Büyükşehir’in tarım ve hayvancılığa destekleri devam ediyor

Büyükşehir’in tarım ve hayvancılığa destekleri devam ediyor cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Destek Büyükşehirden Üretim Çiftçiden’ sloganıyla Büyükbaş Hayvan Yetiştiricilerine Kaba Yem Dağıtım Desteği Töreni düzenlendi. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Biz yerel yönetimlerin asıl amacı daha çok aile işletmelerine, kadın üreticilere ve küçük üreticilere destek olabilmek. Kandırmak için değil, kazandırmak için proje yapıyoruz” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Destek Büyükşehirden Üretim Çiftçiden’ sloganıyla Büyükbaş Hayvan Yetiştiricilerine Kaba Yem Dağıtım Desteği Töreni düzenledi. Törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra, CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Altmen, Cengiz Gökçel, Tarsus Süt Üreticileri Birliği Başkanı Danyal Avşar, Mersin Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kuzey Acarbaş, Mersin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, hayvan yetiştiricileri ve gazeteciler katıldı. Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Projenin ilk yılında 4 merkez ilçe ile Tarsus ve Çamlıyayla’da bulunan toplam 438 büyükbaş hayvan yetiştiricisine kaba yem desteği sağlanacak. 2021 yılı maliyeti 1 milyon 500 bin lira olan projede her bir yetiştiriciye yüzde 50 hibeli 5 ton kaba yem desteği verilecek” ifadelerini kullandı.

“HAYVANCILIK KONUSUNDA DA ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK”

Büyükşehir Belediyesi Tarsus Koordinasyon Müdürlüğü’nde düzenlenen törende, belediyenin gerçekten de kalkındırmak için projeler yaptığını belirten Seçer, “Tarımda çok önemli projeleri hayata geçirdik. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle Silifke Balandız’da atalık sarı buğday, Gülnar’da atalık nohut üretimi projesi yürüttük. Her bölgenin kendine has üretim çeşitleri var, hayvancılık konusunda da önemli projelere imza attık. Geçen yıl başlatılan ve 5 yıl sürecek olan ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projemizi de hatırlatmak isterim. Proje bu yıl da çok güzel ve verimli bir şekilde devam ediyor, 720 yeni doğumla popülasyonun artırıldı. El yordamıyla yasak savmak, günü kurtarmak, ‘belediye iş yapıyor, bir tarımsal proje gerçekleştiriyor’ demek için değil, kandırmak için değil, kazandırmak için proje yapıyoruz. Akıllıca üretim, akıllıca yönetim ülkeleri çağdaş duruma getiriyor. Amerika’yı bir daha keşfetmeye gerek yok. Bilimle, ilimle, irfanla, eğitimle çalışma yapmak zorundayız. Tarım da böyle bir şey yoksa milyon dolarları ithal ettiğimiz girdi kalemlerine veririz. Tohuma, gübreye, zirai ilaca veririz sonra müstemleke oluruz. Borçtan kurtulamazsın ama bilimle gidersen o milyon dolarları onlara vermezsin” ifadelerini kullandı.   

“KABA YEM DESTEĞİNİ YÜZDE 50 HİBELİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Kaba yem desteğini yüzde 50 hibeli gerçekleştirdiklerini, bu proje kapsamında seçilen üreticilerin en fazla 10 büyükbaş hayvana sahip olduklarını söyleyen Seçer, “Bu hibenin bir önemi var. Biz genelde projelerin belli bir kısmını karşılıyoruz, değeri olsun. Bedava verdiğiniz bir eşyanın, bir destek kaleminin pek değeri olmuyor. Bedava fidan veriyorsunuz, çiftliğin bir köşesinde fidan ölüyor ama gerçekten onu tarlasına ekecek insana verirseniz, dersiniz ki yüzde 50 hibeli. ‘Ne güzel zaten ben bunu alacaktım’ der. Yüzde 50’sini öder. Yüzde 50’sini siz destek yaparsınız, amaç hasıl olur. Arazide fidan olur, ağaç olur, meyve olur, ekonomiye katkı gelir. Kandırmak için değil kazandırmak için bu projeleri yapmak zorundayız. Bu proje kapsamında seçtiğimiz üreticiler de o en fazla 10 büyükbaş hayvana sahip üreticiler. Biz yerel yönetimlerin asıl amacı daha çok aile işletmelerine, kadın üreticilere ve küçük üreticilere destek olabilmek” şeklinde konuştu.

“HER YIL İÇİN 1,5 MİLYON LİRA BELEDİYEMİZE BİR MALİYETİ VAR”

Yapılan bu destek projesinin belediyeye her yıl için 1,5 milyon maliyeti olduğunu, bu paralarının onlardan alınan vergiler olduğunu ve onlara desteklerle geri verildiğini kaydeden Seçer, “Bu yıl proje kapsamında bugün dağıtımını gerçekleştireceğimiz Tarsus 339, Akdeniz 40, Mezitli 16, Toroslar 32, Çamlıyayla 5, Yenişehir 6 üretici olmak üzere toplam 438 üretici projede yer alacak. Gelecek yıl, ikinci yıl yani Anamur, Erdemli, Silifke ve Gülnar’da proje yürüyecek. Üçüncü yılda ki 3 yıllık bir proje, sadece Mut ilçemizde yapıp bu çalışmayı noktalamış olacağız. Her yıl için bu yılın verileri ile 1,5 milyon lira belediyemize bir maliyeti var bu çalışmanın. Üreticimize helali hoş olsun. Çalışana, üretene, alnının teriyle hak ederek çoluğuna çocuğuna rızık götüren bu kardeşlerimize helali hoş olsun. Onların üretiminden, devlet olarak aldığımız vergiden bu para tekrar kendilerine veriliyor. Hiçbir Cumhurbaşkanı, hiçbir bakan, hiçbir belediye başkanı bunu size cebinden vermiyor. Bu önemli, bu sizin paranız, sizin verginiz. Burada bizim görevimiz harama tenezzül etmeden, namuslu bir şekilde bu kaynakları vatanın her noktasına adaletli bir şekilde ayrım yapmadan tekrar aktarmak” diye ekledi.

“HER BÖLGENİN İHTİYACINA GÖRE DESTEKLER VE PROJELER YAPILDI”

Ülkenin güzelliğinden, çocukların okuması gerektiğinden ve ülkenin geleceği için gecesini gündüzüne kattığını belirten Seçer, “Kooperatifler ve birlikler aracılığıyla alet, ekipman ve makine desteklerimiz devam etmekte. 708 arı üreticisine yapılan malzeme desteğinden 3 yıl sürecek olan Kazanç Projesi’ne kadar birçok alanda her bölgenin ihtiyacına göre destekler ve projeler yapıldı. Her alanda kadınlara pozitif ayrımcılık sağladık ve tarımsal desteklerde de kadınları ön plana aldık. Çocukların her alanda iyi eğitim alması gerekir ancak eğitimle refah seviyesine ulaşabiliriz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ Bizim en büyük önderimiz ilimdir. Çocuklarımızı eğitmemiz lazım, çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Bu rekabetçi dünyada her alanda ekonomik, sosyal, askeri alanda daha fazla demokrasi, hukuk devleti anlayışı içerisinde bir ülke yaratma yarışında bizim daha çok eğitime ihtiyacımız var. Bu da her birimizin görevi, sadece biz yöneticilerin görevi değil. Ben ülkemden umutluyum. Ülkem çok güzel bir ülke. Ülkemde gelecek görüyorum çünkü ülkem çok verimli bir ülke. Toprağıyla, tarihiyle, insan kaynağıyla çok muazzam bir ülke, ülkemi çok seviyorum. Ülkemin değerini de biliyorum, ülkemin geleceği için katkı sunmak istiyorum, onun için siyasetçiyim, onun için gecemi gündüzüme katıyorum, bunu herkes yapmalı” dedi.

GÖKÇEL: “TÜRKİYE’DE TARIMSAL ÜRETİMİN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİR TANESİ GİRDİ MALİYETLERİ”

Başka ülkeden getirilen ürünleri kullanmaktansa kendi çiftçilerimize destek vererek, kendi ürünlerimi üretmek gerektiğini vurgulayan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Türkiye’de tarımsal üretimin en önde gelen sorunlarından bir tanesi girdi maliyetleri. İşte hayvancılıkta da en büyük girdi maliyeti yem ve kaba yem. Sayın Belediye Başkanım burada aslında çok kutsal bir iş yapıyorsunuz. Ülkemizin insanlarının beslenmesine, ülkemizin insanlarının gerçekten bir başka ülkeden getirilen gıda ürününü tüketmektense kendi çiftçimize, kendi üreticimize destek olarak devletin ve belediyenin bütün imkanlarını onlara destek olarak kullandırıp kendi yerli üretimimizi artırma çabanızı da gerçekten tebrik ediyorum. Bizim ülkemiz adına bunlar çok önemli” şeklinde konuştu.