Akdeniz Belediyesi’nden Kadın ve Aile Danışma Merkezi

Akdeniz Belediyesi’nden Kadın ve Aile Danışma Merkezi cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediyesi, ‘Akdeniz’de sağlıklı iletişim mutlu aile’ sloganı ile hizmete sunmuş olduğu Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nin açılış törenini gerçekleştirdi.


Haber – Barış Köksal

Akdeniz Belediyesi, ‘Akdeniz’de sağlıklı iletişim mutlu aile’ sloganı ile hizmete sunmuş olduğu Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nin açılış töreni yaptı. Açılışa Veysel Topkaya Aile Sosyal Hizmetler İl Müdür, Ebubekir Fil Akdeniz İlce Emniyet Müdürü, Muhittin Pamuk Kaymakam, Aysel Mavioglu Baskan Yardımcısı, Behiye Gültak, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek ve basın mensupları katıldı. Törende konuşma yapan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nin kurulması ile ilgili önceliklerimiz aile içi şiddeti de önlemek. Bunun amacı ya da biraz sohbet, çokça farkındalık projesi ile gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“KADIN AİLENİN TEMEL DİREKLERİNDEN BİR TANESİ”

Göreve geldikleri ilk günden bu yana en çok önemsenen kesimin hanımefendiler olduğunu ve her söylemlerinde de bunu dile getirdiklerini ama Akdeniz’de yaşayan kadınların daha zor şartlarda olduklarını belirten Gültak, “Söylemlerimiz ile de bunu dile getiriyoruz. Özellikle seçim döneminde kadınlara yönelik anlattığımız projelerin sonucunda onlar bizi tercih ettiler ve bugün biz bu görevdeyiz. Kadın ailenin temel direklerinden bir tanesi. Kadının ve ailenin mutlu olduğu bir ortamda toplumun da mutlu olduğu kesindir. Dolayısıyla özellikle güçlü kadın ve güçlü Akdeniz sloganının üzerinde duruyoruz. Şehrimizde, Toroslar’da, Yenişehir’de ve Mezitli’deki hanımefendilerle Akdeniz’deki hanımefendileri biraz ayırmak zorunda kalıyoruz. Çünkü Akdeniz’in kadınları maalesef daha zor şartlarda ve daha zor imkanlarda yaşıyorlar. Dün akşamki gezimle alakalı size bir dipnot vermek istiyorum. Bir eve gittim, Cami Şerif Mahallesi’ndeydi. Annemiz erkek kıyafetleri giyip, geceleri çöp toplayan bir anne. Bir tane kızı var, dul bir annemiz ve çok güçlü bir kadın. Kızı da ondan güçlü. Bizle 2019’da tanışmışlar aile olarak. Silifke kampımıza gitmişler. Bu kızımız Silifke’de kampı görünce, dünyanın farklı yönlerini görünce kendi kendine söz vermiş. Çalışacağım, iyi bir okul okuyacağım kendime, aileme ve ülkeme faydalı olacağım demiş. Kızımız bu sene Amasya tıp Fakültesi’ni kazanmış. Bu sene çok profesyonel bir eğitim seti hazırladık lise son öğrencileri için. O eğitim setinden faydalanmış sadece. Bunları önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİZ KADINI VE AİLEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Kadını ve aileyi çok önemsediklerini, ailenin içerisine girip de, kadınla, kız çocukları ile ilgilenildiği zaman Cumhuriyetin ileriye taşındığını söyleyen Gültak, “Eğer bunları sağlamazsanız onları makus tarihine bırakırsınız. Akdeniz Belediyesi olarak engelli ve yaşlı vatandaşlarımızla da çok ilgilendik. Onlarla ilgili de projeler yaptık. Her zaman söylüyorum, beni doğuran da bir anneydi. Annelik kutsaldır. Biz kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz. Bugün Kadın ve Aile Hizmet Müdürlüğümüz olarak kadın ve çocuk üzerine sürdürdüğümüz farklı ve yenilikçi projeleri ve çalışmaları daha geniş bir kitleye ulaştırmak adına Akdeniz’de Sağlıklı İletişim, Mutlu Aile sloganıyla Kadın ve Aile Danışma Merkezi’ni hep beraber açacağız. 2021 Eylül ayında faaliyete geçecek olan bu merkezimizde kadınlarımıza, çocuklarımıza ailenin toplumun dönüşümün sağlanması amacıyla sosyal, psikolojik ve kültürel faaliyetleri hayata geçireceğiz. Anneler buraya geldiğinde çocuklarını da rahatlıkla bırakabileceği mekanlar da olacak. Anne burada bir terapi alırken veya bir ders alırken aklı çocuğunda kalmayacak. Çocuğu da burada ayrı bir alanda hem ilgilenilecek hem de eğitim sunulacak” şeklinde konuştu.

“MERKEZDE ÖNCELİKLERİMİZ AİLE İÇİ ŞİDDETİ DE ÖNLEMEK”

Akdeniz Belediyesi olarak yapılan Aile Dayanışma Merkezi’nde, aile danışmanlığı, bireysel psikolojik danışmanlık ve psikoterapi, çocuk ve ergene yönelik psikoterapi ve psikolojik danışmanlık, oyun terapisi, seminerler ve eğitim çalışmaları, sosyokültürel faaliyetlerle ilgili ayrıca aile içi şiddete yönelik önleyici çalışmalara önem vereceklerini belirten Gültak, “Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nin kurulması ile ilgili önceliklerimiz aile içi şiddeti de önlemek. Bunun amacı ya da biraz sohbet, çokça farkındalık projesi ile gerçekleştireceğiz. Özellikle Akdeniz Belediyesi, Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Akdeniz İlçe Emniyet Müdürlüğümüz ile bu projeyi beraber yöneteceğiz. Cumhurbaşkanlığımızın 4. Ulusal aile içi şiddetle mücadele kapsamında şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi ile uzmanlarımız kahvelerde ve şiddetin yoğun hissedildiği mahallelerde öncelikle erkeklere ulaşıp, değişik eğitimler ve seminerler verecekler. Aile içi etkili iletişim noktasında şiddeti önleme noktasında hizmetler 6284 sayılı kanun, aile içi nedenleri ve sonuçları, şiddet mağdurlarının hakları ve şiddetin tekrar edilmesi durumunda 6284 sayılı kanunun cezai yaptırım konularında değişik eğitimler verilecek. Erkekler de neyle karşı karşıya olduklarını bilmeleri gerekiyor” diye ekledi.

“MERKEZDE HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”

Merkezde herkese her türlü desteğin sağladığını belirten Gültak, “Psikolojik danışmanlık hizmetleri ile bin 599, kadın ve çocuğa aile danışmanlığı hizmeti ile 79 aileye, 0-6 yaş gelişme ve tarama takibi ile 682 çocuğumuza, seminer ve eğitimler kapsamında 5 bin 717 kadına ve çocuk ve aileye ulaşıldığını size sunmak isterim. Yine farklı konularla sosyolog incelemesi ile bin 698 vatandaşa, evde temizlik hizmetleri kapsamında bin 833 yaşlı ve engelli vatandaşımıza, evde kişisel bakım hizmetleri ile 767 berber ve 136 kuaför hizmetimiz sunulmuştur. Hoş geldin Bebek projesi ile 3 bin 451 aileye ulaştık. Yine Mersin’de ilki yaptık, onkoloji hastalarımıza hizmet sunuyoruz. Bunun adı da “onkobüs” hizmeti. Şu ana kadar 141 kişiye servis desteği sağlanmıştır. Ayrıca Akdeniz’in parlayan yıldızları konusunda da Akdeniz’in özel yetenekli ve IQ’ su yüksek 30 tane öğrencisine de sahip çıkıyoruz. Bunların kursları, eğitimleri ve üniversite ile entegrelerini sağlıyoruz. İsrafı Önleme Vakfı sayesinde de şu ana kadar binlerce kadınımıza 3,5 milyon doların üzerinde kredi de sağlamış durumdayız. Daha önce böyle bir hizmet de yoktu bu da Mersin’de bir ilktir” şeklinde konuştu. 

“MUTLU AİLE, MUTLU TOPLUMDUR”

Kadınların meslekleri konusunda onlara sermaye desteği verdiklerini, ayrıca onları ön plana çıkardıklarını belirten Gültak, “Yine Mersin’de bir ilk olarak iki tane Kadın Kooperatifimiz var. Bu iki Kadın Kooperatifimizle yaptıkları projeler doğrultusunda 300’er bin lira hibe destekli Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandı. Yakında Sanayi Bakanlığı’nın temsilcileri gelecek ve o kooperatiflerimize destekler verilecek. Ayrıca yapmış oldukları ürünlerin satışı doğrultusunda Metropol’ün orada Kadının Emeği Diyarı’nda satış yeri de sağlamış olduk. Hem üretiyorlar hem de pazarlamasını yapıyorlar. Geldiğimiz günden bu yana kadar Akdeniz’in makus tarihi başta kadınlarımız, gençlerimiz ve beyefendilerimiz üzerine birçok sosyal proje yapıyoruz. Mutlu aile, mutlu toplumdur. Mutlu Akdeniz, mutlu Mersin demektir. Birlikte olduğumuz sürece kuvvetliyiz” diye ekledi.

PAMUK: “KADININ GÜÇLENMESİ ASLINDA TOPLUMUN GELECEĞİNE YAPILAN BİR YATIRIMDIR”

Çok güzel bir iş birliğine şahitlik ettiklerini, belediyenin, kamu kurumları iş birliği içerisinde güçlerini birleştirerek çok anlamlı bir sorunu çözmek üzerine güzel bir iş birliği gerçekleştirdiklerini söyleyen Kaymakam Muhittin Pamuk ise, “Bu iş birliği özellikle aile desteği hedeflediği zaman kadını güçlendirmeyi hedeflediği zaman çok daha anlamlı, çok daha kıymetli oluyor. Ailenin güçlenmesi, kadının güçlenmesi aslında toplumun geleceğine yapılan bir yatırımdır. Güçlü toplum istiyorsak, güçlü aileyi; güçlü aile istiyorsak, güçlü kadını gerçekleştirmek zorundayız. Aileye ve kadına yapılan her türlü yatırımın bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu vurgulamak istiyorum. Aile ve kadın denilince bununla beraber aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet de gündeme geliyor. Biz şiddetin her türüne karşıyız. Toplumda şiddeti yok etmek, azaltmak zorundayız. Bu şiddet aile içi ve kadına yönelik olunca hepimizi yaralıyor. Bu iş birliği neticesinde aile içi şiddeti azaltmak adına, önlemek adına güçlerini birleştirip çok güzel bir çalışma ortaya koyuyorlar. Aileyi desteklemek adına Akdeniz Kaymakamlığı olarak aile destek merkezlerimiz, şu anda 5 mahallemizde var. Belediye bünyesinde aile destek merkezi, aile rehberlik merkezinin de kurumsal bir yapıya kavuşmasıyla bu hareket, katkı çok daha büyüyecek” dedi.