Kılavuz: “Yerel basına sahip çıkılması gerekiyor”

Kılavuz: “Yerel basına sahip çıkılması gerekiyor” cukurovagazetesi.com

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ve MHP Mersin İl Başkan Yardımcısı Cemil Parlar gazetemizi ziyaret etti. Ziyareti sırasında gündeme dair açıklamalarda bulunan ve özellikle yerel basının zor günlerden geçtiğini belirten Kılavuz, “Yerel basın gazetelerinin yaşaması adına büyük fedakarlıklar yapılmalı. Yerel basının da ayakta kalması noktasında devlet, millet ve ilgili kurum kuruluşlar muhakkak süreçte yerel basına sahip çıkması gerekiyor” dedi.


Haber – Gülsen Kaya

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz gazetemizi ziyaret ederek gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kılavuz, “Mersin’de yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam edecek. Bizim Mersin’e karşı vefamız var. Milletvekili olup, olmamamız önemli değil. Hayatımız boyunca Mersin’e karşı sonsuz bir saygımız olacaktır. Mersinli bir vatandaşımızı kalbimizde, gönlümüzde taşıyacağız. Mersin bizim için çok değerli. Mersin’in kıymetini bilmek gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

“SIKINTILARININ SORUNLARININ EL BİRLİĞİYLE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR”

Zaman zaman yerel basın mensuplarıyla sohbet edip, karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunduklarını, yerel basının ayakta kalması adına büyük fedakarlıklar yapılması ve sıkıntıların çözülmesi adına el birliğiyle çalışılması gerektiğini belirten Kılavuz, “Maalesef yerel basın gazetelerinin yaşaması adına büyük fedakarlıklar yapılmalı. Çünkü TBMM’nin de yerel basınla alakalı bazı gazetecilerimizin ziyaretleri oldu. Gerçekten çok üzülüyorum. Her şeyden evvel bu sektörün çok güçlü bir şekilde herhangi bir siyasi anlayışın içerisinde yok olmadan istismara uğramadan farklı mecralara taşınmadan, ilkeli, ahlaklı, dürüst, gerçekleri yerel gazetelere aktaran bir zihniyetin, anlayışın hakim olması gerekiyor. Dolayısıyla bunu gerçekten sıkıntılarının sorunlarının el birliğiyle çözülmesi gerekiyor. Elbette bir takım hassas dönemlerden geçiliyor pandemi, sel, yangınlar, depremler ve ekonomik olarak bazı yaşanılan dalgalanmalar gibi durumlar etkiliyor. En azından yerel basının da ayakta kalması noktasında devlet, millet ve ilgili kurum kuruluşlar muhakkak süreçte yerel basına sahip çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“GAZETECİLİK OBJEKTİF BİR ŞEKİLDE YAPILMALI”

Gazeteciliğin objektif bir şekilde yapılması gerektiğini, ne gördüyse onu yazmayı gerektirdiğini ve kimseyi göründüğünden fazla yükseltmemeli ya da düşürmemeli diyen Kılavuz, “Biz gazetecilik anlayışını haksız yere eleştirme, suçlama ve yalan yanlış haber anlayışında olursa bu gazetecilik olmaz. Yine herhangi bir siyasi, herhangi bir şahsı hak etmediği takdirde övgülerle yalan yanlış şekilde takdirlerle yazarsak o da yanlış. Ama burada kim olursa olsun, siyaset, ticaret, bürokrasi, şehrin yöneticileri gazeteciler tarafından elbette gerektiğinde eleştirilecektir. Gerektiğinde yapmış olduğu çalışmalardan dolayı takdir edilmesi de elbette nemlidir. Ama ben kendim şahsım adına asla ve kesinlikle hiçbir basın mensubundan, gazetecimizde, medya mensubundan hak etmediğim bir övgüyü ya da yazılı anlamda şahsımla alakalı birtakım açıklamaları istemiyorum” diye ekledi.

 

“YEREL BASIN ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”

Ülkenin, bu şehrin kalkınmasını isteniyorsa samimi olmak gerektiğini, iş ahlakının olması gerektiğini ve dürüst yaşamak gerektiğini, gazetecilerin susturulmaması gerektiğini ve gazetecilik olarak yerel basının zor dönemden geçtiğini belirten Kılavuz, “Yanlışa gerçekten insanlar yanlış diyebilmeli doğruya da doğru diyebilmeli. Bunu topyekun sağladığımızda şehir de ülke de çok daha güçlü bir şekilde ilerleyecektir, kalkınacaktır, büyüyecektir. Ama bazı makamları, birtakım imkanları gazetecileri susturmak adına gazetecileri gözdağı vermek adına bir uygulama yapılırsa da bu hiçbir şekilde açıklanamaz. Sözün bittiği yer olur. Gerçekten çok zor bir dönemden geçiyor yerel basın, gazeteciler olarak. Eğer ki kendi meslek aşkları, inançları, sorumlulukları, üstlerine yüklenen bir görev, tarihten günümüze vebal olarak kabul etmese de bırakanlar da oluyor. En kötüsü de şöyle bir talihsizlikle de karşılaşıyoruz, adı gazeteci basın mensubu, çok affedersiniz bir miktar paralarla bir takım maddi çıkarlarla basında değil de sosyal medya alanlarda itibar cellatlığı yapıyorlar. Suikast düzenliyorlar ve ben utanarak ifade etmek istiyorum. Bunu da çok ufakçılıkla yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“GAZETECİLERİMİZİN CİDDİ BİRİKMİŞ SORUNLARI VAR”

Yerel anlamda gazetelerin çok özel bir öneme sahip olduğunu, her şeyden önce vatandaşların haber alma hakkını yerel basın mensuplarının ilkeli, samimi, dürüst gerçekleri eşit bir şekilde vatandaşa ulaştırmakla sorumlu olduğunu ve gazeteciler birikmiş sorunları olduğunu ve yapılan çalışmaları takip ettiğini ifade eden Kılavuz, “Ben şunun mutluluğunu gerçekten yaşıyorum. Hiçbir siyasi görüş ayırt etmeksizin veya herhangi bir şahıs ayırt etmeksizin olanları dürüst bir şekilde vatandaşlarımızı bilgilendirmek adına aydınlatmak adına çalışmalarınızı takip ediyorum. Bundan ötürü gazete çalışanlarınızı canı gönülden kutluyorum, tebrik ediyorum. Yerel basının, gazetecilerimizin ciddi birikmiş sorunları var. Özellikle son yıllarda sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılması ile birlikte gazetecilik ahlakından, anlayışından, sorumluluğundan, bilincinden, ilkesinden nasibini almamış sadece ve yalnızca kendi şahsi çıkarları ile insanların veya çeşitli kurumların üzerine saldırı yapmaktan veya birtakım gelir elde etmekten başka gazetecilikle ilgisi olmayanların da ibretle takip ediyoruz. Bununla alakalı TBMM’de zaman zaman bu sorunu dile getiriyoruz. Elinde bir telefonla sosyal medya adreslerinde insanların onurlarına, haysiyetlerine, namuslarına, yaşantılarına haksız bir şekilde dil uzatmaları da çok kırıcı ve incitici. Her mesleğin kendisine ait onuru ve şerefi vardır. Bu mesleği bilgisi, birikimi, tecrübesi ve mücadelesi ile bilmeyen sadece çeşitli gelirler elde etmek için sahada olan insanlara hep birlikte bir tavır sergilememiz gerekiyor. Siyasetçilerin de bürokrasilerin de toplumun her katmanının eleştirileri olacaktır” şeklinde konuştu.