Seçer: “Gülnar’da otogar yapacaktım, kabul edilmedi”

Seçer: “Gülnar’da otogar yapacaktım, kabul edilmedi” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Eylül Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi gerçekleştirildi. Birçok konunun konuşulduğu mecliste, Erdemli Otogarı, Anamur Otogarı hakkında konuşan Seçer, “Gülnar’a gittim sayın başkana ben teklif ettim. Nereye istiyorsanız belediye hizmet binası olarak yapalım dedik ve yapıyoruz. Ben butik bir otogara razıyım verin bir yer yapalım dedik. Yine yok dendi. Proje, para, ödenek, kaynak ne istiyorsanız hazır. Yeri gösterin bedeline hazırım dedim daha önce. Otogar da yapacaktık. Yine yok dendi” sözlerini kullandı.


Haber – Gülsen Kaya

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Eylül Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Birçok konunun konuşulduğu mecliste Seçer, Erdemli’de otogar yapmak istediklerini ama kabul edilmediğini ifade ederek, “Anamur’da da bir otogar var, ne otogarı. Çok daha fazla otogar. Gülnar’da bir otogar var, oto oto otogar. Bina yapmak mesele değil. Bakın banka borçları ödüyoruz, bu kadar borç diyoruz. İşte bunlar. Gülnar belediye başkanımız burada. Otogar kapasitesi ne, otogarın durumu ne? Ben oradaydım. Oradaki otogarın durumuna da baktım bomboş. Günlük kapasitesi belli. Biz oraya MESKİ’yi de taşıyacağız. Çalışıyoruz revize ediyoruz. Büyükşehir’de taşıyacağız dershanemizi de taşıyacağız. İsteyen bir kurum varsa onlara da vereceğiz. Gülnar’a gittim sayın başkana ben teklif ettim. Nereye istiyorsanız belediye hizmet binası olarak yapalım dedik ve yapıyoruz. Sayın Tollu doğru bir şey söyledi. Koca otogar olmaz dedi. Ben butik bir otogara razıyım verin bir yer. Yapalım dedik. Yine yok dendi. Proje, para, ödenek, kaynak ne istiyorsanız hazır. Yeri gösterin bedeline hazırım dedim daha önce. Otogar da yapacaktık. Yani ben her türlü alternatife hazırım ama, mahkeme olmuş o olmuş, bu olmuş. Bir örnek daha, siz bu halin satışına neden karşısınız, komisyonda bekletiyorsunuz? Niye karşısınız? Bana bir söyler misiniz? Kanun diyor ki, sen belediye olarak hali yaptın, bunun yüzde 50’sini satabilirsin kalanı da satabilirsin ama birliklerin kooperatiflerin haklarını koru. Orada yarım kalmış bir otogar var. Kaçmış mı müteahhit? Ya da bırakmış, düzeltiyorum o kelimeyi. Adamın işi bozulmuş bırakmış. Biz oradaki arsa sorununu da çözdük mu hukuk olarak? Satın almaya kabul ettim, bir baktım ki zaten arsa bizimmiş. Satın aldım kabul ettim bakın. Yeter ki hale başlayayım diye. Tekrar söylüyorum, satın almayı kabul ettim. Hukukçular dedi ki, ne satın alması. Burası zaten bizimmiş. Bu kadar samimi ben çaba göstereceğim, ihaleye çıkacağım şu anda inşaat başlamış satışa çıkacağım, dışarıdan birileri gelir alırsa deniliyor” şeklinde konuştu.

 

“BU ÜLKE YASA, KANUN VE HER ŞEYDEN ÖNCE HUKUK DEVLETİ”

Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan herkesin Türkiye’nin her noktasında alışveriş yapabileceğine vurgu yapan Seçer, “Var mı böyle bir şey? Her noktasında kamu ihalesine girebilir. Ben bir taraftan satışını gerçekleştirirken diğer taraftan da halin süratle yapımını yapacağım neden engelliyorsunuz bunu? Buradan Erdemlili bir tüccar gidip Diyarbakır’dan bir halden yer alamıyor mu? Erzurum’dan, Trabzon’dan neden gelmesin belediyemin ihalesine girmesinler? Zaten hakkını neyse o. Bırakın insanlar girsin, Türkiye’nin her tarafından insanlar gelebilir. O zaman yasaları değiştirin. Deyin ki bana kendi bölgenin dışında bir tüccara satamazsın. Böyle bir şey yok. Bu ülke yasa devleti. Kanun ve her şeyden önce hukuk devleti. Hukukta yasalarla şekillenir. Böyle şey olmaz. Öyle kafamıza göre, yok kardeşim çıkmıyoruz ben bunu kabul etmiyorum’ demek olmaz. Erdemli mezbahası yer ve izin problemimiz yok ancak tarım bakanlığı kırsal dezavantajlı alanlar kalkınma programı kapsamında yardım yapacağını açıkladı. Küçük kapasiteli yeri büyütme kararı verildi ancak proje kapsamında bakanlıktan para gelmedi. Şu anda biz kendi imkanlarımızla yapıyormuşuz. Ünzile Hanım’da söyledi.  Yüzde 97 Çevre Bakanlığı’nın yaptığı yardımların Cumhur İttifakı belediyeleri, yüzde 3’ü diğer belediyeler. Ülke gerçeği bu. Siz istediğiniz kadar ayrımcılık yapmıyor deyin. Bu rakamları takla attıramazsınız böyle de bir gerçek var” diye konuştu.

 

“SİZİN GÜCÜNÜZ ZATEN SADECE BANA YETİYOR, HÜKÜMETE YETMİYOR DEĞİL Mİ?

Tahsisleri takip ettiklerini de sözlerine ekleyen Seçer, “Bizim gücümüz nedir ki dediniz. Sizin gücünüz zaten sadece bana yetiyor. Hükümete yetmiyor değil mi sayın Topkara? Tahsisler için ben de çırpınıyorum. Ben de her şeyi yapmaya gayret ediyorum. Ferat Aktan’a Seçer, “Biz Ankara’ya birlikte gitmedik mi? Düzenli depolama tesisi için, katı atık için ve Otluca için. Hayatı önem taşıyor dedik. Buyurun Cumhur İttifakı’na bağlı Aktan’a sorun. Geçtiğimiz hafta MESKİ gitti, dediler ki biri tamam diğeri yok. Neden diğeri yok?  Ben Cumhur İttifakı’na mensup belediye başkanı olsaydım kaldırır telefonu ‘neden yok’ diye derdim. Ama şimdi de benim gücüm size yetiyor. Neden yok? Siz bir arayıp sorun neden yok? Anamur’da AK Partili, MHP’li belediye yok mu? Aydıncık’ta Bozyazı’da MHP’li belediye yok mu? Verselerdi, yıllardır bekliyor proje. Ben kaynağına kadar gittim Anamur’da Çatıbükü’ne kadar gittim. Verin kardeşim. Ben yapmak istiyorum kaçmıyorum. Televizyon ekranlarında söylediğimi sayın Topkara yine söylüyorum, bana yardımcı olduğunuz konular var bunu da söylüyorum. Birebir hepinizin değerli, insanları olduğunu, ilişiklerimizin son derece iyi olduğunu da söylüyorum. Hepinize saygı sevgi duyduğumu her yerde söylüyorum. Onları görmüyorsun ama senin işine gelmeyen tarafı şak diye fotoğrafını çekiyorsun. Onun da fotoğrafını çeksen Topkara, değil mi? İfadelerini kullandı.

 

“O BORÇLANMA YETKİSİNİ VERMEK DURUMUNDASINIZ HUKUKEN”

Seçer, komisyona hakkı olan, zaten şu anda yargıda olduğunu belirttiği borçlanmayla ilgili olarak, “Yargı benim lehime karar verecek. Sen bana bütçeyi onayladın. O borçlanma yetkisini vermek durumundasın hukuken. Ama vermiyorsun, bunun adı ne? Sen söylüyorsun Lamos Köprüsü’nü. Ben yapmayayım mı o bölgeden bana oy çıkmıyor mu dedim? İhtiyaç var dediniz tamam diyorum. Anamur benim kalem mi? Tabiri caizse siyasi kalem mi? Yüzde 50, yüzde 60 oy mu çıkıyor oradan? Ama ihtiyacı var Anamur’un ona. O yüzden koşturuyorum ona. Yapmayın bunu. Geçen dönem burada meclis üyelerimiz var, CHP’li, o dönemin il başkanı olan. Maşallah güzel trafik polisliği yapılmış kimseye dur dememiş. Gelene geç, gidene geç. Kimse dememiş ki bu kadar parayı ne yapıyorsun?” dedi.

 

“1 MİLYARA YAKIN PARA ÖDEDİM”

2018’in 12. ayında geçilen dönemde 175 milyon TL para kullandıran bir meclisle karşı karşıya geldiğini söyleyen Seçer, “Bu dönem ki meclis bizim gözümüzü açtırmıyor. Bunları niye anlatmıyorsun sayın Topkara? Siyaseti bilen insansınız. Her yıl bütçede borçlanma kalemini almış geçen dönemki başkan. İşi yapmış yapmış faturayı Vahap Seçer’e bırakmış. Bunu söylediğimde herkes bana kızıyor. Eskisi yenisi döktürüyor twitterdan şuradan buradan. Ben ödeyeceğim 1 milyara yakın borcu kapattık 2,5 yılda. Veriyoruz rakamları araştırın. Şimdi eskiyi öde ama yeniyi yaptıklarını yok. Ne olacak? 5 yıl bitecek eksinin borcu da bitecek. Vahap Seçer geriden kalan borçları ödeyecek sadece banka borcu 1 milyar 561 milyon lira. 1 milyara yakın para ödedim. Bu yıldan sonra rahatlıyorum çok şükür. Ben 1 milyar liraya neler yapmazdım. Erdemli’yi, Anamur’u, Tarsus’u, Çamlıyayla’lı, Mut’u, Gülnar’ı her tarafını yol yapardım. Ne oldu? Para ödüyorum. Bari yarısını verin” diye belirtti.

 

BORÇLANMA KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planı çerçevesinde Mersin’in ihtiyaç duyduğu yatırımların öncelik sırasına göre planlanmış ve bütçeye konulan ödenek çerçevesinde projeler hazırlanarak yapım ihalelerine başlanmış ve yarım kalan yatırımların hala devam ettiği belirtildi. Stratejik plan çerçevesinde devam eden yatırımların tamamlanması ile Mersin için acil ihtiyaç duyulan yeni yatırımlara (alt yapı, üst yapı ve sosyal-kültürel alanlarda) başlanabilmesi amacıyla borçlanmaya gidilmesine ihtiyaç duyuldu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 26.11.2020 tarih ve 683 sayılı kararı ile 2021 yılı bütçesine iç borçlanma yapılabilmesi amacıyla faiz hariç 265 milyon TL borçlanma yetkisi kabul edilmiş olup, bu kapsamda, İller Bankası veya ticari bankalardan faiz hariç 265 milyon TL’ye kadar kredi kullanma, krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapma ve eksik işleri tamamlama, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/d bendine göre borçlanma yapma ve yine 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38/g bendi uyarınca bu hususlarda düzenlenecek her türlü sözleşmeyi imzalama hususlarında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yetkilendirilmesi ile ilgili konunun görüşülmesinin ise komisyona havale edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.