Ekim ayında en az 165 işçi hayatını kaybetti

Ekim ayında en az 165 işçi hayatını kaybetti cukurovagazetesi.com

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’in yayınladığı rapora göre, yüzde 64’ünün ulusal basından; yüzde 36’sının ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edildiği kadarıyla ekim ayında en az 165 işçi hayatını kaybetti. Yılın ilk 10 ayında ise en az bin 853 işçi hayatını kaybetti


Haber – Barış Köksal

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ekim ayının raporlarını yayımladı. Raporda, en kapsamlı toplu iş sözleşmesi olan asgari ücret görüşmelerinin öncesinde tartışmaların başladığı belirtildi. İktidar temsilcilerinin 3 bin 500-3 bin 800 TL civarı asgari ücret tutarlarını dillendirdiklerini belirten İSİG, Türk-İş Başkanının ise tarihin en büyük artışı olacağını söylediği bilgisini paylaştı. Diğer yandan işçi örgütlenmeleri, (sendikalar, dernekler, işçi birlikleri, odalar, partiler) asgari ücret sürecine dair taleplerini şu başlıklar altında dile getirdi: “İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret belirlensin. Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın, net ödensin. Asgari ücret sonrası ilk vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın. Asgari ücret görüşmeleri halka açık olarak yapılsın.”

“ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞEMELERİ TRT’DEN CANLI OLARAK YAYINLANMALIDIR”

İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi açısından asgari ücret mücadelesinin önemli bir başlık olduğuna vurgu yapılan raporda, “Sağlıklı, yeterli, dengeli beslenme ve sosyal yaşamın idamesi sağlığımız için olmazsa olmaz. Bunun için yukarıdaki taleplerin hayata geçirilmesi acil bir zorunluluk. Ancak biliyoruz ki, insanca ve onurlu bir yaşam için sıraladığımız taleplerimiz bize bahşedilmeyecek, mücadelemizle kazanılacak. Bu noktada işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesi de asgari ücret eylemleri sürecinde üzerine düşeni yapacaktır. Bu talepler içinde bir hususun altını özellikle çizmek istiyoruz: İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinde bizlerin birinci talebi örgütlenme önündeki engellerin tamamen kaldırılması ve doğrudan işçi denetimidir. İşçilerin üretim sürecine müdahalesiyle önlemlerin ve denetimleri alınabileceğini dile getiriyoruz. Asgari ücret görüşmeleri de işçiler adına yapılan en büyük toplu iş sözleşmesidir. Yine işçilerin büyük çoğunluğu asgari ücretin az üstünde bir ücret almaktadır. Yani bugün asgari ücret ortalama ücret haline getirilmiştir. İşte tam da bu yüzden asgari ücretin belirlenmesi işçi denetiminde yapılmalıdır. ilk adım olarak da görüşmeler kapalı kapılar arkasında yapılmamalı TRT’den canlı olarak yayınlanmalıdır” denildi.

 

EKİM AYINDA 165 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Yüzde 64’ünün ulusal basından; yüzde 36’sının ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edildiği kadarıyla ekim ayında en az 165 işçi hayatını kaybetti.

 

2021 YILININ İLK 10 AYINDA BİN 853 İŞÇİ ÖLDÜ

İşçi ölümlerinin aylara göre dağılımı şu şekilde verildi: “Ocak ayında en az 203 işçi, şubat ayında en az 142 işçi, mart ayında en az 144 işçi, nisan ayında en az 258 işçi, mayıs ayında en az 239 işçi, haziran ayında en az 180 işçi, temmuz ayında en az 155 işçi, ağustos ayında en az 178 işçi, eylül ayında en az 189 işçi, ekim ayında en az 165 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde en az bin 853 işçi hayatını kaybetti.”

 

5 MÜLTECİ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

165 emekçinin 145’i ücretli (işçi ve memur), 20’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Ölen işçilerin 16’sı kadın işçi, 149’u erkek işçi. Kadın işçi ölümleri eğitim, metal, sağlık ve genel işler iş kollarında meydana geldi. 5 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 3’ü Suriyeli, 1’i Afganistanlı ve 1’i Gürcistanlı.

 

 

İNŞAAT İŞ KOLU, EN FAZLA İŞÇİ ÖLÜMÜ GÖRÜLEN ALAN OLDU

İşçi ölümlerimin iş kollarına göre dağılımı, en çok inşaat/yol, ticaret/büro/eğitim/sinema, tarım/orman, sağlık, taşımacılık, madencilik, konaklama, belediye/genel işler, kimya, metal, gıda, gemi/tersane, güvenlik ve enerji alanları oldu. Tarım iş kolunda 17 işçi ve 5 çiftçi hayatını kaybetti. Ölümlerin dörtte biri sanayi iş kollarında olurken, Covid-19 nedenli ölümler en çok sağlık ve eğitim/büro iş kollarında meydana geldi. Ekim ayında ölenlerin 9’u (yüzde 5,45) sendikalı işçi. Sendikalı işçilerın gıda, kimya, eğitim, büro, metal, sağlık ve güvenlik iş kollarında çalıştığı bilgisi verildi.

 

EN FAZLA ÖLÜM NEDENİ COVİD-19 OLDU

En fazla ölüm nedenleri Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, kalp krizi, şiddet, patlama/yanma, intihar, elektrik çarpması ve kesilme/kopma oldu. Covid-19 nedeniyle 15 ölüm sağlık, 14 ölüm büro/eğitim, 3 ölüm güvenlik. İnşaatlardaki iş cinayetlerinin yarısı yüksekten düşme nedenli. Bir diş teknisyeni, tanısı konulduktan 5 yıl sonra çalışırken yakalandığı silikosiz nedeniyle hayatını kaybetti.

 

2 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

2 çocuk işçinin çalışırken hayatını kaybettiği belirtilen raporda, “Çocuk işçiler tarım iş kolunda çalışıyordu. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 51 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, kimya, eğitim, sinema, ticaret, çimento, inşaat, taşımacılık, sağlık, spor, güvenlik ve belediye işçileri. Genel olarak yaş gruplarına göre ölümlere bakarsak: 14 yaş ve altı yaş grubunda 2 işçi, 18-27 yaş grubunda 18 işçi, 28-50 yaş grubunda 84 işçi, 51-64 yaş grubunda 38 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 13 işçi ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 10 işçi hayatını kaybetti” diye belirtildi.

EKİM AYINDA MERSİN’DE 3 İŞÇİ ÖLDÜ

Hayatını kaybeden işçilerin şehirlere göre dağılımı şu şekilde verildi: “15 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm Kocaeli’de; 7 ölüm Antalya’da; 6’şar ölüm Ankara, Bursa, Samsun ve Zonguldak’ta; 5’er ölüm İzmir, Konya, Rize, Sakarya, Şanlıurfa ve Uşak’ta; 4’er ölüm Çorum ve Eskişehir’de, 3’er ölüm Adana, Batman, Erzurum, Hakkari, Kayseri, Kütahya, Mersin, Tekirdağ ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Aydın, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Düzce, Giresun, Isparta, Malatya, Manisa, Muğla, Niğde, Tokat ve Bulgaristan’da; 1 ölüm Adıyaman, Afyon, Bartın, Bolu, Denizli, Elazığ, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırıkkale, Nevşehir, Ordu, Siirt, Sivas, Tunceli, Van, Çin ve Gana’da meydana geldi.”

İŞÇİLERİN İSİMLERİ PAYLAŞILARAK SAYGIYLA ANILDI

İSİG, ekim ayında hayatını kaybeden 165 işçiyi saygıyla anarak isimlerini paylaştı: “Süleyman Arık, Recep Yıldız, Hüseyin Köse, Mustafa Altıparmak, İbrahim Kös, Mustafa Yalçın, Kaya Dursun, Kemal Kamacı, Veli Bilen, Uğur Özmen, Nizamettin Alkan, Nedip Afgani, Ali Kubacık, Mehmet Sakı, Ali Özgün, Fehmi Batur, Mehmet Durmaz, Mehmet Esen, İsmail Demirci, Eyüp Ertuğrul, Şaban Coşkun, Mehmet Yıldırım, Cemil Hacıtemeloğlu, Ramazan Hacısalihoğlu, Sinan Taşkıran, Mustafa D., Ramazan Akkoyun, Zülküf Akarsu, İlyas Köken, Yakup Dursun, Erdal Aşkar, Zekeriya Yıldız, Fedai Büyüköztürk, Cemal Yücel, Mehmet Demir, Sadık Çiçek, Özkan Deniz, Suat Atlı, Ali Ekber Demirtaş, Murat Ceylan, Enes Burak, Yusuf Üzen, Abuzer Atakan Gür, Muhammet Saltuk Kalem, Murat Eken, Nedim Taş, Recep Kula, Kemal Kuruçay, Salman Ateş, Uğur Bakır, Ümmühani Yeşilkaya, Selami Bozacı, Yaşar Demirbaş, Melek İnci Göktuğ, Serdar Davarcı, Ali Yurdakul, Nurcan Uçar, Alihan Özkaya, Kamil Soydan, Lütfiye Terzi Özer, Ramazan Şadet Güvercin, Zeki Nalbantoğlu, Ahmet Tuğral, Ömer Gökdemir, Hasan Ali Yıldırım, Yılmaz Ateşalp, Ahmet Çukur, Ahmethan Şanlı, Emrah İlker, Aslıhan Kazın, İpek Akın, Engin Tümen, Ali Yücel, Muhammet Emin Şenateş, Ramazan Yalçın, Şakir Avcı, Köksal Zeynel, Ahmet İnanır, Ali Gökçe, Mustafa İhtiyar, Adem Sayın, Arif Kartal, Ferhat Akyol, Cömert Özcan, Zeki Zencirli, İbrahim Heydo, Hakan Kolcu, Mehmet Öztürk, Atakan Ağdaş, Nuri Aydın, Osman Güler, Muhsin Yalçın, Veysi Emre, Emin Özcan, İbrahim Yiğit, Ramazan Enes Şimşek, Nurettin Uçak, Bahri Dinç, Ali Bayar, Orhan Hançer, Kemal Demir, Ergün Yıldız, Emrullah Anşin, Ömer Faruk Kaya, Sinan Çelik, Nurbay Irmak, Gazi Çiçek, Süleyman Yavuz, Mustafa Yaş, Muzaffer Uzun, Dursun Güleç, Yusuf Kahveci, Hafız Yoğurtçu, Ümit Ceylan, Emre Özdoğan, Gökhan Nas, Metin Altun, Muaz Bellikli, Oğuz Güzey, Beka Iremadze, Serap Yeşil, Orhan Yurtcu, Bekir Koç, Rümeysa Berin Şen, Hüseyin Taflan, Lokman Toksoy, Fadıl Çekiç, Ahmet Dikmen, Elif Aydın Yamak, İlknur Ünal, Melek Çolak, Sevgül Memet, Ceren Döğerli Kantar, Hakan Kocaefe, Fatma Yeşil, Ramazan Öztürk, Abdullah Canataroğlu, Nagihan Özcan, Mustafa Duran, Emrah Meydan, Ömer Fırıncı, Ayberk Karagöz, Bülent Üstüner, Cebrail Şahin, Muharrem Can, Ferdi S., Mustafa Arslan, Ahmet Özbey, Mehmet Güngör, Bilal Öztürk, Adem Topbaş, İrfan Çelik, Süleyman Şen, Turgay Kayaalp, Yavuz Barlas, Necmiye Çavdar, Yaşar Soylu, Ali Doğan, A.E., Namık Çöloğlu, Seyfettin Kara, Salih Tiriç, Abubekir Akpınar, Recep Polat ve ismini öğrenemediğimiz bir işçi.”