Mersin’de balıkçılar dert yanıyor

Mersin’de balıkçılar dert yanıyor cukurovagazetesi.com

Mersin’de balık pazarındaki esnaflar, yaz aylarında balık tezgahlarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Balıkçı Mehmet Faruk Bozkurt, “Balıklar ucuz, yarı yarıya düşüyor neredeyse fiyatlar ama ona rağmen tüketilmiyor. Her türlü balığı bulmak mümkün, çeşitlilik çok ama her şeye rağmen Mersin’de balığa ilgi az” dedi.


 

 

Haber – Vecdi Yenigül

Balık pazarında bulunan esnaflar, yaz aylarında Mersin’deki balık tezgahlarına olan ilgiyi gazetemize anlattı. Yaz aylarında balık fiyatları ve tüketilme aralıkları ile ilgili konuşan balıkçı Mehmet Faruk Bozkurt, “Bize dünya kadar balık geliyor ama biz bu balıkları dışarıya göndermek zorunda kalıyoruz. Halk yiyor olsa biz kendi tezgahlarımızı dolduracağız ama tüketilmediğinden dışarıya göndermek zorunda kalıyoruz, fiyatları çok uygun olmasına rağmen. Kilosu 10 TL’den iki kilo Sardalye ile 10 kişi doyabiliyor ama tüketilmiyor” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN HALKI YAZ AYLARINDA BALIK TÜKETMİYOR”
Mersin’de, yaz aylarında balıkları tüketilmediği için dışarıya göndermek zorunda kaldıklarını söyleyen balıkçı Mehmet Faruk Bozkurt, “Yazın Mersin’de balıklara ilgi yok. Yazın balıklar ucuz, yarı yarıya düşüyor neredeyse fiyatlar ama ona rağmen tüketilmiyor. Bu mevsim olmasına rağmen her türlü balığı bulmak mümkün, çeşitlilik çok ama her şeye rağmen Mersin’de balığa ilgi az. İstanbul, Antalya, Ankara gibi şehirlerde balık tüketimi fazla buraya oranla. Mersin halkı balık yemiyor. Denizin içerisindeyiz balık tüketmiyoruz” diye ekledi.

 

“YAZIN, BALIK PAZARINDA ÇOĞU ESNAF KEPENK KAPATIYOR”

Balıkçılık sektöründe çalışan elemanların çoğunun yaz aylarında işten çıkartıldığını belirten Bozkurt, “Mersin’de balık kültürü yok. Balık pazarında esnaf kepenk kapatmış, yarısından fazlası tezgah açmıyor. Esnaf dertli, iş olmuyor. Sabahın köründe evinden çıkan balıkçı her şeye rağmen akşam evine eli boş dönüyor, emeğinin karşılığını alamıyor. Mersin’de olan balık çeşitleri hiçbir yerde yok. Mersin halkı döner ve tantuni tükettiği kadar balık tüketmiyor. Mersin halkı balık yeme alışkanlığına sahip değil. Balık pazarına gelen müşteri fiyatta bir pazarlık da yapabiliyor, indirim de sağlanabiliyor her şeye rağmen. Balık pazarına giren birisi az da olsa balığını alıp çıkıyor ama pek de balık almak için pazara uğranmıyor. Kışın balık çok satılır ama Mersin’de yaz oldu mu balık yenilmiyor. Yaz aylarında balıkçılar büyük dert yanıyor, balık fiyatlarını dahi çıkaramıyor, karı bir yana. Yazın dört ayı avlanmaya yasak var. En azından bu yönden yetkililer bize yardımcı olursa çok iyi olur. Yaz aylarında çalışan elemanların çoğu işten çıkıyor, çıkartılıyor iş yok diye” şeklinde konuştu.

 

“KÜLTÜR BALIKLARININ FİYATLARI NEREDEYSE ET FİYATLARIYLA DENKLEŞTİ”

Kültür balıkçılığın fiyat pahalılığından dert yanan balıkçı Mahmut Polat ise, “Bu kültür balıkları çok pahalılaştı. Çiftlikçiler kafalarına göre zam yapıyor. Bugün nereden bakılırsa toptan kültür balığı olmuş 40-45 lira. Biz bunu kaça satacağız, halk kaça yesin bunu. Kültür balıklarının fiyatları neredeyse et fiyatlarıyla denkleşti, aşırı bir fiyat var kültür balıklarında, ama deniz balıklarının fiyatları iyi, standart. Şu anda sardalye, kefal gibi birçok çeşit çıkabiliyor denizden, onlarında fiyatları uygun. Dediğim gibi çiftliklerde yetiştirilen balıklardan levrek ve çupra çok pahalı olduğundan dolayı kimse alamıyor. Sen pahalı alınca pahalıya satmak zorunda kalıyorsun. Levrek ve çupra tezgahımız en pahalısı” dedi.  

 

“BALIK TEZGAHLARININ EN UCUZU SARDALYE”

Balık pazarlarında balıkları maliyetine sattıklarını söyleyen Polat, “Balıkların en ucuzu şu anda balık tezgahlarında sardalye,  şu anki fiyatı 10 lira. Balık pazarının dışında bu daha da pahalı olabiliyor, ona rağmen halk balık pazarlarına ilgi gösterip de balık alma tenezzüllünde bulunmuyor. Balık pazarında birçok balıkçı kepenk kapatıyor yaz aylarında. Biz balık pazarlarında balıkları maliyetine satıyoruz,  sirkülasyon olsun, millet yiyebilsin diye. Burada balıkların hepsi de denizden çıkıyor ama az çıkıyor Yaklaşık olarak bir buçuk ay sonra av yasakları tamamıyla kalktığında bunlar daha da çoğalacak ve çeşitlilik artacak. Şu anda tüketim çok az” ifadelerini kullandı.