarıma ayırdığımız bütçe ve yaptığımız tarımsal desteklerin ve bu desteklerin yerini bulmasını değerlendirirsek Mersin Büyükşehir Belediyesi, bütün belediyelerin takdir ettiği tarımsal faaliyetleri yaptığını söyleyebiliriz. Gelecek yıl için ayırdığım bütçe 35 milyon 363 bin lira, bu sadece tarıma ayırdığımız bütçe. Demek ki biz tarımsal üretime değer veriyoruz. Tarıma dayalı sanayi konusu, bir ihtisas konusu. Tarıma ve sanayiye destek verelim demek ile olmaz. Ben tarımda yaptığım hizmetleri saymaya kalksam, zamanım yetmez” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZDE İNSANLAR ÜRETİMDEN VAZGEÇTİ”

Hayat pahalılığı karşısında çiftçinin ekim yapmadığını kaydeden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Dolar 15 lira, Euro 15 lira ve hepsi birbiriyle yarışır durumda. Daha geçen yıllarda şeker fabrikaları satıldı, özelleştirildi ve şu anda şekere kota var Türkiye’de.  Bir yanda yoklukla, bir yanda parasızlıkla mücadele ediyor insanlar. Ama para olsa dahi ürün alamıyor durumda çünkü ürün bulunamıyor. Daha öğleden önce konuştuğum bir vatandaş tarım aletlerini yağlayıp, paketlemeye karar vermiş. Tarım yapmamaya karar vermiş çünkü vatandaşların temel ürününün bir torba 600 lira gibi bir fiyata. Yani üreyi bu fiyata alıp da, düşündüğü fiyata satarsa, emeği, değeri her şey, dahil 600 lira kazanıyormuş. Yani o kadar zorlanıyor ki üretimden vazgeçiyor çiftçi. Kendi kendine yeten ülkemizde insanlar üretimden vazgeçti. 5-6’ıncı sırada vergi veren Mersin kenti 21’inci sırada hizmet alıyor. Haksa, adaletse, vergiyi verdiği sırada geri ödeme yapılır. Rize’nin nüfusu Mersin’in Yenişehir ilçesi nüfusu kadardır ve orada havaalanı bir yılda tamamlandı. Mersin şehri Türkiye’nin en stratejik şehridir. Ülkenin geleceğinde en önemli misyon üstlenen kentidir. Burası tam bir lojistik kenti olarak katkı sunacaktır. Gelinen noktada dövizin, kan kaybının bir ayda yüzde 40’lara tekamül ediyorsa, artık yönetilememektedir demektir. O konuda da lütfen sandığı getirin diyorum” şeklinde konuştu.

“LİMAN ÇEVRESİ YAPILANDIRILMAZSA, LİMAN ÇALIŞMAZ”

Mersin’e yapılması planlanan Ana Konteyner Limanı’nın yapılacağı yerin hala daha müsait olmadığını söyleyen Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise, “Ana Aktarma Konteyner Limanı’nı Ulaştırma Bakanı Mersin’de yapılacak diye dile getirdi. Yaklaşık 15 milyon tioluk bir ana aktarma limanı. Diyelim ki tamamlandı, peki bu limanın lojistik alanları, alt yapısı, arkası, sahası nerede? Dolayısıyla gelin bu vizyon projelerinin içersinde şunu yapalım; bu ikinci etap limanın ana aktarma konteyner limanın bir an önce kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm projeleriyle lojistik alanlarını, sanayi alanlarını, artçı alanlarını oluşturalım, şehri buna hazırlayalım. Bakanlık burada yapılacağını söyledi ama bu limanın arkasını hazırlamazsanız, bu iş eksik kalır. Koordineli gitmesi lazım yani tek taraflı olacak iş değil bu. Büyükşehir’de bunu yapılandırırken, öbür işe de devam etmesi gerekir. Yoksa limanın yapılmasının bir anlamı yok, o liman çalışmaz. Ana Aktarma Limanı’nın yapılmasından yanayım Mustafa Gültak olarak. Bu limanı bugün yapsak, arkası hazır değil, bunun hazırlığını yapacak olan sizsiniz. Sizin Büyükşehir Belediyesi olarak burayı hazırlamanız lazım. Bu limanla ilgili olarak vizyon projeniz olsun, bu liman geldiğinde çalışabilmesi için etrafını bir an önce kullanılabilir lojistik ve sanayi alanına çevirin. Bu büyük bir proje olur. Binlerce istihdam, milyarlarca dolar para girişi demektir ama buna şehir hazır değil” dedi.