Mersin konut alımında yabancıların gözdesi oldu

Mersin konut alımında yabancıların gözdesi oldu cukurovagazetesi.com

Mersin konut satışında yabancıların gözdesi haline geldi. Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışlarında Mersin 4’üncü il konumunda. Konuyla ilgili olarak Mersin Emlakçılar Odası Genel Sekreteri Yakup Yavuz, “Mersin, Rusların ilgi odağı olmuş durumda, çok aşırı Rus talebi var. O kadar ki artmış durumda sayıları, artık bir sürü Rus emlakçı var kayıtlarda olan” dedi.


Haber – Uğur Özgür

Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışlarında, Mersin yabancılara en fazla konutun satıldığı 4’üncü il konumunda. Türkiye genelinde yabancılara ocak ile temmuz ayları aralığında toplam 24 bin 983 konut satılmış olup, en fazla konut 12 bin 059 ile İstanbul’da satıldı. İstanbul’dan sonra 4 bin 921 konut satışı ile Antalya, bin 588 konut ile Ankara ve bin 168 konut satışı ile Mersin oldu.

“MERSİN YABANCILARIN İLGİ ODAĞI OLMUŞ DURUMDA”
Mersin’de konutlara bu yıl yabancılardan yoğun ilgi olduğunu ve bu yabancıların çoğunluğunun da Akkuyu’daki Termik Santral’de çalışmak üzere gelen Ruslardan oluştuğunu belirten Mersin Emlakçılar Odası Genel Sekreteri Yakup Yavuz, “Yabancıların Mersin’de konutlara olan yoğun ilgisi dolayısıyla konut fiyatları çok yükseldi. Bunun çok sebebi var birincisi de imar olmadığı için, imar uygulaması olmadığı için Mersin’de şu anda ev yapılamıyor. Hal böyle olunca mevcut konutlara talep çok arttı, talep zaten vardı ama bunlara yabancıların da talepleri eklenince konut sıkıntısı yaşanmaktadır şu anda. Tece tarafında, Tece’den sonrası Rusların çok ilgi gösterdiği bir bölge. Akkuyu Nükleer Santrali’nden dolayı da orada çalışan Ruslar vardı, 5-10 bin arası Rus çalışıyor orda bunların akrabalarını falan sayarsak artık Mersin baya Rusların ilgi odağı olmuş durumda, çok aşırı Rus talebi var. O kadar ki artmış durumda sayıları, artık bir sürü Rus emlakçı var kayıtlarda olan. Benin şu anda net sayabileceğim 20 tane Rus emlakçı var. Yabancıların talepleri o kadar artmış ki misal geçen sene 250 liraya sayılan konut bu yıl 400’den aşağı değil. Yani fiyatlar yüzde 80-90 artmış durumda yabancıların da etkisiyle” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTELER AÇILDIĞINDA HAL ÇOK DAHA KÖTÜ OLACAK”
Şu anda bile konut bulmanın çok zor olduğunu, okulların açılmasıyla beraber konutları bulmanın imkansız olduğunu, yabancıların da bu yıl konutlara gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı var olan konutların bile kat be kat fiyatlara verilebileceğini, bunun da öğrencileri çok etkileyeceğini söyleyen Yavuz, “Bir de üniversiteler açıldığında hal çok daha kötü olacak, kiralık ev yok. Şu anda öğrenciler geldiğinde ne yapacaklar bilmiyorum, kestirmek çok zor. Üniversite Caddesi’nde kiralık evler tek tük vardır ama onlar da hiç verilmeyen fiyatlara kiraya verilecek artık gibi görünüyor. Fiyatlar çok uçacak, 2 binden aşağı ev bulmak çok zor gibime geliyor.  Yabancılar bu durumu çok etkilemiş durumda, Akdeniz’de neredeyse yerli kiracı çok nadir, bir iki mahallede hepsi yabancılardan oluşmakta. Pozcu tarafında zaten kiralık ev bile yok. Şu anda Mezitli’de kiralık ev bulunabilir ve bir de Üniversite Caddesi’nde o da şu anda öğrenci olmadığı için. Üniversitelerin açılmasıyla beraber artık oralarda da kiralık ev bulmak zor olacak ve fiyatlar da o zaman ikiye katlanmış olacaktır” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

 

MERSİN’DE YABANCILARA TEMMUZ AYINDA 217 KONUT SATILDI

Türkiye genelinde konut satışları 2021 yılı temmuz ayında, 2020 yılının temmuz ayına göre yüzde 53,0 azalarak 107 bin 785 oldu. Türkiye genelinde temmuz ayında satılan bu konutların 4 bin 495 tanesi sadece yabancılara satılmış oldu. Mersin’de temmuz ayında 217 konut yabancılara satılarak, yabancılara en çok konut satan iller arasında Türkiye genelinde İstanbul, Antalya ve Ankara’dan sonra dördüncü il oldu.

 

MERSİN, 2021 YILINDA YABANCILARA EN ÇOK KONUT SATAN 4’ÜNCÜ İL OLDU

2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde konut satışları, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 22,7 azalışla 660 bin 595 olarak kayıtlara geçti. Kayıtlara geçen bu konutların 24 bin 983 tanesi yabancılara satılmış oldu. Yabancılara satılan bu konutlarda 12 bin 059 ile İstanbul başta gelirken, Antalya’da 4 bin 921 konut, Ankara’da bin 588 konut satılırken, Mersin’de yabancılara bin 168 konut satılarak, yabancılara en çok konut satan 4. il olmuş oldu.

 

MERSİN’DE 2021 YILINDA YABANCILARA BİN 168 KONUT SATILDI

2021 yılında yabancılara yapılan konut satışları 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 64,0 artarak 4 bin 495 oldu. Bu konutlardan Mersin’de 2021 yılında yabancılara bin 168 konut satıldı. 2021 yılında satılan bu konutların 221 tanesi sadece haziran ayında satıldı. En az konutun satıldığı ay ise 80 konut sayısı ile mayıs ayı olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz ay yabancılara 217 konut satılmışken, ocakta 131, şubatta 138, martta 184, nisanda 197 konut satılmış oldu. 

 

MERSİN’DE YABANCILARA KONUT SATIŞLARI 2021’DE 4’E KATLANDI

Türkiye genelinde 2020 yılının ocak-temmuz ayları aralığında yabancılara 17 bin 3 konut satışı gerçekleşti. Mersin’de 480 konut satışı ile 6’ıncı sırada yer almıştı 2020 yılında. Bu sayılar 2021 yılının aynı döneminde ise Türkiye genelinde 24 bin 983 yabancıya konut satışı gerçekleşti. Gerçekleşen bu konut satışlarında Mersin 2021 yılında bin 168 ile neredeyse üç kattan fazla artmış oldu. Konut satışları geçen yılın nisan ayına oranla en fazla konut satışlarının gerçekleştiği ay olarak kayıtlara geçti.