YAPILANDIRMA KANUNUNA BAŞVURU İÇİN SON GÜNLERE YAKLAŞILDI!

YAPILANDIRMA KANUNUNA BAŞVURU İÇİN SON GÜNLERE YAKLAŞILDI! cukurovagazetesi.com

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, yürürlüğe giren7326 sayılı yapılandırma kanun ile ilgili müracaat için son günlere girildiğinin altını çizerek, vatandaşlara çağrıda bulundu. Trafik cezalarından, gelir vergisine kadar birçok alanı kapsayan yapılandırma kanunu için son müracaat tarihinin 30 Eylül olduğunu dile getiren Baysal, bu kanunun birçok imkanı içinde barındırdığına dikkat çekti. Kanundan yararlanmak isteyen vatandaşlardan taksitli ödemeyi seçenler için uyarıda bulunan Baysal, “Yapılandırılma kapsamında tecil edilen borçların, ilk iki taksitin süresinde ödeme zorunluluğu var


Haber – Barış Köksal

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, son günlerine gelinen 7326 sayılı yapılandırma kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Neslihan Yalçın ve gazeteci yazar Fatih Alkar’ın sorularını yanıtlayan Baysal, daha önceki yapılandırmadan farklı olarak 7326 sayılı yasanın yürürlüğe girdiğini söyleyerek 30 Ağustos’ta son bulacak olan bu yapılandırmanın 30 Eylül’e kadar uzatıldığını da yineledi. Başkan Baysal, “Kesinleşmiş borçların yapılandırması yapıldığı zaman taksit ödemesi de bu sefer kasıma kadar uzatıldı. Yapılandırmadan yararlanmak için 30.09.2021 tarihinin bitimine kadar başvuruda bulunulması ve yapılandırılan alacaklar için ilk taksit ve peşin ödemeler için 1.11.2021 tarih bitime kadar ödenmesi gerekiyor. 1. Taksit 1.11.2021, 2. Taksit 30.11.2021’e kadar ödenmesi gerekiyor. Yapılandırılmış borcu olan, peşin ödemesi gereken ve ilk iki taksitin de ödeme zorunluluğu var. Kamuoyuna bunu duyurmaya çalışıyoruz. Bunlar ödenmezse yapılandırma hakkını kaybediyor. İlk iki taksit ödendikten sonra iki ayda bir ödeme yapılıyor” dedi. Vatandaşların ilk iki taksitin ödenmesinin zorunluluğu konusunda uyarıda bulundu.

 

“BİZ VERGİ TEŞKİLATI OLARAK BEYAZ SAYFA AÇMAK İSTİYORUZ”

Yapılandırma kanunun kapsamının çok geniş olduğuna değinen Baysal, “Beyanname vermeyen, özellikle günümüzde kira geliri olan mükelleflerimiz var. Kira gelirlerini zamanında beyanname vermemiş mükelleflerimize yönelik bu kanun onlara büyük bir imkan tanıyor. Kendiliğinden beyanname verirse, zamanında beyanname vermiş gibi çıkan vergisini ödeyecek. Geçmiş dönemler de dahil, İncelemeye tabi mükelleflerin; beyanname vermiş, vergisini tahakkuk etmiş, vergisini ödüyor ama aynı zamanda muhasebe kayıtlarında, işletme kayıtlarında vs. bir hata olduğu düşünülüyorsa bununla ilgili de düzeltme yapabiliyorlar.  Matrah artırımında da bulunabiliyor, matrah artırımında bulunması da ilave bir vergi ödemesi gerekiyor.Vergi Kaçakçılığı gibi istisna hallerin dışında, Herhangi bir vergi incelenmesin tabi tutulmayacak. Bu da geçmişe yönelik2016-2020 yıllarını kapsıyor. Her ne şekilde olursa olsun, kayıt dışılığını biraz da kayıt altına alabilmek için teşvik edici bir yasa aynı zamanda. Borçlu ve alacaklı arasında meclisin uygun gördüğü, Cumhurbaşkanının onayladığı şekle göre bir uzlaşma kanunu. Diyor ki, ben senin defter belgelerini incelemeyeyim sen kendi durumunu gözden geçir, bana bir beyanname ver ilave vergi öde ve inceleme riskinden kurtul. Biz beyaz sayfa açmak istiyoruz maliye teşkilatı olarak. 5 yıl sizi incelemeyeceğiz ama matrah artırımı yapıp parasınıdüzenle öderseniz” dedi.

 

HEM MÜRACAAT HEM DE ÖDEME ARTIK DAHA KOLAY

Baysal yapılandırma kanunu kapsamında müracaatların da yeni sistemle birlikte çok kolay olduğunu belirterek, vatandaşların Vergi Dairesi’ne gelmeden bile başvuruda bulunabileceklerini ifade etti. Baysal, “Girişte bir çalışanımız var. Hiç dairenin içine girmeden oradan müracaat edebiliyorlar. Çünkü sonuç ona mutlaka ulaştırılıyor. Tüm vergi dairelerinden başvuru yapılabiliyor. İnternet sitesinden, e-devletten başvuru yapılabiliyor. Ama başvuru yapıldığı zaman teknik bir eksiklik olsa bile ilgili daire o vatandaşa dönüş yapıyor. Bu da bir otomasyon sisteminin bize sağlamış olduğu kolaylık. Hata da yapılabiliyor ama hata hemen düzeltiliyor. İşlem güvencesi de sağlanmış oluyor bu otomasyon sayesinde. Bir memur keyfine göre hareket edemez, vatandaş da tanıdık memur mu bulsam, müdüre mi gitsem diye düşünmeyecek. Çünkü artık bu sisteme giren bir yazı, dilekçe, müracaat sisteme girildiği zaman ne şekilde verildiyse o şekilde giriliyor. O bildirinin üzerinde ne yapılıyorsa sistemde gözüküyor. Hata yapan sorumlu oluyor. Bu konuda da vatandaşlarımız eski alışkanlıklara göre değil, yeni kurumsal alışkanlıklarla kurumlara özellikle vergi dairesi ile ilgili girişimlerde bulunurken sıkıntı yaşamayacaklar. Bizim için meslek mensupları da önemli. Artık kimsenin vergi dairesinde tanıdık müdür aramasına gerek yok. Bir mali müşavire gittiği zaman kendisi çözecek. Daireye bile gelmeyecek. Parayı yatırmak için de vergi dairesine gelmesine gerek kalmıyor. Banka hesabından, kredi kartından ödeme yapılabiliyor. Ödeme araçları da gelişti” diyerek hem başvuru hem de ödemedeki kolaylıklarla ilgili vatandaşları aydınlattı.

 

“3 BİN LİRAYI BULAN TRAFİK CEZASINI 256 TL ÖDEYEREK KAPATABİLİYORSUNUZ”

Baysal, 7326 sayılı yasa ile ilgili örnekler vererek, bu yasanın sağladığı avantajları dile getirdi. Baysal, “Örneğin; Bir vatandaşın 72 bin lira bir borcu var diyelim. Bunu normal ödemeye kalksa 20 bin 756 lira gecikme zammı uygulanıyor. 72 bin liranın üzerine 20 bin 756 lira gecikme zammı eklenince ödemesi gereken tutar 92 bin 756 TL oluyor. Burada 38 bin 238 lirası vazgeçiliyor. Toplamda 72 bin lira borcun gecikme zammı dahil 56 bin 756 liralık ödeme ile kurtarabiliyor. Vadesine göre değişiyor bu ödeme tutarı. Peşin ödemede Yİ-ÜFE oranında yüzde 90’ından vazgeçiliyor. 100 bin liralık bir ödeme kabul ettiğiniz zaman peşin ödeme şeklinde sizin gecikme zammı ile birlikte tabi vadesine göre değişiyor ama ödenecek tutar 2-3 katına çıkabiliyor. Örneğin; bir yıllık gecikme zammı var diyelim, bu 100 bin liranın geri ödemesi 120-125 bin lirayı buluyorken 110 bin lira ile bunu kapatabiliyorsunuz hem de taksitlendirerek. Peşin öderseniz ise yüzde 90Yİ-ÜFE’den vazgeçiliyor” şeklinde konuştu. Vatandaşların en çok merak ettiği trafik cezalarında da yeni yasa ile birçok kolaylık sağlandığına değinen Baysal, “Mesela bir vatandaşın 2 bin 473 lira trafik idari paracezası var.Bunun faizi bin 360 lira tutuyor. Yargı yoluna başvurulmuş, Mahkemelerce idare aleyhine bir karar verilmiş ve temyiz süreci de devam ediyorsa siz bunu yüzde 10’u 247 lira ayrıcaYİ-ÜFEoranı da eklediğinizde toplam 256 lira ödemiş oluyorsunuz. Yani 3 bin 585 liradan biz vazgeçiyoruz. Trafik para cezalarına aylık yüzde 5 zam uygulanıyor. Ondan faizi fazla tutuyor. Yani aslında kesilen ceza 2473 TL iken faizle beraber 3 binlere çıkan bu borç için 7326 sayılı kanundan yararlandığınız zaman 256 TL ödeniyor” ifadelerine yer verdi.

 

“ADLİ PARA CEZALARI VE KORONAVİRÜS İLE İLGİLİ PARA CEZALARI BU KANUN KAPSAMINA GİRMİYOR”

Baysal, Mersin’de bu yasadan yararlanmak için başvuran kişi sayısı hakkında da açıklamalarda bulunarak, “Bize bin TL üzerinde kesinleşmiş borcu olan ve bu yapılandırma kanunundan yararlanabilecek 230 bin 177 mükellefin başvurması lazım. Ancak bugüne kadar 104 bin 579 mükellef başvurmuş, Yİ-ÜFE oranı ile birlikte biz 760 milyon lirasını yapılandırmışız. Bu günler son günler, iyi değerlendirmek lazım. Adli para cezaları ve koronavirüs ile ilgili para cezaları bu kanun kapsamına girmiyor.

 

“YAPILANDIRMA YAPILDIĞI ZAMAN BORCU YOKTUR YAZISI ALINABİLİYOR”

Müracaat kadar ödeme kısmında da vatandaşa pek çok kolaylık sağlayan bu yasa ile birlikte vatandaşlar Vergi Dairesi’ne gelmeden ödemelerini de gerçekleştiriyor. Bununla ilgili açıklamalarda bulunan Baysal, “Kişiye de ödeme kolaylığı sağlanıyor. Müracaat için son günlere giriliyor. Ceza olanlarda büyük bir imkan var. Kamuda tapu işlemi yaptıracaksanız, nüfusta işlem yaptıracaksanız, silah ruhsatı alacaksınız kamuya borcunu olmaması gerekiyor. Trafik cezası da olsa, tapu harcı borcunuz da olsa siz onu ödemediğiniz süre resmi daireler size işlem yapmıyor artık. Bu şekilde yapılandırıldığı takdirde takipli borç olmayacağı için vatandaşın resmi dairelerde işlemi yapılabilecek. Yapılandırma yapıldığı zaman borcu yoktur yazısı da alabiliyorsunuz” dedi.

 

“VERGİ DAİRELERİ, VATANDAŞA HİZMET VERME ANLAYIŞI İLE ÇALIŞMAK ZORUNDA”

Yangın ve sel bölgeleri için Maliye Bakanlığı’nın kanun yetkisi dahilinde afete maruz kalınan bölgelerde yaşayan mükelleflerimiz için mücbir sebep ilan edildiğini de dile getiren Baysal, “Mücbir sebepte de vergilendirme ile ilgili yükümlülükleriertelendi. Mersin’de çok mükellef yok ama mesela Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi halkın geneli ilgilendiren vergi türleri bile 3 ay ertelendi. Onu da sistemden görüyoruz. Vatandaşın müracaatına gerek kalmaksızın resen yapıyoruz. Aydıncık’tan bir MTV borcu olan mükellef Temmuz’da ödemesi gerekiyordu taksitini, o ertelendi. O sistemden girdiğinde o borç gözükmez. Böyle bir kolaylık sağlandı. Mersin’de çok kapsamlı değil ama sel bölgelerinde daha büyük afetler olduğu için daha kapsamlı oldu. Mücbir sebep; insan iradesinin dışında meydana gelebilecek olağan üstü hallerdir. Vatandaş yangınla mücadele etmiş, dükkanı yanmış. Vergini ödemedin, beyanname vermedin denilmez. Ona kolaylık sağlıyor. Vergi Daireleri vatandaşa hizmet verme anlayışı ile çalışmak ve Vatandaşın işini kolaylaştırmak zorundayız. Vergi dairesi diye korkma diye bir şey yok. Biz birbirimizin tamamlayıcısıyız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.