Mersin’de 15 Temmuz ruhu yaşatıldı

Mersin’de 15 Temmuz ruhu yaşatıldı cukurovagazetesi.com

Mersin’de 15 Temmuz Şehitleri Anma ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği yapıldı. Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı’na akın eden vatandaşlar Millet Bahçesi’nden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşte duygusal anlar yaşadı.


Haber – Barış Köksal

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliğine, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe Eşi Oya Gedik, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bedri Dursun, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, il protokolü üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Millet Bahçesi’nde başlanan yürüyüşe vatandaşlara bayraklar dağıtıldı. Vatandaşların yoğun ilgisiyle ve katılımıyla gerçekleşen 15 Temmuz Şehitleri Anma ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği, mehter ekibinin eşlik etmesiyle görsel şölen yaşanan yürüyüşün bitiş noktası Cumhuriyet Meydanı oldu.

 

GÜLTAK: “BU TOPRAĞIN ALTINDA ATALARIMIZIN KANLARI MEVCUT”

15 Temmuz Şehitleri Anma ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliğine katılan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, 15 Temmuz’un hafızalara kazındığını, özellikle 15 Temmuz’da FETÖ terör örgütünün cumhuriyeti engelleyici, bir darbe yapmaya çakıştıkları vurgulayarak, “O günü hiç unutmuyorum milletvekillerimiz, il başkanlarımızla birlikte partiden yürüyüşe başladık. Saatlerce yürüdük ve yine burada Cumhuriyet Meydanı’nda binlerce kişi aktı. Göğsümüzü ön plana çıkartarak herkese her türlü korkuyu verdik. Ve şunu unutmasınlar ki hem FETÖ, hem PKK hepsi bizden korksun. Çünkü bu toprağın altında atalarımızın kanları mevcut. Biz kanımızı akıtmadan şehadet şerbetini içmeden bu bayrağı hiç aşağı indirmeyiz. Dolayısıyla 15 Temmuz’u anıyoruz. Valimizle, üst düzey bürokratlarımızla kortej yürüyüşümüzü tamamladık. İnşallah buradan biraz sonra Cumhurbaşkanımızın Türkiye’ye seslenişini dinleyeceğiz. Ve şundan emin olsun ki terör örgütleri, biz kefenimizi giyerek bu yola çıktık. Özellikle Akdeniz Belediye Başkanı olarak, daha önce sokaklarda uyuşturucu ve terörün gezdiği bu alanlarda artık barış ve sevgi var. Artık muhabbet var ve herkes kutsal bayrağını sallayabiliyor. Akdeniz’de barış, sevgi ve kardeşlik ön plana çıkacak ve Cumhuriyetimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler doğrultusunda ilerlemek için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Tüm şehitlerimizi de rahmetle anıyoruz. Yaşayan gazilerimizin hepsi baş tacı. Zaten eğer övünülüyorsa bir vatan söz konusudur. Bütün şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanımız, dünyanın beşten büyük olduğunu anlatan, Filistin halkı adına savunma yaparak ‘one minute’ diyen, Mısır halkının hakkını savunan, Libya’da Müslümanların haklarını savunan, Uzakdoğu’da dünyadaki mazlumların sesi olan dünya liderimiz var. Geçmişimize baktığımızda Osmanlımız, Selçuklumuz dünyaya adalet dağıtmış. Dünyaya barış dağıtmış, sevgi dağıtmış. Bizde bu yolda ilerliyoruz Türkiye Cumhuriyeti sadece bu coğrafyada değil dünyada da kardeşliği önemsiyoruz. Cumhuriyetin başına bir şey gelse bu coğrafyada savaş, kan ve gözyaşı hakim olacak. O yüzden Türkiye Cumhuriyeti önemli. Dünyadaki ülkelerden sadece bir tanesi olabiliriz ama geçmişimizle, şanımızla önemli bir ülkeyiz ve olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

“BU MİLLET, TANKLA TÜFEKLE UÇAKLARLA YAPILAN SALDIRILARI PÜSKÜRTTÜ”

Etkinlikte yer alan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, 15 Temmuz’u 5 sene önce yaşayarak herkesin gördüğünü ve hissettiğini sözlerine ekleyerek, “Etkileri de devam eden bir gün oldu. Toplumun değişik kesimlerinin, çocuklarımızın, büyüklerimizin, herkesin bugünü doğru anlaması, geleceğe doğru şekilde aktarılması önemli. O yüzden bir dizi etkinlik yaptık. Sabah çocuklarımızla bisiklet yarışları yaptık. Şehitliğimizi ziyaret ettik. Kuran’ı Kerim tilaveti oldu Muğdat Camisi’nde ve şimdi de Millet Bahçesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdük. 15 Temmuz’da bizim silahlarımızla bizim milletimize saldırı yapıldı. İçerdeki hainler, Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü olmasını istemeyen tarafından organize edilmiş bir eylem planı yapıldı. Bu millet, tankla tüfekle uçaklarla yapılan saldırıları püskürttü. Biliyorsunuz 254 şehidimiz var. Ama bu millet kendi askerine kendi polisine silah çekmedi. Seçerek mecbur kalmadıkça silah kullanmadı milletimiz. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ağırladık Toroslarımızda. Sayın Cumhurbaşkanımız şunu söyledi, ‘Her sabah kalktığımda Toros dağlarına bakarım Girne’den. Orada bir ışık görürsem mutlu olurum’ dedi. Aynı şekilde bizde Torosların yükseklerine çıktığımız zaman gözümüz Kıbrıs’ı arar. Onlar oradan baktıkça biz de buradan baktıkça sıkıntımız olamaz. Kendi sıkıntılarımızı kendimiz çözeriz. Hiçbir dış güç Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü olmasını istemez. Biz zayıf olalım isterler. Türkiye küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi 15 Temmuz’dur. Ordusuyla, polisiyle, askeriyle, gençleriyle bir bütünüz ve bu bütünü hiçbir güç bölemez” ifadelerini kullandı. Atsız’ın konuşmasından sonra İl Müftülüğü tarafından dua okundu.

 

VALİ SU: “VATANIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Mersin Valisi Ali İhsan Su, 15 Temmuz darbe gecesinde kahraman milletin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde darbecilere karşı verdiği mücadelenin 5. yılında hep birlikte Türkiye’nin geçilmeyeceğini vurgulamak için bir araya gelindiğini belirterek, “15 Temmuz milletimizin azim ve kararlılığıyla hain darbeci girişimcilere karşı dik durduğunun, vatanımızın muhafaza edildiği dik duruşunun simgesidir. Ülkemizin siyasi istikrarı, teknoloji atılımları, genç nüfusu, tüm dünyada mazlumlara kol kanat germesi, güçlü demokrasi, askeri ve diplomatik gelişmeleri, bölgesinde küresel bir güç olarak ortaya çıkması hainleri rahatsız etmiştir. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasını bu anlamda ilerlemesini hazmedemeyen FETÖ terör örgütü maşası ve onun dahili ve harici destekçileri ülkemizin demokrasisini yok etmeyi milletimizi yok etmeye, bölmeye kalkışmışlardır, ancak yüce milletimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde meydanlara inmiş ve tanklara önün kendini siper etmiş, atılan bombaların altında vatanımızı muhafaza etmek için canını ortaya koymuş ve hainlere asla geçit vermemiştir. Tarihi boyunca hür yaşamış olan milletimiz, ebedi boyunca hür yaşayacaktır. Bu anlamda tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet ülküsüyle bağımsızlığımızdan asla taviz vermeden vatanımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle her zaman, her şart altında hangi durum olursa olsun yek vücut olarak birlik ve beraberlik içinde bayrağımıza, ezanımıza sahip çıkmaya kararlıyız. Bu kararlı duruşumuz kıyamete kadar devam edecektir. Bu duygularla diyorum ki, yüce milletimizin yüksek seciyesi, vatan millet aşkı, bayrak aşkı, ezan aşkıyla, millet irade geçilemez. Mavi vatan geçilemez, vatanımız bir bütündür. Türkiye geçilemez. Bu duygularla tarihten günümüze 15 Temmuz’da vücutlarını siper eden ve şehadet şerbetini içen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Kahraman gazilerimizi yad ediyorum” şeklinde konuştu. Vali’nin konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı tarafından 15 Temmuz Milli Birlik ve Beraberlik günü kapsamında hazırlanan filmin gösterimi yapıldı.

 

“EN KÖTÜ DEMOKRASİ, EN İYİ DARBEDEN DAHA İYİDİR”

MHP İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, 15 Temmuz’un varoluş mücadelesinin bir başlangıcı olduğunun altını çizerek, “Hain FETÖ örgütünün bu ülkenin vergisi, halkının vergisiyle alınan silahların sıkılmasıyla başlayan bir gece. Böyle bir gecede milyonlarca Türk milletinin evladı sokaklara girerek bölünmez bir bütün olduğumuzu, güçlü bir devlet olduğumuzu, gelecek nesiller için canlarından vazgeçeceklerini göstermiştir. Çok anlamlı bir gecedeyiz. Duygu dolu saatler yaşıyoruz. 5 yıldır bu meydanda varız. Geleceğin teminatı nesiller için de var olacağız. En kötü demokrasi, en iyi darbeden daha iyidir. Biz demokrasi için varız. Milletçilik terimi demokrasidir. Bu memleket zor bir coğrafyada ele geçilmiştir, ayakta tutulmuştur. Ve sonsuza kadar yaşaması için her bir neferimiz bu millet için savaşacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’te silah arkadaşlarının emanetçileriyiz. Gelecek nesillere aktarılması için emanetçisiyiz. Suriye’de bunun örnekleri yaşandı. Onlar bu mücadeleyi veremediler. Ama biz Türk milletiyiz. Çanakkale’de, Malazgirt’te, Sakarya’da verdiğimiz mücadeleyi dahası biz 15 Temmuz’da verdiğimiz mücadeleyi vermeye hazırız” dedi.