Emekliye yapılan zam yeterli mi?

Emekliye yapılan zam yeterli mi? cukurovagazetesi.com

Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, temmuz ayında emeklilere yapılmış olan 8,45’lik zam hakkında gazetemizin sorularını cevapladı.


 

Haber – Erol Kamalak

Temmuz ayında emeklilere yapılmış olan 8,45’lik zam ve bin 100 lira bayram ikramiyesi hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Cemal Akbudak, yapılan zammın yetersiz olduğunu ifade ederek “Şu anda enflasyon rakamları yüzde 40’ları, 50’leri bulmuşken 8,45 zam vermek emekliyi ezmekten başka bir şey değildir” dedi.

 

“8,45’LİK ZAM EKSİKTİR, YANLIŞTIR”

Temmuz ayında yapılmış olan 8,45’lik zam emeklilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Akbudak, “Zaten daha bu 8,45 enflasyon rakamı gelmeden bütün her şeye zam geldi. Siz daha gelmeyen zammı almaya başladınız fazlasıyla. Şu anda enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) belirleyiciliğinden uzaklaşmadığı müddetçe, kurtulmadığı müddetçe doğru olmaz. Çünkü şu anda enflasyon rakamları yüzde 40’ları, 50’leri bulmuşken 8,45 zam vermek emekliyi ezmekten başka bir şey değildir. Çünkü TÜİK’in 440 kalem malı var, bunun içerisinde 10 kalem mal emekliyi ilgilendirmiyor. Emeklinin hayatında görmediği, olmayacak şeyleri enflasyon sepetinin içerisine koyuyorlar ve enflasyon rakamlarını, oranlarını düşük hale getiriyorlar. Bunun için 8,45’lik zam eksiktir, yanlıştır. Biz dernekçe hep deriz ki yüzdelik zamlar emekliler arasındaki maaş açığının, uçurumunun açılmasından başka işe yaramıyor” ifadelerini kullandı.

 

“SEYYANEN ZAM YAPILMASI GEREKİYOR”

Emekliye verilmiş olan bu zamların yetersiz olduğunu belirten Akbudak, “Seyyanen zam yapılması gerekiyor, yani verilen 8,45’lik zam 3 bin lira alana 240 lira eder, 2 bin lira alana 160 lira eder. Şimdi ikisinin arasında 80 lira fark olmuş oluyor. Bu böyle gittikçe aradaki fark, uçurum açılmaya başlıyor. Onun için seyyanen zam yapılması gerekiyor. Bizim bütün taleplerimiz yüzdelik zammı kaldırın, seyyanen zam verin. Çünkü bu oranlar emeklinin beklentilerini karşılamaktan çok uzak rakamlar. Geçen bayramda belirlenen bayram ikramiyesi de gerçek rakamlar değil. Çünkü 3-4 yıl önce verilen rakamların üstüne yüzde 10’luk bir zam yapıldı” diye belirtti.

 

“BAYRAM İKRAMİYESİ EN AZ BİN 600 LİRA OLMASI GEREKİR”

Bayram ikramiyesinin kesinlikle yetersiz olduğunu enflasyon rakamları hesaplandığında, şu anda en az bin 600 olması gerektiğini belirten Akbudak, “Ortalama enflasyon rakamlarından hesaplamış olsanız bile bin 600 olması lazım o yüzden bu rakamlarda emeklinin eksiğini, ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Yani bu rakamların aslında enflasyon rakamlarına göre ayarlanması lazım. Enflasyon yüzde yüze dayanmış ama halen daha 3 yıl önce verilen paraya yüzde 10’luk bir zam ile bin 100 şeklinde tekrar emekliye sunulmuş vaziyette. En az bin 600 olması lazım. Bize verilen yüzdelik zamlar daha elimize ulaşmadan elimizden alındı bu rakamlar.  En az emekli maaşının asgari ücret tutarında olması lazım. Şu anda emeklinin yüzde 75-80’i açlık sınırın altında maaş alıyor, geri kalan yüzde 20’si de yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Hala bin 500 lira emekli maaşı alan insanlar var. İşte onun için bu yüzdelik zamlar sıkıntı yaratıyor. Aradaki uçurum ancak bu şekilde zamanla kapanabilir. Hükümet hiçbir zaman bizim derneklerle bir görüşme yapmaz ve zamları bizlerle danışmaz. Kendilerine göre belirliyorlar” sözlerini kullandı.