İçel Sanat Kulübü Çocuk Korosu tanıtıldı

İçel Sanat Kulübü Çocuk Korosu tanıtıldı cukurovagazetesi.com

İçel Sanat Kulübü, ilerde referans kaynağı olabilecek “Şemsa Pozcu Çoksesli Çocuk Korosu” tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşma yapan İçel Sanat Kulubü Başkanı Mecit Baskın, “Çok sesli koro çalışmaları, çocuklarımıza bütün bu kazanımlara erişebilecekleri ortamı sağlayabileceği gibi akademik ve profesyonel yaşamda sıklıkla başvurulan özgeçmiş dosyaları için de çok değerli bir referans kaynağı olabilecektir” dedi.


 

Haber – Vecdi Yenigül

İçel Sanat Kulübü, “Şemsa Pozcu Çoksesli Çocuk Korosu” tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Kulüpte yapılan basın açıklamasında konuşma yapan İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, koronun öneminden bahsettikten sonra koronun şefliğini yapacak olan Rana Ünlü ve piyanist Doğa Çavdaroğlu’nu basın mensuplarına tanıttı. 89 yılından beri kültüre ve sanata Mersin’de ev sahipliği yapan İçel Sanat Kulübü’nün tarihinde ilk kez bir çocuk korosunu kurduğunu belirten Baskın, “İçel Sanat Kulübü tarihinde ilk kez bir çocuk korosu projesiyle karşınıza çıkıyor. Çocuk koromuzu tercih etmemizin sebebi tamamen geleceğimize yatırımdır. Çocuklarımıza ve geleceğimize yatırımdır çocuk korosu. Biz koro değerlerinin çocukların gelişimine çok faydası olacağına inanıyoruz. Süreç içerisinde çocuklar müthiş kazanımlar elde edeceklerdir. Hayata başlarken, sonraki dönemde alacakları eğitimlere başlarken sosyal hayatlarında, akademik hayatlarında bunlardan oldukça fazla yararlanacaklar” diye ekledi.

 

ÜNLÜ: “8 YILDIR ÇOCUK KOROSUNUN ŞEFLİĞİNİ YAPIYORUM”

Yapılan basın açıklamasında, çocuk korosunun şefliğini yapacak olan Rana Sıdıka Ünlü basın mensuplarına kendini tanıtarak, “Benimde çocukluğum Mersin Operası’nın çocuk korosu ile başladı. Çocuk korosunun müzisyen olacak insanlar için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu çok iyi biliyorum. Çünkü o çocuk korosuyla başlamasaydın bu işe, eminim belki bende müzisyen olmayacaktım. Çok sesli koroda bende şarkı söyledim. Okulu bitirdikten sonra öğrenciyken, yine Çukurova’nın minikler korosunu çalıştırarak başladım bende koro şefliği tecrübesine. Daha sonra Mersin’de korolar çalıştırdım. Tekrar 8 yıldır çocuk korosunun şefliğini yapıyorum. Çocuklar açısından hepsi müzisyen olmuyor belki ama yaşamlarında çok büyük yollar kat ettiğini yıllar içerisinde gözlemliyoruz. Müzisyen olacaksa çocuk korosunda ortaya çıkıyor ve tercih ediyor, o artık ailelerin bakış açısına kalıyor. Koroyla başlayan ve o işte devam etmek isteyen çocuklar artık hayatlarının her alanında çocuk korosu ile karşılaşabiliyorlar” dedi.

 

BASKIN: “ÖZGEÇMİŞ DOSYALARI İÇİN DE ÇOK DEĞERLİ BİR REFERANS KAYNAĞI”

Çocuk korosunun, çocuklara bütün bu kazanımlara erişebilecekleri ortam sağlanmasının yanı sıra özgeçmiş dosyalarına koyabilecekleri bir referans kaynağı olacağını belirten Baskın, “Çoksesli Koro çalışmaları, çocuklarımıza bütün bu kazanımlara erişebilecekleri ortamı sağlayabileceği gibi akademik ve profesyonel yaşamda sıklıkla başvurulan özgeçmiş dosyaları için de çok değerli bir referans kaynağı olabilecektir. Bu eğitimleri aldıklarında gelişim saflarında çok mümtaz bir yer edinmiş olacak, koro eğitimi, bir ekip eğitimi, bir dayanışma eğitimi olduğu için. Çünkü çocuklar seslerini üretiyorlar ama çevrelerindeki diğer ses grubu arkadaşlarıyla seslerini birleştiriyorlar ve siz karşıdan tek bir sesmiş gibi görüyorsunuz. Renkli, birbirinden farklı parçalar söyleyen çok renkli bir müzik duyuyorsunuz, zengin bir müzik duyuyorsunuz ve başkalarına saygı duymayı öğreniyorlar. Hocaya saygı, hocanın giriş çıkışlarına uyup, itibar ediyorlar” şeklinde konuştu.

 

ÇOCUKLARIN KAZANIMLARI

Çoksesli Koro çalışmalarının çocukların kazanımlarına doğrudan bireysel, akademik ve sosyal gelişimlerine katkısı olabilecek kazanımları da sağlayacak.  Hedef ve amaç birliği oluşturma, yardımlaşma ve paylaşma, birbirini dinleme, lideri (koro şefi) dinleme, birlikte üretme (ses, armoni, ahenk, uyum, senkron), nefes ve diyafram kontrolü, sesi doğru kullanma, birlikte eğlenme, disiplin ve öz kontrol sağlama gibi kazanımlar sağlayacak.

 

 

BAŞVURULAR

Başvuruların 20 Ağustos itibariyle başladığını belirten Baskın, “20 Ağustos 12 Eylül 2021 tarihleri arasında devam edecektir. Sosyal medya hesapları üzerinden de her türlü başvuru alınacaktır. Sosyal medya hesaplarından koroyla ilgili bilgilere ulaşılabildiği gibi, www.isk.org.tr adresinden de çok daha detaylı bilgiye sahip olunabilmektedir. Eve beylerin koroyla ilgili akıllarına takılan bütün sorularına dair açıklamalara ve bilgilendirmelere ulaşabilirler. Bu bilgilerin hemen altında da başvuru linkinden başvuru formunu kolayca doldurabilirler. Biz daha sonra onlarla iletişime geçiyoruz” diye ifade etti.

 

HAZIRLIK KURSU

Başvuruda bulunan bütün çocukların 15 Eylül’de bir hazırlık kursuna tabi tutulacaklarını belirten Baskın, “15 Eylül’de hazırlık kursumuz olacaktır. Aileler çocuklarını genelde çok yetenekli sanıyorlar ya da çok yetenekliler de aileleri fark edemiyor. Bizim bunu sınav sırasında beş dakika da hemen anlama şansımız olmuyor. Çünkü çocuk kendini kapatabilir, hazır olmuyor, strese girmiş olabiliyor, belki ilk sınav deneyimi olabiliyor. Bizim sınavımız yazılı değil, performansa dair bir sınav, çocuk kendini kasıyor olabilir ve bizde bu yüzden bir kurs yapmaya karar verdik. Bizde çocukları daha iyi tanımış olacağız böylece” dedi.

 

KURS SÜRESİ

Çocuk korosunun okulların eğitim sürecine göre işleyeceğini belirten Baskın, “Okulların açılıp tekrar tatile girmesi süreciyle tabi tuttuk. 9 aylık bir süreç olacaktır bu. Başlangıcı ekim ayı olacaktır. Ekim ayında başlayıp şubat ayında bitecek okullarla birlikte. Diğer süreç ise şubat ayında başlayıp haziran ayının içerisinde aynen okulların takvimi şeklinde çalışılacaktır. Okul çıkışında çocukların buraya gelebilmelerini sağlayacak şekilde süreç işleyecektir. Çocukların okul saatleriyle çakışmayacaktır. Ona göre bizde çalışma saatlerini düzenliyoruz” şeklinde konuştu.