Mersin’de balık sezonunun 15 Eylül ayında açılıyor olması, avlanma yasaklarının kalkacak olmasıyla beraber etkisi üzerine konuşan Mersin Balık Pazar’ı esnafı Ayhan Yeniçıkan,“Eskiden balıkçı sayısı azdı, balık çoktu. Aynı balık yine mevcut denizimizde ama motor sayısı çoğaldığında yine aynı az gibi görünür balıklar” dedi.
Haber – Vecdi Yenigül
Balık avlama yasaklarının eylül ayında kalkıyor olmasıyla beraber, balıkçılar yeni sezon hazırlıklarına başlamış durumda. Balık sezonunun açılmasıyla birlikte balıkçılara etkisi üzerine Mersin Balık Pazarı’nda balıkçılar gazetemize konuştu. Balık sezonunun açılacağını fakat balıkçıların çoğalmasıyla beraber balık bolluğunun uzun sürmeyeceğini söyleyen balıkçı Ayhan Yeniçıkan, “Balıkçılar haddinden fazla çoğalmış artık. Bundan önce böyle değildi, eskiden Akdeniz’de toplam yüz kayık yoktu ama şimdi öyle değil balıkçı teknesinden neredeyse denizde yer kalmadı. Adana Karataş’ta eskiden trolcu diye bir kayık bile yoktu ama şimdi gidin bakın orada kayıkçılardan yer kalmamış. Denize etkisi, balık az olur, balık az olunca da fiyatlar oldukça pahalılaşmış olur” ifadelerini kullandı.
“AV SEZONU MERSİN’DE 15 EYLÜL’DE AÇILIYOR”
Balık yasağının Marmara’da ve Akdeniz’de aynı tarihlerde kalkmadığını, balık sezonunun Marmara’da daha erken açıldığını ama oradan da balık çeşitlerinin geldiğini söyleyen İsmail Polat, Mersin Balık Pazarı’nda 20 yıldır balıkçılık yaptığını belirterek, “Marmara’da 1 Eylül’de av yasağı kalkıyor, balık sezonu açılıyor. Bizim av sezonumuz Mersin’de 15 Eylül’de açılıyor. Biz Mersinli balıkçılar olarak 15 Eylül tarihini bekliyoruz. Sezon 15 Eylül’de açılacak, o tarihten sonra balıklarımız ucuz olur, bütün halkımızı balık pazarına bekliyoruz. Bizim deniz suyu Marmara’ya göre daha tuzlu o yüzden Mersin’de 15 gün daha geç başlamış oluyor balık sezonu. Marmara’da sezon açıldığında bize az biraz etkisi olacaktır. Bize Marmara’dan artık belli sayıda balık çeşitleri gelmeye başlayacaktır. Şu anda zaten Mersin’de çıkan balık çeşitlerimiz var ama Marmara Denizi’ne balıkçılar açıldığında artık bizde de çeşitlilik çoğalır. Bizlere artık ay başından sonra açılan denizlerden Hamsi, Çinekop ve Palamut gibi balıklar da gelmiş olacak çeşitliliğimiz biraz daha artacak ve biz bu 15 gün içinde bunları da satarız. Bizim sezonumuz da açıldıktan sonra daha renklenmiş olacaktır tezgahlar” diye ekledi.
“BU SEZON DENİZİ BEREKETLİ BEKLİYORUZ”
Havaların sıcak olmasından dolayı bu yıl denizden bol bol balık beklediklerini, sezonun bereketli açılmasını beklediklerini söyleyen Polat, “Bu sezon denizi bereketli bekliyoruz, denizden çok balık bekliyoruz. Havaların sıcak olması balığın bolluğunun işaretidir bu. 15 Eylül’den sonra balık fiyatları her zaman ucuz olur, halkı balık yemeye bekleriz. Çeşitlilik yönünden her türlü balık olmuş olacaktır, ne ararsanız bulursunuz balık tezgahlarında ilk üç ay boyunca balık fiyatları düşük olur ondan sonra balık fiyatları yine yükselmeye başlar. Nisan 15’te av yasağı başladı, 15 Eylül’de bitmiş olacak, o arada da bizim sezonda Sardalye, Kefal, Mercan gibi çeşitler serbest avlamak için. Fiyatlar artık sezonun açılmasıyla daha da düşmeye başlayacaktır. Sardalye’nin kilosu şu anda 15 lira iken, sezon açıldığı zaman kilosu 10 liraya geriler, yani sezonun açılması demek fiyatlarında düşmesi demek olacaktır” diye ifade etti.
“KAÇAK AVLANMA BİZLERİ ÇOK ETKİLİYOR”
Her yıl kaçak avlanmanın balıkçıları çok kötü etkilediğini, kaçak avcılık yapıldığı zaman balık sezonu açıldığında balıkları umdukları gibi bulmadıklarını ve bunların da haliyle fiyatlara yansıdığını belirten Polat, “Sezonun kapalı olduğu zaman dilimlerinde kaçak avlanma vardı, balığı küçükken yakalıyorlardı. Sezon başında da balık kıtlığa vurmuş oluyordu. Bu sene Allahın izniyle böyle bir şeyin söz konusu olacağını düşünmüyorum. Sahil güvenlik ve jandarma bu yıl iyi çalıştı, kaçak avlanmaları, küçük balıkların yakalanması gibi olayların engellenmesinde yetkililer iyi çalıştı. Bu sene daha görmedim kaçak avlanmayı, sahil güvenlik izin vermedi ve biz de bunu verimini sezon açıldıktan sonra inşallah görmüş olacağız. Kaçak avlanma bizleri çok etkiliyordu, balıklar küçükken yakalanıyordu, bu sefer sezon başında bizler balıkları yakalayamaz hale geliyorduk. Bizler balık yakalayamadığımız zaman ise elde olan balıklar bu sefer pahalı satılmaya başlanıyor ve halk haklı olarak buna tepki gösteriyorlar ama inşallah bu yıl öyle bir olmayacak çünkü denizden umutluyuz” şeklinde konuştu.
“SEZON BAŞLADIĞINDA KAPALI TEZGAHLARIN HEPSİ ARTIK YAVAŞTAN AÇILMAYA BAŞLAR”
Balıkçılık mesleğinin kendisine babadan geçtiğini, çocukluktan beri bu sektörde çalıştığını, balık sezonunun açılmasını dört gözle beklediğini, sezonun açılmasıyla beraber tezgahların dolu olacağını ve ardından da kaçak avcılığa da değinen balıkçı Yeniçıkan, “Babadan balıkçıyız, Akdeniz’de ilk balıkçılık yapanlardan biri de babamdır. Yasaklarımız burada 15 Eylül gecesi balıkçılar ava çıkar, 17 Eylül’de de artık her çeşit balığı Mersin Balık Pazarı’nda bulmak mümkün olacaktır. Şu anda gördüğünüz bu kapalı tezgahların hepsi artık yavaştan açılmaya başlar ve buralar oldukça renklenecektir. Ege ve Marmara’da balık avının kaldırılmasıyla beraber bize balık çeşitleri gelemeye başlayacaktır. Bize oralardan gelen balıklar biraz pahalı olur. Ama bizim kendi denizlerimizden çıkan balık 17 Eylül’de tezgahlarımıza düşüyor. Çok ucuz olur, çok hesaplı olur. Şimdiki ile aralarında fiyat farkı yüzde 300 daha ucuzdur desem yeri oluyor. Kaçak avcılık eskiden çok oluyordu. Şu anda kaçak avcılığın önüne sahil güvenli dronelerle müsaade etmiyor, sahil güvenlik çok başarılı çalışmalarla artık kaçak avcılığın önüne geçmiş durumda. Küçük balıklar tutuluyordu eskiden, tulumun içinde gelen ne kadar ufak ve ölmüş balık varsa denize atacağıma gelir satarım diyor. 2-4 liraya da satsa kar ettiğini düşünüyor, yeter ki satılsın diyor. Zaten ölü balığı diğer balıklar yemez” dedi.
“BALIKÇILAR HADDİNDEN FAZLA ÇOĞALMIŞ ARTIK”
Eskiden balıkçı sayısı, balıkçı teknesinin çok az olduğunu, şimdi ise balıkçıların çoğalmasıyla açılacak olan balık sezonunun fiyatları kısa süreliğine aşağı çekebileceğini söyleyen Yeniçıkan, “Eskiden motor sayısı azdı, balık çoktu. Aynı balık yine mevcut denizimizde ama motor sayısı çoğaldığında yine aynı az gibi görünür balıklar. Diyelim Akdeniz’de 2 yıl da yasak olsa ve 2 yıl sonra sezon açıldığında ilk sezon başı 15-20 gün balıkları denizden biraz fazla alırlar ama ondan sonra aynı balığa geri dönerler. Onun için şöyle uzun yasakları koyamıyorlar. Bunun araştırmaları da mevcuttur. Fiyatlar açıldığında bir ay gibi bir süre belki fiyatlar düşük olur ama ondan sonra havalar soğumaya başladıkça fiyatlar yukarı çıkar. Mesela Ege’de bazı kayıklar 15 Temmuz’da uluslararası suya çıkarlar. Bizim sularımızda fazla balık olmadığından bunlar gidip Yunan sularında çalışıyor, çünkü çalıştıkları suda balık yok. Oralarda Kırmızı Karidese çalışıyorlar. Ama buralarda bize gelen bu balıklarda ufak tekneler akşamları buralarda ağ atar sabah gider toplarlar bize de böylece balık gelmiş oluyor” şeklinde konuştu.