Koca: “Mücadeleniz sizleri ileriye taşıyacaktır”

Koca: “Mücadeleniz sizleri ileriye taşıyacaktır” cukurovagazetesi.com

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kariyer Geliştirme Merkezi (KARGEM)’in lansmanı gerçekleşti. Lansmanda konuşan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, “Hayatta ne kadar ileri gideceğinizi belirleyen şey başınıza gelenler değil, başınıza gelenlerle ne yaptığınızdır. Bu söylemle sanayi devriminin ve dijitalleşen dünyanın ortaya çıkardığı köklü değişimlere uyum sağlamanın, bu sürece en iyi şekilde yönetebilmenin bireyin kariyer gelişiminde ne kadar istekli olduğunu göstermektedir” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından meslek liseleri düzeyinde Türkiye’de ilk defa kurulan Kariyer Geliştirme ve Uygulama Merkezi KARGEM’in lansmanı gerçekleştirildi. Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen lansmana, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, İş dünyasının ileri gelenleri ve meslek liseleri öğrencileri katıldı. Lansman öncesinde Vali Su, meslek lisesi öğrencilerinin açmış olduğu stantları gezerek, yapmış oldukları çalışmaları izledi. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve konuşmaların ardından Nevid Kodallı MTAL müzik dinletisiyle son buldu. Lansmanda konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, “İlimizde çok önemli bir konuya parmak bastık. Çok önemli bir merkezin, kuruluşunu ilk defa ilimizde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu günümüz dünyasında hakikaten çok önemli bir konu. Özellikle bu kurum, kuruluş mesleki liselerde okuyan öğrenciler için çok çok önemli. Üniversitemiz ile iş birliği içerisinde bu merkezi kurduk. Neden önemli bu KARGEM? Dünyada çok hızlı bir değişim var. O kadar hızlı ki, dünyada ki değişim baş döndürücü hızla devam ediyor. Teknolojide müthiş bir değişim var. Her gün yeni şeyler icat ediliyor, 10 yıl önceki şeyleri artık kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“SİZ GENÇLERİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençler, vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç kuşakların anlayış ve enerjisine bağlanmıştır” sözünü hatırlatarak konuşmalarına başlayan Mersin İl Milli eğitim Müdürü Adem Koca, “Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünde de belirttiği gibi geleceğimizi temsil eden siz gençlerimizin kariyerini planlarken kariyerini planlarken ve geleceğiniz için çizeceğiniz yolu belirlerken Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kurulan Kariyer Geliştirme ve Uygulama Merkezi KARGEM’in sizin katkılarınızla oluşturduk ve sizlerin yanındayız. Bugün endüstri 5 diye ifade edilen 5. sanayi devrimi ile birlikte bazı mesleklerin kaybolup gideceği, bazı mesleklerin dönüşüme uğrayacağı ve bazı yeni mesleklerin ortaya çıkacağı kaçınılmazdır. Bu kaçınılmaz gerçekler bireylerin kariyerlerini planlamada yeni beceriler elde edinmelerini ve çalışma dünyasına daha esnek bir anlayış ile yaklaşmaları gerektirmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“MESLEKİ BİLİNCE SAHİP OLANLAR EKONOMİYE DE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

“Hayatta ne kadar ileri gideceğinizi belirleyen şey başınıza gelenler değil, başınıza gelenlerle ne yaptığınızdır” diyen Koca, “Bu söylemle sanayi devriminin ve dijitalleşen dünyanın ortaya çıkardığı köklü değişimlere uyum sağlamanın, bu sürece en iyi şekilde yönetebilmenin bireyin kariyer gelişiminde ne kadar istekli olduğunu göstermektedir. Sayın Valimizin talimatı ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde uygulama merkezi olarak meslek liselerinde aktif öğrenim gören ve meslek liselerinden mezun olan öğrencilerimize yönelik kariyer gelişme sürecimizde öğrencilerimizin değişimlere yönelik uyum becerisi kazanma, çalışma dünyasında karşılaşacakları zorluklara yönelik baş etme stratejileri geliştirme, kariyer planlama sürecindeki adımlarının neler olduğu konusunda yetkinlik kazanmalarını amaçlıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bünyemizde yer alan KARGEM ile mesleki eğitime ve kariyer bilincine sahip olan öğrencilerimizin ekonomimize ve çalışma dünyasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“EKONOMİK BÜYÜME VE GELİŞME ANCAK DOĞRU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKALARI İLE YARATILABİLİR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in selamlarını ileterek konuşmalarına başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, “Sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu merkezin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Ekonomik büyüme ve gelişme ancak doğru insan kaynakları politikaları ile yaratılabilir. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak günümüzün en önemli sorunlarının başında gelen istihdam ve işsizlik sorununa karşı Kariyer Merkezimizi hayata geçirdik. Yaklaşık 2 yıl önce kurduğumuz merkezimizle birlikte kentimizdeki iş yükü piyasasının tüm taraflarına profesyonel rehberlik hizmetleri sunuyoruz, eğitim programları düzenliyoruz, işverenler ile iş arayanları buluşturuyoruz. Rehberlik hizmetlerimizle birlikte bugüne kadar çok sayıda vatandaşımız da işe yerleştiklerini kendileri bizlere beyan ettiler. Kariyer Merkezimizin hayata geçmesinden kısa bir süre sonra kentimizdeki kamu kurum ve kuruluşların, üniversitelerin yanı sıra ilgili STK’ların temsilcilerinin de yer aldığı İş gücü Piyasası Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk. Toplam 36 kurum ve kuruluş temsilcisinin aktif olarak içinde yer aldığı bu kurul, çok önemli çalışmalara imza atıyor. Bir taraftan kurumlar arası iş birliğini en üst seviyede tutuyor, bir yandan da piyasanın ihtiyaçlarına yönelik ortak projelere imza atmanın mutluluğunu hepimize yaşatıyor. Bu gururu kentimiz adına hepimiz yaşıyoruz” dedi.

 

“PANDEMİ BİZE YAPAY ZEKA VE DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”

Pandemi süresi ile birlikte tüm dünyanın büyük bir değişim süreci geçirdiğini, ekonomiden sosyal hayata, eğitimden sağlığa neredeyse tüm sistemlerin değişip, dönüştüğünü kaydeden Kış, “Bunları görüyoruz ve bizzat yaşıyoruz. Yine bu süreç bize geleceğimiz için yapay zeka ve dijital dönüşümün de ne kadar kritik önemde olduğunu göstermiş oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizdeki 4 üniversite ile birlikte İl Milli Müdürlüğümüzle beraber ‘Online Kariyer Günleri’ projesini gerçekleştirdik. 16 programda, toplam 3 bin öğrenciye ulaşarak geleceğin meslekleri üzerinde farkındalık uyandırdık. İlk defa Dijital Katılım Belgesi uygulamasını başlatarak öğrencilerimizin özgeçmişlerine katkı sağlamaya çalıştık. Uzun bir süre üzerinde çalıştığımız yetenek dönüşüm projesini sizlerle paylaşmak isterim. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İŞKUR ile ayrı ayrı imzaladığımız protokoller ile birlikte bir yandan iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde mesleki eğitim programları açmayı diğer taraftan da katılımcılara kariyer danışmanlığı, işe yönlendirme ve firmalardan network çalışmalarını bir araya getirerek Türkiye’de ilk defa bu hizmetlerin tamamını bir paket hizmet olarak sunmayı hedefliyoruz” ifadelerini ekledi.

 

“KENDİNİZİ VE KARİYERİNİZİ YÖNETİN Kİ, DÜNYAYI YÖNETECEK GÜCÜNÜZ OLSUN”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde iş yükü piyasasını izleyen değil, koordine eden bir belediyecilik anlayışı ile hareket ettiklerini ekleyen Kış, “Kariyer Merkezimizin Milli Eğitim Müdürlükleri arasında bir ilke imza atarak oluşturduğu KARGEM’in kuruluşunda da etkin bir rol model olduğunu bilmek hepimize haklı bir gurur yaşatıyor. Sevgili gençler; değiştiremeyeceğiniz bir geçmiş geride dururken, şekillendirip sahip olabileceğiniz bir gelecek sizleri bekliyor. Kendinizi ve kariyerinizi yönetin ki, dünyayı yönetecek gücünüz olsun. Aynı zamanda bir iş insanı olarak da sizlere tavsiyem; hayatınızda iyilik yapma fırsatını asla kaçırmayın, yeteneklerinizle insanların saygısını ve sevgisini kazanın. Doğru insanlarla iş arkadaşlığı yapın, iş arkadaşlarınızın sorunlarını çözme fırsatını kaçırmayın. Her zaman iyi bir takım üyesi ve iyi bir iş arkadaşı olmayı hedefleyin ve yaptığınız işte daima mutlu olun. Zira mutlu değilseniz ve o iş için bir tutkunuz yoksa başarısız olmanız kaçınılmazdır. Unutmayın, kariyer yolculuğu hep küçük adımlarla başlar. Etkinliğimizin, başlangıç adımınıza katkıda bulunmasını diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; KARGEM’in gençlerimizin kariyer yolculuklarında daima yanında olacağını çok iyi biliyor, iş birliğine dayalı daha nice başarılı çalışmalara imza atacağına yürekten inanıyorum. KARGEM’in kentimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

“TEKNOLOJİ GELİŞİYOR, AYAK UYDURMAK GEREKİR”

Günümüz dünyası ve koşullarında çok önemli bir konu olduğunu, teknolojik gelişmelere ayak uydurulması gerektiğini kaydeden Mersin Valisi Ali İhsan Su ise, “Bugün 50 yıl önce var olan bazı meslekler şu anda artık yok. İhtiyaç kalmadı çünkü ya da o meslekleri nostaljik olarak devam ettiriyoruz. Örneğin; bundan 50-100 sene önce ulaşımda at arabası kullanılıyordu. O zaman belki her ilde, ilçede at arabası atölyeleri vardı. Bugün artık yok. Ancak nostaljik olarak yapan birtakım firmalar kaldı. Teknoloji gelişti çünkü. Birçok ulaşım aracı gelişti. Önceden bakırcılar çarşısı vardı, bakır kaplarda yemek yeniliyordu çünkü. Ama bugün artık çelik, porselen kaplar mevcut. Sonuç olarak teknoloji gelişiyor, çağımızda her gün yeni meslekler ortaya çıkıyor. Bir taraftan da bazı meslekler bitiyor. O yüzden KARGEM çok önemli. Sizin kendinizi iyi yetiştirmeniz bakımından önemli. İş dünyasında, iş yükü piyasasında daha kolay iş bulabilmeniz için önemli. Bulduğunuz işler yükselebilmek, kendinizi geliştirebilmek, daha çok mutlu olmak için KARGEM sizlere yardımcı olacak. Geleceğinizde belki de çok önemli değişimleri bu merkez işe başlatmış olacaksınız. Kendinizde bir değişim oluşturun. Sizi hayata hazırlama yönünde bu anlamda Kariyer Geliştirme Merkezlerimiz sizler için çok önemli bir görevi yerine getirmiş olacak” diye konuştu. (Haber Merkezi)