TISİAD’ın yeni yönetimi basınla bir araya geldi

TISİAD’ın yeni yönetimi basınla bir araya geldi cukurovagazetesi.com

Türkiye Irak İş Adamları Derneği (TISİAD), yeni yönetim kurulunu tanıtmak için bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Reber Haşimoğlu, “Sizlerin de malumu olduğu üzere Irak pazarı, Türkiye için en önemli pazarlardan biridir. Irak ile olan kültürel ve tarihi bağlarımız, diğer ülkelere nazaran, daha fazla erkin olmamızı sağlamaktadır. Bu avantajlarımızı daha da iyi kullanmak suretiyle Irak pazarında daha etkin olmak amacıyla gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz” dedi.


Haber – Uğur Özgür

Türkiye Irak İş Adamları Derneği (TISİAD), yeni yönetim kurulunu tanıtmak için bir basın açıklaması düzenledi. Yönetim kurulunun yanı sıra birçok gazetecinin de katıldığı basın toplantısında Irak’ın Türkiye ticareti için çok önemli olduğunu vurgulayan Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Irak bizim görmezden göreceğimiz bir yer değil. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları, devletlerin ve diplomasinin yaptığından daha önemli işler yaptığına inanıyorum. Mesela yaklaşık 10 yıldır bu dernek onlarca zirve yaptı, onlarca iş yaptı. Emeği geçen bütün arkadaşlara, geçmiş dönem başkanlarına, yönetimine arkadaşlarımıza biz teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

TISİAD’TA YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ

Yapılan kurul sonrası yönetimde bulunan Nevaf Kılıç’ın tüzüğe aykırı hareketlerinden dolayı yönetim kurulundan çıkarıldığını ve dernek ile hiçbir ilişkisinin olmadığını belirten Haşimoğlu, “3 Temmuz 2021 tarihli olarak yapılan Genel Kurul ile Nevaf Kılıç'ın başkanlığı sona ermiştir. Kendisinin derneğimizin yönetimi ile bir ilgisi olmadığı gibi artık derneğimizin üyesi de değildir. 19/08/2021 tarihli Yönetim Kurulu kararı Nevaf Kılıç, derneğimizin tüzüğüne aykırı davranışları nedeniyle üyelikten çıkartılmıştır. Kendisi USIAD isimli bir dernek kurmuş olup bu demeğin TISIAD ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle de ne Nevaf Kılıç ile ne de USIAD ile irtibatımızın bulunmadığına dair hem yerel kurum ve kuruluşlar hem de Irak Devleti nezdindeki kurum ve Kuruluşlar bilgilendirilecektir. Ayrıca belirtilmesinde fayda umduğumuz bir diğer husus ise Derneğimizde 'İcra kurulu' ismiyle bir kurulumuz bulunmamaktadır. Bu itibarla da İzmir'de kendisini icra kurulu başkanı diye tanıtan kişinin derneğimiz ile ilgisi bulunmamaktadır. Yine bu minvalde olmak üzere derneğimizin atanmış il temsilciliği bulunmamaktadır. Kendilerini bu şekilde tanıtan kişiler ile irtibatımız olmadığını da burada sizlerle paylaşıyoruz. Bu basın toplantısı vesilesi ile siz değerli basın mensuplarını da bilgilendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“KATILIMCI VE HEDEFE YÖNELİK FAALİYETLERİ HEP BİRLİKTE YAPACAĞIZ”

STK ve diğer kurumlarla ortak çalışmalar yapılmasının planlandığını belirten Haşimoğlu, “Derneğimiz TÜRKONFED ve Çukurova SİFED üyesidir. Ayrıca gelecek dönemde MÜSIAD, Akdeniz ihracatçılar Birliği, MESIAD gibi STK'lar ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile ortak çalışmalar yapılması planlanmaktadır. DEIK Irak iş Konseyi ile kurumsal irtibat sağlanmıştır. Dernek üyelerinin tüm detaylı firma ve faaliyet bilgilerinin dernek üyeleri içerisinde ve kamuoyunda paylaşılması, dernek web sitesine tüm üyelerin listesinin ve firma faaliyet konularının eklenmesi, uluslararası ticaret hedefi olan ve ana hedef ülkesi Irak olan. Derneğimizin web sayfasının Arapça, İngilizce ve Kürtçe dili seçeneğinin olması, aktif sosyal medya kullanımı, sektörel bazlı dar kapsamlı ikili görüşmelerin sağlanacağı programların geliştirilmesi öncelikli iş planımız arasındadır. Derneğimiz adına siz değerli basın mensuplarının desteklerinizi beklemekteyiz. Yeni yapılacak çalışmalarda daha katılımcı ve hedefe yönelik faaliyetleri hep birlikte yapacağız. Yapacağımız çalışmaların ve Irak'taki gelişmelerin duyurulması için sizlerle sürekli veri paylaşımı yapacağımızı belirtmek isteriz. Son günlerde ülkemizde ve dünyamızda yaşanan yangın, sel ve diğer afetlerde vefat eden kişilerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İHRACAT VE İTHALATTA EN BÜYÜK PARTNERİMİZ IRAK”

Yeni yönetim olarak Irak’la olan iletişimi ve ticaret anlayışını üst seviyede tutacaklarını belirten Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “TISİAD ailesi olarak yaptığımız kurul ile görev değişikliğine gidilerek yönetimi devralmış durumdayız. TISİAD bana göre önemli bir dernek, sebebi şu; Ortadoğu çok sıkıntılı bir bölge ve Irak daha da sıkıntılı bir bölge ama bizim Türkiye olarak Irak ile tarihi bağlarımız var, coğrafi bağlarımız var, dinsel bağlarımız var, etnik bağlarımız var, en önemlisi de ekonomik bağlarımız var. O nedenle bu sivil toplum kuruluşlarında görev değişikliği esastır. Ondan sonraki süreçte görev değişikliği oldu. Şimdi yeni yönetim geldi ve bu yönetim şimdi sizinle tanışıyor. Irak önemli dedim, Almanya’dan sonra bizim ikinci en önemli ekonomik partnerimiz. Bizim dış ticaret olarak hem ihracat hem de ithalatta en büyük partnerimiz Irak” dedi.

 

“TISİAD OLARAK KATKI YAPMAK VE İŞLERİ İLERİYE GÖTÜRMEK İSTİYORUZ”

Irak ile büyük ticaret gelirleri elde ettiklerini, Irak’ın Türkiye ticareti için çok önemli bir ülke olduğunu, daha önce rekor düzeylerde ticaret hacimlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Özer, “15 milyar dolara kadar bir ticaretimiz vardı. Ama maalesef olaylar sonrası bu oran 3’te 1’e indi. Ama şimdi tekrar sınırlar açılmaya, işler yavaş yavaş rayına girmeye başladı. Dolayısıyla bizde TİSİAD olarak buna katkı yapmak ve işleri ileriye götürmek istiyoruz. Ekonomik ilişkiler eğer iyi olursa ben inanıyorum ki siyasi ilişkiler de iyi olur. Çünkü ekonomik istikrarın vazgeçilmez koşulu siyasi istikrardır. Siyasi istikrarın da dayandığı temel unsur demokrasi ve insan haklarıdır. Ticaret var ama sorunlarımız var. Bir kere Habur ile önemli bir sorunumuz var. Habur sınır kapsından eskiden 3 ile 5 bin arasında kamyon geçerdi ama şimdi yarısı, Türkiye’de de işsizlik var Irak’ta da, bir sınır kapısı bize yetmiyor. Yeni bir kapı açmak lazım bunu her seferinde dile getiriyoruz. Çifte vergi var, yani iş adamları bir mal alışverişinde bulundukları zaman bir sınırda vergi veriliyor birde güneyine giderse ayrı bir vergi vermiş oluyor, bu da büyük bir haksızlık. İran’ın 8 tane sınır kapısı var ama bizim bir tane sınır kapımız var bizim de bunları başarmamız lazım. Orada bir hukuk sistemi tam oluşmamış, güvenlik tam oluşmamış, banka sistemi tam oluşmamış, insanlar orada iş yaptıklarında paralarını nasıl getirecekler endişesi ile karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla modern dünyada banka ekonomisi olmadı mı ticaret gelişmiyor. TİSİAD olarak Mersin’den yükselen bir yıldız olarak Türkiye-Irak ilişkilerine katkı sağlamak istiyoruz” diye ekledi.  

 

YÖNETİM ÜYELERİ

Daha sonra da toplantıda yönetim kurulu üyeleri paylaşıldı; Yönetim Kurulu Başkanı Reber Haşimoğlu, Yönetim Kurulu Başkan vekili Mehmet Salih Çelik, Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Cavidan Demirag, Yönetim Kurulu Bşk Orhan Altınöz, Genel Sekreter Av. Erdal Alkan, Sayman Hava Arslan, Yönetim Kurulu üyesi Recep Metin, Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Imrak, Yönetim Kurulu Bşk Siraç Dündar, Yüksek İstişare Kurulu Bşk Selahattin Balkan, Bilim Kurulu Bşk Prof Dr Ahmet Özer.