Seyhan: “Orman ürünleri alımında Adana ve Mersin bölge birincisiyiz”

Seyhan: “Orman ürünleri alımında Adana ve Mersin bölge birincisiyiz” cukurovagazetesi.com

Seyhan Palet Yönetim Kurulu Üyesi Alpay Seyhan, yaptıkları yatırımlardan bahsederek, “En önemli yatırımımız 2009 yılında MTOSB 2. Bölge’de faali­yete aldığımız yatırımdı. Bu yatırımımız 2011 yılında devreye girdi. 2019 yılında orman ürünleri alımında Türkiye 1.’si olduk. Bu da Mersin’e ilk defa gelen bir ödül oldu. Yaklaşık 10 yıldır da orman ürünleri alımında Adana ve Mersin bölge birincisiyiz” dedi.


Haber – Barış Köksal

Konya Ereğli doğumlu olan Alpay Seyhan, 80’lı yıllarda babasının Mersin’e gelerek Seyhan İnşaat’ı kurduğunu ve müteahhitlik yaparken, Şişecam Fabrikaları’nın kentte faaliyetlerine başlaması ile birlikte palet işine girerek böylece Seyhan Palet’in kurulduğunu belitti. 2006 An­kara Üniversitesi Ziraat mühendisliği mezunu olan ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda 2 dönemdir Meclis Üyesi ve İhracatçılar Birliği’nde de 2 dönemdir Yönetim Kurulu Üyesi olan Seyhan, aynı zamanda İçel İdmanyurdu Yönetim Kurulu Üyesi, TSK Güçlendirme Vakfı Mersin Şubesi’nde Yönetim Kurulu Üyesi. Uzun yıllardır Mersin’de faaliyetlerini sürdüren Seyhan Palet yöneticileri Alpay ve Alper Seyhan kardeşler yıllardır süren başarıda ortak pay sahibi.

“2019 YILINDA ORMAN ÜRÜNLERİ ALIMINDA TÜRKİYE 1.’Sİ OLDUK”

İş hayatına nasıl başladığını anlatan Alpay Seyhan, 7 yaşında babası ile birlikte işletmeye gelip giderken, işçilere su dağıtarak başladığını ifade ederek, “Her hafta sonu ve yaz aylarında işletmeye gelerek ciddi tecrübeler elde ettim. Çocukluk yaşamaktansa iş hayatının içerisinde yer almayı tercih ettik. Şehir dışındaki işletmelerimize giderek yaz tatillerinde oralarda da çalıştım. Babam geçen yıllarla birlikte elde ettiği tecrübeleri okul öncesi ve sonrasında bizlere aktardı ve biz 2. kuşak olarak işin başına geçtik. Abim Alper Seyhan ile birlikte çalışıyoruz. 2007 Yılından sonra şirketi­mizin büyümesi için çalışmalar yaptık. Bunlardan en önemlisi ise 2009 yılında MTOSB 2. Bölge’de faali­yete aldığımız yatırımdı. Bu yatırımımız 2011 yılında devreye girdi. 2019 yılında orman ürünleri alımında Türkiye 1.’si olduk. Bu da Mersin’e ilk defa gelen bir ödül oldu. Yaklaşık 10 yıldır da orman ürünleri alımında Adana ve Mersin bölge birincisiyiz. Konya Ereğli’de çiftliklerimiz var. Bir yandan o işleri­miz ile de ilgileniyoruz. Bunların dışında hazır beton işiyle uğraşıyoruz. Kendimize ait nakliye grubumuz var” diye konuştu.

“AİLEMİZİN SAYESİNDE GENÇ YAŞTA BURALARA GELEBİLDİK”

Ailesinin iş hayatına desteklerini gazetemize anlatan Seyhan, “Bu işi bize babamız Osman Seyhan öğretti. O aynı zamanda ben ve abimin ‘ustası’. Babamın tecrübeleri ve her zaman arkamızda bize verdiği güç ile bugünlere geldik. Ailemizin sayesinde genç yaşta buralara gelebildik.

“1,5 YIL İÇİNDE 3 TESİSİMİZİ DAHA HİZMETE SOKMAYI PLANLIYORUZ”

Seyhan Palet 16 bin metrekare alan üzerine kurulu, 11 bin metrekaresi kapalı olan bir tesis. Şu an 2 yatırım planımız var. MTOSB’deki yatırımlarımızdan birinin inşaatı­na başladık. Hemen ardından ikincisinin inşaatına başlayacağız. Önümüzdeki yıllarda faaliyete almak üzere Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nden de yer aldık. Memleketimize faydalı olabilmek adına çalış­malarımızı sürdürüyoruz. Bununla birlikte 2. Organi­ze Sanayi Bölgesi içerisinde ‘İz Pelet’ olarak ortaklık yapısı ile kurulu 2 firmamız daha var. 3. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan 2 yatırımımız ile ilgili hedefimiz 2022 yılının ikinci yarısına kadar her ikisini de faaliyete almak. 2022 yılının sonunda da Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisi­mizi hizmete açmayı planlıyoruz.  Kısacası 1.5 yıl içerisinde 3 tesisimizi daha kentimizin ve ülkemizin hizmetine sokarak, istihdam, üretim ve ihracat konularında ülkemize fayda sağlamayı planlıyoruz.

“PALET OLMADAN İHRACAT OLMUYOR”

Seyhan palet olarak sektöre kattıkları katma değeri değerlendiren Seyhan, “Sektörümüzün geleceğini çok açık görüyorum. Bizde bir tabir vardır, ‘Beşikten mezara kadar ahşap her yerde kullanılıyor’ diye. Ülkemiz­den yurtdışına yapılan ihracatların hepsi ahşap palet ile gidiyor. Palet olmadan ihracat olmuyor diyebiliriz. Ve bizim ürettiğimiz malların yüzde 95’i doğrudan ve dolaylı olarak yurtdışı ihracatında kullanılıyor. Böyle bir sistemin içerisinde bizim sektörümüz bitmeyecek bir sektör. Ahşap sektörü daha çok gelişecek bir sektör. Hedefimiz bu sektörü daha iyi yerlere getirebilmek. Ve aynı zamanda da bulunduğumuz sivil toplum örgütlerinde üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ederek meslektaşlarımızın sorunlarına da çözüm önerileri getirebilmek” sözlerini kullandı.

“SEKTÖRDE NE KADAR MAKİNELEŞİRSEK O KADAR GELİŞİRİZ”

Sektördeki yenilikleri anlatan Seyhan, Seyhan Palet olarak teknolojinin son noktasında olduklarının altını çizerek, “Sürekli olarak teknolojiyi takip ederek, Avrupa’nın istediği tüm özellikleri ürünlerimizde bulunduruyoruz. Bu sayede de Avrupa’ya, Amerika’ya ürün satabiliyoruz. Sektörümüz gelişiyor, makineleşiyor. Bu sektörde ne kadar makineleşebilirseniz ve kendinizi geliştirebilirseniz o kadar daha iyiye gidebiliyorsunuz. Büyük kurutma fırınlarımız ile yurtdışına daha iyi hizmet verebiliyoruz.

“PANDEMİNİN SONLANMASI İLE HEDEFLEDİĞİMİZ ÇALIŞMALA­RA START VERECEĞİZ”

Sektör temsilcisi olarak yer aldıkları Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptıkları çalışmalardan bahseden Alpay Seyhan, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda Sabri Tekli bey ile birlikte sektö­rümüzü temsil etmeye çalışıyoruz. İkimizde meclis üyesiyiz. 1.5 yıldır devam eden pandemi kurallarından dolayı çok bir şey yapamıyoruz, fakat sektörümüzün bize ihtiyaç duyduğu her an onların yanında yer alıyoruz. Pandeminin sonlanması ile birlikte hedeflediğimiz çalışmala­ra start vereceğiz.

“BİR İNSAN NE KADAR DOLU OLURSA, RAKİPLERİNE KARŞI DA O KADAR FARK YARATIR”

Seyhan, iş hayatına yeni başlayan gençlere önerilerde bulunarak, “Gençlere verebileceğim en önemli tavsiye çok çalışmak. Çalışarak her şeyin üstesinden gelebilirler. ‘Şunu yapmalıyım’ dedikleri her konuda çok çalışsınlar. Fuarlar çok önemli. Özellikle yurtdışındaki fuarlara katılım sağlamaya çalışsınlar. Bu fuarlar kişinin gelişmesinde çok önemli, fuarlar son teknolojiyi yakından takip etmenin en önemli yolu. Fuarlara katılım sağladıkça insanın ufku gelişiyor, hiç beklemedikleri yenilikçi bir teknolojiyi o fuarlarda keşfederek kendi tesislerinde uygu­lamaya alabiliyorlar. Benim gençlere verebileceğim en önemli tavsiye çok çalışmak; çok erken saatlerde tesise gelip gece 12’ye kadar çıkamadığım günler oldu. Bununla birlikte kitap okumanın da büyük faydalarını göreceklerdir. Kendilerini geliştirecek kitaplar okusunlar, kendilerini geliştirecek eğitimler alsınlar. Bir insan ne kadar dolu olursa, rakiplerine karşı da o kadar fark yaratır. Çok çalıştıktan sonra da düzgün bir şekilde, meslek ahlakına uygun bir şekilde çalışmalarını tavsiye ederim” dedi.

“MERSİN’İN ÇOK İYİ YERLERE GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Mersin’in çok iyi yerlere geleceğini belirten Seyhan, Mersin’de STK’ların da birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettikleri sürece Mersin’in önünün çok açık olduğunu söyleyerek, “Mersin Limanı’nın gelişmesi, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın tamamlanması ile birlikte şehrimi­zin gelişeceğine inanıyorum. Çünkü bizim şehrimizde dağ-deniz mesafesi çok kısa. Kuzeyde yayla turizmi, güneyde deniz turizmi daima aktif.  Tarımın olduğu bir bölge, sanayinin olduğu bir bölge, limanın olduğu bir bölgedeyiz. İlerleyen yıllarda Mersinimizi daha iyi yerlere getirebi­leceğimizi düşünüyorum. Mersin nüfusunun daha da büyüyeceğine inanıyorum. Mersin, İzmir olacak. Yeter ki biz Mersin’e sahip çıkalım. Herkes birbiri ile kaynaşma içerisinde olsun” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.