Baki Kış, MODER’in otomotiv sektöründeki gelişmelerini anlattı

Baki Kış, MODER’in otomotiv sektöründeki gelişmelerini anlattı cukurovagazetesi.com

Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER)’de yeni dönemde başkanlığa seçilen Derya Otomotiv Genel Müdürü Baki Kış, MODER’in faaliyet alanlarını ve otomotiv sektöründeki gelişmeleri gazetecilere anlattı.


Haber – Barış Köksal

Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER)’de yeni dönemde başkanlığa seçilen 1980 Malatya doğumlu Derya Otomotiv Genel Müdürü Baki Kış, hayat hikayesini ve başarılarını gazetecilere anlattı. Lise eğitimini Mersin’de tamamladıktan sonra Mustafa Kemal Üniversitesi İnşaat bölümünden mezun olan Kış, “1979 yılında kurulan inşaat-taahhüt, otomotiv, elektronik, tarım sektöründe faaliyet gösteren aile şirketimiz Der[1]ya Grupta üniversite yıllarımdan itibaren grup bünyesinde çalıştım. 2006 yılından itibaren Derya Otomotiv’de Genel Müdür olarak devam etmekteyim. Bünyemiz de Hyundai, Volvo, Mazda ve Mitsubishi bayilikleri ile 4 farklı plazada Mersin ve İstanbul’da hizmet vermekteyiz. Evliyim ve 2 çocuk babasıyım” ifadelerini kullandı.

“YENİ GELİŞMELERDEN ÜYELERİMİZE BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ SUNUYORUZ”

MODER’in kuruluş sürecini ve bugün gelinen noktadaki faaliyet alanlarını aktaran Kış, “Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) 2006 Yılında kurulmuştur. MODER, Mersin ilinde ki otomotiv sektöründe satış, servis, yedek parça, 2.el ve sigorta konusun[1]da faaliyet gösteren Marka Yetkili Satıcılarının bir arada olduğu bir güç birliğidir. Bu birlikteliğin bizlere kattığı en büyük değer, 15 yıldır rakip firmaların bir araya gelerek tek bir çatıda güzel dostlukların oluşması ve bu sayede hoşgörü ve dayanışma duygularının bizlere sağlam bir platform oluşturduğunu gururla bahsetmek isterim. Derneğimizin faaliyet alanlarının başında otomotive dair fuarlar, sektörel toplantılar, sosyal sorumluluk programları hazırlıyor bununla beraber sektörümüzle ilgili yeni gelişmeleri takip ediyor tüm gelişmelerden üyelerimize bilgilendirme faaliyetleri sunuyoruz” dedi.

“ÜYELER ARASINDAKİ İLETİŞİMİN GÜÇLENMESİNİ SAĞLIYORUZ”

MODER’e kimlerin, nasıl üye olabileceğine, üyelerine verdikleri hizmetleri anlatan Kış, “Türkiye’deki genel distribütörü olan firma ile arasında bayilik sözleşmesi olan satış, servis ve yedek parça satış işlemlerinin hepsini aynı merkeze bağlı olarak yürüten otomotiv yetkili satıcılarını üye yapabiliyoruz. Dernek olarak üyelerimize verdiğimiz hizmetlerin başında üyeler arasındaki iletişimin güçlenmesini sağlamak, Üyelerimizin ortak sorunlarını çözmek adına kurumlarla iletişimi sağlamak, üyelerimize satış desteği vermek amacıyla fuarlar yapmak, üyelerimiz ve onların çalışanlarına mesleki eğitimler vermek olarak hizmetler sunmaktayız” şeklinde konuştu.

“ÖTV ORANLARINDAKİ ARTIŞ OLUMLU SEYREDEN PAZARIN BİR MİKTAR ÖNÜNÜ KESMİŞTİR”

Otomotiv sektörünü pandemi süreci ve günümüzde sektörünü değerlendiren Kış, “Tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de bu salgının etkisi derinden hissedildi. Her ne kadar diğer Avrupa ülkelerine kıyasla otomotiv satışlarında Türkiye önceki yıla göre artış sağlayarak ön plana çıkmış olsa da bu aslında ülkemizin bir önceki yılın satış rakamlarının diğer ülkelere göre daha olumsuz olmasından da kaynaklanıyor. Bir taraftan, 2018 ve 2019 yılındaki olumsuzluklar nedeniyle talebin 2020 yılına ertelenmiş olmasının 2020 yılı satışlarını olumlu yönde etkilemesi, diğer taraftan yılın ikinci yarısından itibaren kredi faiz oranlarındaki artış ve kurdaki değer kaybı ile ÖTV oranlarındaki artış olumlu seyreden pazarın bir miktar önünü kesmiştir” ifadelerine yer verdi.

“MATRAH DÜZENLEMESİ YAPILDI AMA MAALESEF ÇOK BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ”

Son günlerde konuşulan ÖTV indirimiyle ilgili olarak sektöre yansımasını değerlendiren Kış, “ÖTV indirimi olması şu an için söz konusu değil. Matrah düzenlemesi yapıldı ama onda da maalesef çok bir şey değişmedi. MODER olarak önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler var mı? Sosyal Sorumluluk projeleri için MODER her zaman elini taşın altına koymayı hedef bilmiştir. Bu konu da girişimlerimiz devam etmektedir. İleriki dönemlerde kentimizde aktif bir çalışma ile sesimizi duyurmayı planlıyoruz. Bununla birlikte hepimizin canını acıtan orman yangınların da MODER ailesi olarak sosyal sorumluluk bilinciyle Yeşilovacık bölgesinde 10 bin ağaç dikimi bağışında bulunduk” diye ekledi.