CHP’li meclis üyelerinden Atsız’a ‘kayyum’ tepkisi

CHP’li meclis üyelerinden Atsız’a ‘kayyum’ tepkisi cukurovagazetesi.com

Toroslar Belediye Meclis toplantısı, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın Hollanda’nın yönetim sisteminden ‘kayyum’ konusuna gelmesiyle meclis gerildi. Atsız’ın “Terörü kınar kınar mısınız?” sorusuna yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Eren Türker, “Her yerde kınıyoruz. Terörün olduğu her yerde terörü kınarız. Konuyu saptırıyorsunuz. Terörün her türlüsünü kınıyoruz. Bu cevap sizin için yeterli midir? Yoksa bir şey mi duymak istiyorsunuz? Yine söylüyorum halkın iradesine gasp var. Bu da kayyum ile oluyor. Halkın iradesi göz ardı ediliyor” diyerek tepki gösterdi.


Haber – Barış Köksal

Toroslar Belediyesi Meclis Toplantısı Kasım Ayı Birinci Birleşimi, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın katılmış olduğu Strasburg grup toplantılarında Hollanda’da belediye başkanlarını Kraliyet ailelerinin seçtiğini söylemesi üzerine, mecliste ‘kayyum’ benzetmeleri yapılmaya başlandı. Kayyum konusu daha sonra tartışmaya kadar geldi. CHP’li Meclis Üyesi Zehide Yavuz konu üzerine söz hakkı alarak Atsız’a yönelik, “Arkadaşlar kayyumdan bahsetti, sizin bu konuyu teröre bağlamanızı ben eleştirmek istiyorum. Kayyum, hak iradesine yapılan bir darbedir. Hiçbir zaman milyonlarca insanın bir iradesine kayyum atamanın teröre bağlanmasını doğru bulmuyorum. Bu sözü ortaya atıp diğer arkadaşlarımda eleştirmek istiyorum” dedi.

 

ATSIZ: “TÜRKİYE’NİN GÜÇLENMESİ, DOSTA GÜVEN DÜŞMANDA DA ENDİŞE YARATIYOR”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Strasburg’da Türkiye’yi temsil etme fırsatı bulup grup toplantılarına katıldıklarını ifade ederek, “Orada da Avrupa’nın her yerinden siyasi olarak birbirine yakın gruplar bir araya geliyorlar. Mesela Gürcistan’da yakın zamanda gerçekleşen seçimi benim de üye olduğum izleme komitesinden bir heyet izledi. Biz hep Türkiye olarak birilerinin bizi izlemesini görüyorduk, biz de Avrupa’yı izliyoruz. Oradaki gördüğüm tortuları sizlerle paylaşmak istiyorum. Birçok konu vardı Avrupa’nın değişik ülkelerindeki faaliyet, siyasi haritalarla ilgili birkaç konu vardı. Bundan bir tanesi Hollanda Yerel Yönetimler İzleme Raporu. Çok ilginç şeylerle karşılaştık. Yeni şeyler öğrendik. Mesela Hollanda’da belediye başkanları seçimle gelmiyor. Kraliyet Ailesi tarafından atanıyor.  İlginç değil mi? Avrupa’nın göbeğinde. Kayyum uygulaması terör faaliyetleriyle ilgili. Buradaki yerleşim sistemi, belediye başkanlarını Kraliyet Ailesi atıyor. Ama bize karşı çok ayrımcı ötekileştirici, acımasız olan yine Avrupalı İzleme Komitesi üyeleri bu konuyu çok yumuşak şekilde geçiştirme eğilimindeydiler. Komisyonumuzdaki değişik kişiler, değişik belediye başkanları, ki bunların içerisinde her partiden belediye başkanları var, bu konuyu eleştirdiler yine Güney Kıbrıs’la ilgili bir rapor vardı. Bununla ilgili Güney Kıbrıs’ı görme anlama, olumlama, Kuzey Kıbrıs’ı yok sayma, Türkiye’yi üzerinden 47 yıl geçmesine rağmen Kıbrıs Barış Harekatıyla ilgili eleştirme eğilimi vardı. Orada da yine tüm partilerden belediye başkanları vardı, çıktılar milli bir duruşla ülkemizi ve Kuzey Kıbrıs’ı savundular. O da çok kıymetiydi. Türkiye’nin büyümesi güçlenmesi izleniyor, dosta güven düşmanda da endişe yaratıyor. Bu da bir haftalık süreçte algıladığımız konulardan biriydi. Çok uzatmak istemiyorum bu konuyu. Bu süreçte arkadaşlarım değindi, teşekkür ediyorum” dedi.

 

YAVUZ: “DİREK KAYYUMA BAĞLAMANIZ HİÇ HOŞ BİR ŞEY DEĞİLDİ”

Konu üzerine konuşan CHP’li Meclis Üyesi Zehide Yavuz, mecliste bazı meclis üyelerinin ‘kayyum benzetmeleri’ yapmasına karşılık, “Demek ki biz hepimiz kayyumda anlamıyoruz ki arkadaşlarda ona karşılık açıklama yapamadılar. Sizin de direk kayyuma bağlamanız hiç hoş bir şey değildi” diye konuştu. Atsız, ise, “Kayyumu teröre bağlayan ben değilim. Kayyumu teröre bağlayan açılan davalar. Ülkemizde 40 yıldır devam eden ayrılıkçı terör faaliyeti, ülkemizde yanan canlar, ülkemizde toprağa verilen şehitlerimiz, öldürülen çocuklarımız, Yasin Börü’nün ailesi, şehitlerimizin aileleri, gazilerimizin kolları bacakları. Terör için harcanan milyarlarca dolar, ülkemizin önüne çekilmek istenen set, terörü destekleyen, ülkemizin güçlenmesini istemeyen emperyalist güçler. Ben değilim bunu yapan” yanıtını verdi.

 

TÜRKER: “KAYYUM POLİTİKASI TAMAMEN SİYASİ BİR POLİTİKADIR”

CHP’li Meclis Üyesi Eren Türker’de kayyum konusuna tepki gösterek, “Kadir Topbaş’a kayyum atayamayanlar bugün Güneydoğuda, Anadolu’da kayyum atıyorlar. Kadir Topbaş’ın yaptığı yolsuzluğun haddi hesabı yok ama kayyum atayamadılar. Kayyum politikası tamamen siyasi bir politikadır. Olaya böyle bakmak lazım. Ortada bir hak iradesi var. Bu halk bugün sizi nasıl seçmişse, o gün de orada o insanları seçmiştir” şeklinde konuştu.

 

TANIŞ: “YASİN BÖRÜ DE BENİM ÇOCUĞUMDUR, CEYLAN’LAR DA VARDIR PANZER ALTINDA EZİLEN”

Bir diğer CHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tanış, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzel’in seçim olmadan önce, kendisini kayyum atamasının demokrasi değil haksızlık olduğunu savunarak, “Mardin Belediyesi’nde de kayyum döneminde ne kadar yolsuzluk olduğunu da gördük. Onun haricinde Kadir Topbaş görevden alındı, seçim nerede yapıldı? Madem öyleyse benim yolsuzluk dosyalarım varsa, ki hiçbir yolsuzluk dosyası yok. Varsa, beni görevden alıyorlarsa, yine de benim meclisimde seçim yapılmalı. Mesela siz hastalandınız görevi bıraktınız. Seçim nerede yapılacak burada yapılacak. Ama kalkıp İstanbul’da başarısız, yolsuzluk yapan damadı, FETÖ’de iş birliği yapan bir belediye başkanlığını görevden alacasınız. Onun meclisinde oylama yapacaksınız fakat seçime gitmeden önce kayyumun şartlarını hazırlayacaksınız. Ben ev reisiysem, kayyum benim evime de atanacak. Öyle bir korku gelmiş. Ben bunu kınıyorum. Yasin Börü de benim çocuğumdur canımdır. Ceylan’lar da vardır panzerler altında ezilen canlar da vardır. Ben bunu kınıyorum” ifadelerini kullandı.

 

YAVUZ: “KAYYUM ATAMA HALKIN İRADESİNE GASPTIR”

CHP’li Zehide Yavuz, tekrar söz hakkı alarak, “Biz kayyumu terörle bağdaşlaştırdığımız için diyoruz ki eğer seçilen belediye başkanının terörle bağdaşlaştırma durumu varsa bile, orada belediye başkanını o ildeki şahıslar ve kişiler belirler. Kayyum atama halkın iradesine gasptır. Burada mecliste terör örgütü propagandası yapacak bir tane meclis üyesi görmüyorum. Terörü savunacak bir belediye meclis üyesi görmüyorum” diye konuştu.

 

TÜRKER: “KAYYUM İLE HALKIN İRADESİ GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Atsız’ın “Terörü kınar kınar mısınız?” sorusuna yanıt veren CHP’li Eren Türker, “Her yerde kınıyoruz. Terörün olduğu her yerde terörü kınarız. Konuyu saptırıyorsunuz. Terörün her türlüsünü kınıyoruz. Bu cevap sizin için yeterli midir? Yoksa bir şey mi duymak istiyorsunuz? Biz her türlü terörü kınıyoruz ve bu yeterlidir. Yine söylüyorum halkın iradesine gasp var. Bu da kayyum ile oluyor. Halkın iradesi göz ardı ediliyor. Mahkeme kararı varsa seçilen belediye başkanının terörle ilişkisi varsa belediye başkanı görevden alınır ve o halk oraya başka belediye başkanı getirebilir. Kayyum gelmez. O yüzden kayyum siyasi politika diyoruz” dedi. AK Parti’li Salih Baysal’ın Türker’in konuşmasına müdahale etmesiyle meclis gerildi. Türker’in, Baysal’ın üzerine yürümesinin ardından meclise ara verildi.