Borçlanma talep yetkisi bir kez daha reddedildi!

Borçlanma talep yetkisi bir kez daha reddedildi! cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Temmuz Ayı Toplantısı 2. Birleşiminde 265 milyon borçlanmanın reddedilmesi üzerine konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Çok daha seri ödemeler yapma imkanımız vardı. Biraz sıkışacağız, aflarına sığınacağız. Onlar paralarını alacaklar ama bir şekilde çarkı döndüreceğiz. Mersin halkı hiç merak etmesin. Her şeye rağmen biz yine her türlü ihtiyaçları, hizmetleri de yapacağız. Gecemizi, gündüzümüze katacağız” dedi.


 

Haber –Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Temmuz Ayı Toplantısı 2. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.Sermaye artışı konusunun 9 aydan beri beklemede olduğunu ifade eden Seçer, “Bir şirket sermayeyi niye artırır? Şirket daha hacmi büyük işler yapıyordur, sermayesi yetersiz kalmıştır onu artırmak ister. Paranız varsa dersiniz ki ben şirket sermayemi şu kadar artırıyorum. Paranız yoksa bunun karşılığında bir taşınmazınızı sermaye artırıma konu edersiniz. Günün şartlarına uygun olarak biz bu gayrimenkulleri farklı enstrümanlar olarak kullanabiliriz. Mesela, ipotek verebiliriz, satabiliriz, burada herhangi bir gelir getirici çalışma da yapabiliriz. Şimdiden bizden bunu istemeniz, dediniz ya doğru bir hikaye yazın diye. Biz hikaye yazmıyoruz. Neyin hikayesini yazacağız? Biz İmar A.Ş üzerinden farklı alanlarda belediyemize hizmet sunmak, çalışma yapmak istiyoruz. Daha pratik oluyor ve belediye daha karlı işler yapıyor. Eğer ki burada bizim taleplerimize karşılık gelmedi, bazı sorular veya evraklardır, bunları gerçekten görüşelim diyorsanız komisyona iade edeceğim” dedi. Sermaye artırımına konu olan iki gayrimenkul ile ilgili madde oy çokluğu ile reddedildi. Borçlanma yetkisi talebi ile ilgili Seçer, 265 milyon liranın, 193 milyon 224 bin 221 bin TL’sini kullanabileceklerini sözlerine ekleyerek, “Biz bütçe kabul edilirken, bütçe denkliği için borçlanma kalemi olarak koymuşuz, siz de evet bu borçlanmayı yapabilirsiniz diyor. Komisyon raporunda ise hayır, yetki vermiyoruz dediler. Bizim toplamda bu yıl için borçlanabileceğimiz rakam 1 milyar 233 milyon 555 bin TL. Bunun belli bir miktarı meclis kararı ile yani 193 milyonluk kısmı, geri kalan kısmı da bakanlık izni ile olacak. Biz şu anda 265 milyon lira sizden borçlanma yetkisi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“15 KİLOMETRE YENİ YOL AÇACAĞIM”

Seçer, borçlanma konusuyla ilgili sürekli sunum yaptığını, sadece borçlanma ile ilgili değil, faaliyet raporu bütçe görüşmelerinde de gelecek yıla ait projeksiyonlar, burada yine yansıtılan çalışmalar olduğunu belirterek,“Her şeyin özeti olarak tek bir cevapla yanıt vermek isterim. Bütçe yaptım, yatırım programımı uygulamak için yapacağım bütçe içerisindeki harcamalara karşılık gelir kalemini koydum, bütçe açığını ortadan kaldıracak borçlanma kalemini koydum. Size bütçeyi denkleştirdim. 2021 yılı içerisinde yapacağım dedim. 56 milyon liralık sosyal yardım yapacağım dedim, 12 milyon bütçe artırıp 68 milyona çıkardım. 540 milyon liralık yol bakım ve onarım çalışmasını yapacağım dedim, şu anda da 166 milyon lirasını fiili olarak harcamışım, ödemişim. Engelliler ve sağlık dairesine 3 milyon lira harcayacağım, park ve bahçelere 104 milyon lira, tarımsal ve veteriner hizmetlere 24 milyon lira harcayacağım diye söylemişim. Toplamda 1 milyar 396 milyon lira benim 2021 yılı için proje maliyetim var. Örneğin, şu ana kadar yol asfalt bütçesinde yer alan 223 bin ton asfalt kullandık ve kullanmaya devam edeceğim. Kalan aylar içerisinde 277 bin ton daha kullanacağım. 188 bin metrekare kaldırım imalatı yapmışım. Sevgi katlı kavşağını yapmışım 44 milyon 694 bin lira. Şu anda göçmen, hal katlı kavşakları olacak. Yine 15 kilometre yeni yol açacağım. Tarsus’ta iki tane katlı kavşak yapacağım. Ham madde alımları, çimento alımları gibi alımlar yapılacak. Emanetlerde para birikmiş. Bu ne demek? Esnafın, müteahhidin benden alacağıdır. Gelir-gider kalemlerim belli. Benim bunları gerçekleştirmem için bu borçlanmayı almam lazım. Bu ay, geçen ay, Ağustos’ta verme. Bana Eylül’de Ekim’de vereceksen bunu yapma. Beni veya halkı kandırmayın. Ama maalesef bana bunu yapmayın” şeklinde konuştu.

 

“BELEDİYEYİ GEREKSİZ YERE BİR BORÇ ALTINA SOKACAĞIMIZI MI DÜŞÜNDÜNÜZ?”

Her bölgede toplam 30 noktada şantiye gibi çalıştıklarını belirten Seçer, “Bütçe açık verdiği zaman can simidim kredidir. Esnafı, bir sanayicinin can simidi nedir? Bir ihtiyaç duyduğu zaman makul finansman maliyetleri ile borçlanmaktır. Belediyenin de öyledir. Toroslar, Silifke, Yenişehir Belediyesi gayrimenkul sattı. Borçlanma yetkisi aldı. İlçe belediyeleri bunları yaparken gayet normal de Büyükşehir böyle bir talepte bulunduğu zaman niçin anormal geliyor? Bu verilir verilmez yüce meclisin kararı. Komisyon başkanı olarak size şu soruyu yönelttim. Böyle bir karar ve burada da sizin üyesi olduğunuz Cumhur İttifakı’nın ret oyu var. Diğer üye arkadaşlarımın bu karara şehri var. Neden bu kararı gördünüz? Nerede bir sıkıntı, yanlış gördünüz? Biz borçlanma istiyoruz da belediyeyi gereksiz yere bir borç altına, faiz altına mı sokacağımızı düşündünüz? Ama ben de size bunları sürekli anlatıyorum. Lamos Köprüsü’nün bitirilmesi bekleniyor. Ben her bölgeye hizmet yapıyorum. Ben o köprüyü yapsam ne olurdu yapmasam ne olurdu? Ama üreticinin ihtiyacı var diye 10 milyon liraya ben onu yapıyorum. Bu hizmetlerin parasını belediye ödeyecek. Ben bütçe denkliği için hakkım olan borçlanma talebimi yineliyorum. Bana kendinizi ifade edemiyorsunuz dediğiniz noktada bana haksızlık yapmış olursunuz” diye konuştu.

 

DİNSEVER: “MECLİS, BU BÜTÇEYİ ONAYLAYARAK İDAREYE BİR YOL GÖSTERMELİ”

CHP Meclis Üyesi Ali Dinsever ise borçlanma konusunda anlaşılmayan konular olduğunun altını çizerek, “Birbirimizi ikna etmekten belki vazgeçtik ama kamuoyu olayın ne olduğunu bilsin ve değerlendirmeler de öyle yapılsın istiyoruz. Basit anlatıyoruz aslında anlaşılır anlatıyoruz, anlaşıldığını düşünüyoruz ama hep aynı noktaya geliyoruz. Bu borçlanma bütçe dahilinde olan bir borçlanma talebi ve bütün idare hukukçularının üzerinde hemfikir olduğu bir şey ki burada istenen ve kullanılan yetki şekli bir yetki. Aslında bu borçlanma yetkisini bu meclis bütçeyi onaylamakla vermiş bulunuyor idareye. Direk bütçe zorunluluğu var yasal zorunluluk bu. Bütçe, bütçe komisyonunda görüşülüyor, oradan bu meclise geliyor. Bütçe üzerinde tartışma yapılıyor, oylamaya sunuluyor. Orada ilginç bir özellik var. Yasa koyucu bunların hepsini, sistemi düşünerek koymuş. Oradaki oylamada bütçenin değiştirerek dahi olsa geçmemesi yani onaylanmaması halinde meclisin feshi sonucunu doğuruyor. Niye böyle bir yüküm koyulmuş? Bu meclis, bu bütçeyi onaylayarak idareye bir yol göstermeli, İdarenin sunduğu yol haritasının uygun olduğunu onaylamalı. Yani 265 milyon bütçe denkliği için bütçeye konulmuş borç talebini ihtisas komisyonu uygun görmezse alternatif önergesini sunup denk bütçeyi bir şekilde sağlayıp oylaması lazım. Bu anlaşılıyor. Orada bu kadar rahat oy kullanamıyor meclis üyesi arkadaşlarımız. Çünkü kendi meclis üyeliğinin feshi sonucunu doğuran bir sonuç var. Orada bu riske giremiyorsun ama şekli olarak verilmiş olunan bir borç yetkisini, idarenin getirdiği borçlanma teklifini de çıkıp proje bazında adeta günah çıkarır gibi kamuoyu nezdinde şirin görünmek için bize somut proje gelirse yaparız demek bir ali cengiz oyunu. Bunu net görmek lazım” ifadelerini kullandı.

 

“UZMANLIK GEREKTİREN BİR RAPORUN SUNULMASINI İSTİYORUM”

Tartışmalar sırasında Cumhur İttifakı üyelerinin, 265 milyon borçlanma içinsomut bir proje istemeleri üzerine Dinsever, “İdare bütçeyi onaylamış, o bütçe doğrultusundaki yatırımını faaliyetini yapmaya başlamış. Bu borç yetkisini kullanmak için şekli bir yetki istendiğinde de diyorsunuz ki bununla ilgili projenizi getirin. Değerli arkadaşlar, kamuoyunun bunu bilmesi lazım. Bizim siyasette birbirimiz ikna etmemiz belki mümkün değil ama kamuoyu da bütün gerçeği görmeli. Şimdi çok masumane görülen bir talep bu. Belki de Mersin’in bir kahvesinde olan vatandaşımız bunları masumane bir şey söylüyor gibi anlayabilir ama öyle değil. Açıklanması lazım herkesin açık yüreklilikle düşüncesini dile getirmesi lazım. Size sunulmuş idareye sunulmuş bir denk bütçe olsa, bütçede düzenlemediğiniz bir yatırım ya da proje için borca ihtiyaç duysanız ayrı bir öneri olarak zaten gelecek meclise. Ama bütçe kalemleri içerisinde var olan bir borçlanma tutarı için bana proje gösterin demek bu halkı aldatmaktır. Şunu diyebilirsiniz, ‘Biz siyaset yapıyoruz, dolayısıyla bizden olmayan bir belediye başkanı var, bizden olmayan bir idare var bizde burada onun işini güçleştirmek için böyle bir tıkayıcı siyaset yapıyoruz’ diyebilirsiniz. Hepimizin böyle siyasi tercihleri var. Ama projenin arkasına sığınarak sanki proje yokmuş, onun içinmiş gibi kamuoyunu aldatmaya gerek yok. Bu net anlaşılıyor. Biz meclise ön açıcı olsun diye ihtisas komisyonuna bırakıyoruz. Bir meclis üyesi olarak bana, bunun uzmanlık gerektiren bir raporun sunulmasını istiyorum. Bütçeden anlayan bütçe komisyonundaki uzman arkadaşlarımız, ‘biz sizin bütçenizi inceledik, siz bu yetki ile bütçeyi bozuyorsunuz, hukuka aykırı bir iş yapıyorsunuz dese anlayacağım. Gelen rapor teklifin reddine karar veriyor. Neden? Ne aykırılık var? Siz ihtisas komisyonu olarak idarenin yerine mi geçmek istiyorsunuz?  Ben sana, ‘bu parayı vereceğim ama bu parayı harca’ deme yetkisi var mı bütçe komisyonunun ya da meclisin? Dönem sonunda bütçe açığı çıktığı zaman nereden çıktığını sorma hakkı yoktur bu meclisin. Bunu da kamuoyunun bilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“AMA BİR ŞEKİLDE ÇARKI DÖNDÜRECEĞİZ”

Ali Dinsever’den sonra tekrar konuşan Seçer, bütçeyi idarelerin yaptığını ve meclisin ise kabul ettiğini vurgulayarak, “Bütçeyi borçlanma koymayı sizin önünüze koymayayım o zaman bütçe denkliği nasıl olacak? Bir şey denkli olmazsa ben meclise sunamam. Fen İşlerinden 50 milyon lira ulaşıma aktarıyorsunuz denildi. Sanki biz yanlış bir şey yapmışız ya da sanki tırnak içinde söylüyorum iş bilmiyoruz da yanlışı yanlışla düzeltme peşindeyiz. Biz 56 adet 9 metrelik araç alacak dedik. Baktık ki yaptığımız çalışmalarda elimizdeki araçlar hurdaya çıkmış, maliyetine bakıyoruz sağladığı faydaya bakıyoruz. Astarı yüzünden pahalı. Bu yıl ortaya çıkan bir ihtiyaçtır bu. Bunları da Tarsus’a vereceğiz. Orada çok yakıt kullanan, çok eski araçlar var. Yazık, günah. Baktık hesap yaptık, yenisini aldığımızda daha uyguna geliyor. Fen İşlerinden neden aktardık? Biz Bozyazı ve Anamur hallerini yapmak istiyoruz. Ama tahsisleri gelmedi bir türlü. Bunu işleme alamadık. O ödenek gerçekleşmeyecek, ayan beyan ortada duruyor. Biz de otobüs alalım diye bu tarafa aktarıyoruz. Bu teknik karmaşayı ortadan kaldırma adına bunu da Ağustos ayına bıraktık. Bizim amacımız üzüm yemek. Bir an önce bu aktarımın yapılmasını biz sizden talep ediyoruz ve bunu otobüs alımında kullanacağız. İhaleyi de bu yüzden bekletiyoruz şu anda. Otobüs alımında kullanacağız. Biz de her şeyin farkındayız. Buraya gelmeden gruplar toplanıyor, karar alıyor ve burada oyunuzun rengi olduğunun farkındayız. Çok özür dilerek söylemek istiyorum biz de ahmak değiliz. Ama neyin ne olduğunun da halkın bilmesi açısından arkadaşlarım bu kadar ter döküyor. Yoksa biz sizin emin olun biliyoruz bu oylamanın sonucunu ne yazık ki biliyoruz. Keşke bilmiyor olsaydık. Sizler aslında kalbinizle beni dinleseniz ikna olursunuz. Ne yapalım siyaset yapıyoruz, grup kararı aldık cevapları ile kendinizi kurtarıyorsunuz. Bu cümleleri sarf etmek istemezdim. Komisyonda geldiği şekli ile oy çokluğu ile kabul edildi. Borçlanma yetki talebi maalesef reddedildi. Buna başkan olarak üzüldüm. Esnafın da üzülmesi lazım. Çok daha seri ödemeler yapma imkanımız vardı. Biraz sıkışacağız, aflarına sığınacağız. Onlar paralarını alacaklar ama bir şekilde çarkı döndüreceğiz. Mersin halkı hiç merak etmesin. Her şeye rağmen biz yine her türlü ihtiyaçları, hizmetleri de yapacağız. Gecemizi, gündüzümüze katacağız” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.